U Baču održan radni sastanak hrvatskih udruga kulture

Objavljeno: 14.08.2014. Pregleda: 36

sastanak-bac-06092012Predstavnici svih mjesnih hrvatskih udruga kulture u Općini Bač, osim „Mostonge“, okupili su se 29. srpnja 2014. godine u Etno kući „Didina kuća“ u Baču, na radnom sastanku. Ključne teme ovoga skupa bile su zajednički odlazak u Tuzlu hrvatskih udruga bačkog Podunavlja na hodočašće Gospi Gradovrško-bačkoj, dogovor o predizbornoj aktivnosti za novi saziv HNV-a te organiziranje zajedničke manifestacije hrvatskih udruga ovog dijela Podunavlja.

Aktualna koordinatorica radnih sastanaka Stanka Čoban, obavijestila je nazočne o svim detaljima hodočašća koje je organizirano 2. kolovoza, a potom je tajnik HNV-a Željko Pakledinac govorio o potrebnim aktivnostima za izbor novog saziva krovnog tijela hrvatske zajednice u Vojvodini, odnosno Srbiji.

Budući da se na posebnom popisu nalazi oko 768 Hrvata, ako se udruge maksimalno angažiraju, moglo bi se izabrati i do 12 elektora. U svom izlaganju on je predložio da se svi opredijele za jedinstvenu listu čiji je nositelj dr. Slaven Bačić što su nazočni prihvatili. Kata Pelajić je podržala ovu inicijativu te istaknula da bi HKUPD „Matoš“ mogao osigurati dva elektora, a Pavle Pejčić također je sličnog mišljenja te smatra da bi bilo dobro da se kandidira predsjednik udruge i barem još jedna druga osoba. Stanka Čoban je dala potporu ovoj ideji, ali je izrazila izvjesnu sumnju, da se to može lako realizirati i u Baču. Njezina će udruga ipak pokušati ostvariti i ovu zadaću. Za sada je zaključeno da bi se moglo izabrati oko 7 elektora.

O zajedničkoj manifestaciji hrvatskih udruga kulture bačkog Podunavlja nazočne je informirala Stanka Čoban, koja je predložila da za ovu prigodu sve udruge zajednički pripreme program na temu „Svatovski običaji“. Manifestacija će se održati ove godine u Sonti, vjerojatno koncem mjeseca studenoga, o čemu će uslijediti dogovori i konkretizacija svih aktivnosti.

Tekst: Z. P.
Fotografija: iz arhive ZKVH-a (sastanak 2012. godine)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima