U Beogradu obilježena 60. obljetnica smrti Josipa Štolcera Slavenskog

Objavljeno: 04.12.2015. Pregleda: 46

Obljetnica smrti Slavenskog2015 2Dana 30. studenoga 2015. godine navršilo se 60 godina od smrti Josipa Štolcera Slavenskog (1896. – 1955.), jednog od svjetski najpoznatijih skladatelja iz ovih krajeva. Rođen je u Čakovcu, a 30 godina živio je i radio u Beogradu, gdje je i umro, ostavivši neizbrisiv trag. U povodu obljetnice, Zajednica Hrvata Beograda Tin Ujević i beogradska općina Zvezdara, kao generalni pokrovitelj, 28. studenoga 2015. godine organizirali su koncert u čast Slavenskom.

Obljetnica smrti Slavenskog2015 1Na koncertu, koji je održan u Ustanovi kulture Vuk Karadžić, nastupili su učenici Muzičke škole Josip Slavenski (također i suorganizator događaja) iz Beograda, koje je predvodila ravnateljica Slavica Petrović, kao i gosti iz Hrvatske – Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca pod ravnanjem Senke Bašek – Šamec i solisti, učenici Glazbene škole Josipa Hatzea iz Splita, za koje je vezana jedna zanimljivost. Naime, učenici iz Splita (dva dečka i dvije cure), koje je vodila ravnateljica škole Vesna Alebić, bili su udomljeni kod svojih beogradskih vršnjaka i njihovih roditelja. Na taj su način ostvarena nova prijateljstva i međusobna zbližavanja ovih mladih osoba. Na samom početku, te na kraju koncerta, zbor iz Čakovca zajedno sa zborom beogradske škole, ukupno 105 osoba, izveo je, na impresivan način, najpoznatije Štolcerove skladbe Voda zvira i O, jesenske duge noći. Osim njih, djela Slavenskog izveli su i učenici škole iz Splita, te pijanistica Irena Lenuzzi iz Karlovca.

Obljetnica smrti Slavenskog2015 3Gosti iz Čakovca su prije koncerta posjetili Legat Josip Slavenski koji se nalazi u samom središtu Beograda, a u njemu se, osim pisane ostavštine, nalazi i u potpunosti sačuvana i rekonstruirana Štolcerova radna soba. Tu je klavir na kojem je skladao sva svoja djela, tu je očuvana biblioteka i namještaj u duborezu, i kao kuriozitet, teleskop, kroz koji je sa osobitom radoznalošću promatrao nebo. Kroz Legat goste je provela profesorica Mirjana Živković, koja je 15 godina vodila Legat, a bila je i Štolcerov đak. Gosti su posjetili i skladateljev grob koji se nalazi na beogradskom Novom groblju. Vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Jurica Horvat i ravnatelj Centra za kulturu Čakovec Ladislav Varga. U čast čovjeka čije ime nosi, zbor iz Čakovca je otpjevao Vodu zvira, inače pogrebnu pjesmu Slavenskog. Vijenac je na grob Slavenskog položila i ravnateljica škole iz Beograda, Slavica Petrović. Inače, u čakovečkoj delegaciji bili su i predstavnica Gimnazije Josip Slavenski Čakovec Branka Srnec – Tompa, pročelnik UO za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca David Vugrinec.

Obljetnica smrti Slavenskog2015 4Posjet je bio prilika i za protokolarne susrete. Osim što je dogovoren nastavak ove kulturne suradnje, predsjednik Gradskog vijeća Jurica Horvat je s predstavnicima beogradske gradske općine Zvezdara razgovarao o mogućnostima suradnje vezane uz pretpristupne fondove Europske unije.

Domaćin manifestacije bio je Stipe Ercegović, predsjednik ZHB-a Tin Ujević. „Želja svih onih koji su sudjelovali u formiranju ove zajednice i ovog društva je da pronađu način kako da se ponovno uspostave veze među ljudima dobre volje i čistog srca. U prilog tome pokrenuli smo inicijativu i prijedlog kod općine Zvezdara da se na kućama gdje su živjeli i stvarali mnogi znameniti Hrvati u ovom gradu, postave obilježja, spomen ploče i biste. Trenutačno je u proceduri postavljanje obilježja na kući u kojoj je živio doktor Vladimir Novak, čuveni liječnik i humanist, rodom iz mjesta Hvara. Također, u izradi je i biografski leksikon znamenitih Hrvata koji su u Beogradu živjeli i stvarali, i za sobom ostavili značajna djela“, kaže Ercegović.

Izvor: Hrvatska riječ (E. S. / Foto: David Vogrinec i Boris Šebez)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima