U Baču predstavljen Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca

Objavljeno: 05.05.2014. Pregleda: 34

Predstavljanje LPH Bac2014HKPU „Zora“ iz Vajske organizirala je predstavljanje 12. sveska Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca u Baču. Predstavljanje je održano 25. travnja 2014. godine, u župnoj dvorani sv. Pavla, gdje se okupilo 20-ak mještana, te gostiju iz Vajske, Plavne, Bođana.

Budući da je Leksikon predstavljen već u svim mjestima općine Bač gdje žive Hrvati, ovo je sada početak drugog ciklusa promocije u mjestima općine. Svezak su predstavili glavni urednik Leksikona dr. sc. Slaven Bačić iz Subotice, bački župnik vlč. Josip Štefković i sveučilišni profesor, akademik Ivan Gutman i domaćin večeri Željko Pakledinac.

Dvanaesti svezak Leksikona obuhvaća dio slova K. Na 200 stranica, 53 autora obradili su ukupno 186 natuknica – od šokačke igre „kabatulja“ pa do opsežnog članka „književnost“.

LeksikonXII„Ovo je ukupno 54. predstavljanje Leksikona. U Baču je prvi put predstavljen 2007. godine. Ovaj Leksikon je rudarski posao. Treba mnogo truda da se napiše 20-ak rečenica“, kazao je Slaven Bačić.

Prof. Gutman je, među ostalim, rekao: „Ja sam veliki fan i navijač ovog Leksikona. Smatram kako je to nešto veliko i da je tu skupljeno mnoštvo podataka. Tehnologija je jako napredovala. Prije 100 godina nitko nije imao telefon, sada svi imaju mobitele, koriste internet, a prošlost polako odlazi u zaborav. Neke stvari se više niti ne upotrebljavaju. Zato ovaj Leksikon čuva riječi, pojmove, nazive, kojima prijeti nestanak, a na ovakav način će se sačuvati od propasti“, kazao je Gutman.

Župnik vlč. Josip Štefković, kao aktivni suradnik Leksikona, govorio je o načinu rada na njemu. Potom se usredotočio na natuknicu kalendar, pri čemu je naveo neke zanimljivosti koje su, također, nepoznate široj javnosti. Spomenuo je i neke ličnosti koje je pronašao, primjerice tri člana obitelji Kesejić.

Pjesnik Josip Dumendžić Meštar iz Bođana, te pjesnikinja Tonka Šimić iz Plavne, uljepšali su ovu večer s nekoliko izabranih pjesama.

Tekst i fotografija: Z. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima