U Bačkom Monoštoru održan „Bodrog fest 2010“

Objavljeno: 09.09.2010. Pregleda: 54

bodrog fest 2010-mFestival turizma i starih zanata „Bodrog fest 2010" održan je u Bačkom Monoštoru. Ova dvodnevna manifestacija okupila je u petak, 13. i subotu, 14. kolovoza, u pitomom selu koje mnogi nazivaju Biser Gornjeg Podunavlja, više od 10 tisuća ljudi.

Ovaj festival, koji nosi ime nestalog drevnog grada Bodroga, pokazao je koliko je na ovim prostorima veliko zanimanje za sve što podsjeća na bogatu tradiciju žitelja ovih prostora. Monoštorci su ovaj svoj prepoznatljivi festival organizirali kako bi pokazali što sve može ponuditi njihovo selo.

krckali su se mnogi kotlici-mNa početku festivala, na platou pored stare škole okupila su se 62 velemajstora kako bi odmjerili svoje umijeće u kuhanju najpoznatijeg jela ovih prostora - ribljeg paprikaša. Najumješniji, ili možda toga petka, 13-tog, najsretniji bio je mještanin Velimir Riškić, koji je pobjedom osvojio vrijednu nagradu, drveni čamac „Monoštorac".

Vrelinu subotnjega dana posjetitelji su na brojnim štandovima mogli pojačati ili ublažiti, ovisno o svojim sklonostima. Na starinski način proizvedena pića, med i proizvodi od meda, suhomesnate špecije, sve vrste paprikaša koje čovjek može zamisliti, ribe pripremljene na bezbroj načina, pečenje na ražnju, u tanjuračama, na roštiljima, pa i ono najstarije, „na rašljama", gibanice „makem", ali i bezbroj vrsta kolača, sve ljepših od ljepšega proizvodili su pravi rajski vrt najljepših boja i aroma i neizdrživo „udarali" na sva osjetila posjetitelja.

pobjednicka zaprega-mOsim kulinarskih specijaliteta i zanatskih proizvoda posjetiteljima su monoštorski uzgajivači konja i njihovi gosti pokazali veličanstvenu ljepotu ovih plemenitih životinja i pravo umijeće u jahanju i vožnji fijakera. Kako ljubomorno čuvaju veliko bogatstvo, svoje etno i kulturološke zaostavštine djeca KUDH „Bodrog" pokazala su na ljetnoj pozornici. Uz pomoć i ljubav svoje teta-Marije Kaplar priredila su reviju starih šokačkih narodnih nošnji i na djelu pokazala kako se identitet otima od zaborava.

U večernjim satima ljubitelji glazbenoga dijela prvo su pozdravili nastupe sudionika u folklorno-pjesničkom dijelu programa, a potom su uživali u koncertu „Garavog sokaka". Na platou ispred Centra građanskih aktivnosti postavljena je pozornica na kojoj se odvijao program za mlade. Organizator ovoga segmenta je Mario Đanić, koji kaže kako je početak predviđen za 21 sat, a kasnije će uz živu svirku zabava kao i svake godine trajati do jutarnjih sati. Po tradiciji, mislim da će ujutro mnogi mladi gosti iz Monoštora otići s burekom u rukama.

crkva sv petra i pavla-mBački Monoštor, koji zovu i Kapija Gornjeg Podunavlja, smješten je 15 km sjeverozapadno od Sombora. S njegove zapadne strane prostire se Monoštorski rit, nastao 1902. godine skretanjem toka Dunava, koji je tekao pored samog sela. Dunav je danas udaljen od sela 3-5 kilometara, pa su Monoštoru ostali rukavci i bare, koji su pravi raj za mnoge ribolovce. Osim brojnošću riba Monoštorski rit bogat je jelenskom i drugom divljači, tako da selo ima fantastične uvjete za razvoj lovnog i ribolovnog turizma, a sam rit je pod zaštitom države. Većinu žitelja, od ukupno 3.920, čine Hrvati - Šokci. Žitelji Bačkog Monoštora vrlo uspješno održavaju bogatu etno i kulturnu tradiciju, koja na ove prostore privlači mnoge svjetski poznate muzikologe i etnologe. Nekada je vrlo često u lov u Bački Monoštor dolazio Josip Broz Tito, a s njim i mnogi njegovi gosti.
kapija gornjeg podunavlja-mU neposrednoj blizini sela je i kanal Dunav-Tisa-Dunav, jednim dijelom prokopan koritom starog Dunava, tako da je Monoštor sa svih strana opkoljen vodom. Sve brojnijim turistima omogućen je obilazak crkve, etno kuća, unajmljivanje i vožnja bicikla i čamaca, foto safari džipovima u šumama, a čamcima kroz zaboravljene rukavce Dunava. Domaćini su vrlo umješni u pripremi starih jela, a osobito su čuveni po ribljem paprikašu, tako da turisti na ovoj lokaciji mogu pronaći doslovce sve što ih zanima.

Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima