U Baču održani Dani europske baštine 2014.

Objavljeno: 08.10.2014. Pregleda: 28

Dan Europske bastine Bac2014-1U subotu i nedjelju 27. i 28. rujna 2014. godine, u Baču je održana tradicionalna manifestacija Dani europske baštine. Općina Bač organizira ovu kulturnu manifestaciju bez prekida od 2002. godine i ona je prerasla u, vjerojatno, najveći kulturni događaj općine. Kroz nju se bačko kulturno nasljeđe predstavlja kao dio zajedničke kulturne baštine europskih naroda, te prikazuje bogatstvo folklora, tradicije i običaja. Jezik i pismenost bila je tema ovogodišnje manifestacije, te je u tom smislu osmišljen cjeloviti program, koji se većinom odvijao na prostoru Bačke tvrđave, kao i na drugim lokacijama.

Nakon mimohoda sudionika, manifestaciju je otvorio predsjednik Općine Bač Dragan Stašević, a potom su uslijedili nastupi dječjih folklornih ansambala, viteške igre, priređena je etno tržnica, likovna kolonija, te okrugli stolovi. U okviru dječjeg prijepodnevnog programa sudjelovala su djeca iz svih osnovnih škola općine, kao i dječje folklorne skupine. Osim domaćina iz Bača nastupila su i društva slovačke, rumunjske, mađarske, romske i hrvatske manjine iz Selenče, Vajske i Plavne, a Slovo o materinjem jeziku krasnoslovio je Vico Dardić.

Dan Europske bastine Bac2014-2Treba istaknuti dobar nastup dječje folklorne skupine HKUPD-a „Matoš“ iz Plavne, koja je uspješno predstavila šokačke plesove i lijepu narodnu nošnju i time pokazala dio kulturne baštine Hrvata na ovom prostoru. To je dobar primjer interkulturnosti, koju ova udruga pokušava provoditi prema svojim skromnim mogućnostima. Nastupili su i gosti: KUD „Dr. Mladen Stojanović“ Mladenova, Gradski orkestar „Spomenar“ iz Sombora, Muzička škola „Stevan Hristić“ iz Bačke Palanke, te sestre Davidović iz Vajske, što je obogatilo program i učinilo ga zanimljivijim.

U Edukativnom centru „Stoljeća Bača“ održana su i dva okrugla stola s aktualnim temama: Kulturni predio – prilika za ekonomski razvoj baziran na kulturnom i prirodnom nasljeđu i Uloga i doprinos mladih u ekonomskom razvoju.

U okviru Dana europske baštine održan je koncert duhovne glazbe u franjevačkom samostanu u Baču, na kome je osim lokalnih pjevačkih zborova nastupio gudački kvartet Beogradske filharmonije, što je bio veliki doživljaj za ljubitelje ozbiljne glazbe.

Za sve sudionike na samoj tvrđavi kuhao se lovački kotlić, a u večernjim satima priređen je koncert Goce Tržan, vatromet i DJ žurka.

Svojom su nazočnošću uveličali ovaj kulturni događaj Šef delegacije EU u Beogradu Michael Davenport, šef ureda visokog predstavnika EU Axel Jaenicke, pokrajinski tajnik za kulturu Slaviša Grujić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i drugi uzvanici.

Po ustaljenom običaju, u nedjelju, 28. rujna, u sportskom dijelu manifestacije održan je Memorijalni turnir u nogometu „Zdravko i Zvonko“ te Memorijalni turnir u odbojci „Zlatko i Mile“.

Iako je po mišljenju nekih posjetitelja i ove godine bilo dosta tehničkih propusta, za pohvalu je dobro osmišljen program u kome je svatko mogao pronaći nešto za sebe, a i predstavljeni su svi segmenti kulture, od folklora do klasike i likovnosti. Zato možemo ipak konstatirati da su organizatori manifestacije uspjeli dobro ispuniti svoju misiju te da nastavljaju započeti put prema vrijednostima europske kulture.

Tekst i fotografije: Z. Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima