U Donaueschingenu premijerno predstavljena kilometarska slika Dunava

Objavljeno: 30.07.2018. Pregleda: 29

kilometar dunava u nemackojKapitalno djelo, slika autorice Ane Tudor Kilometar Dunava premijerno je predstavljena proteklog vikenda na samom izvoru ove moćne rijeke, u slikovitom gradiću Donaueschingenu. Na platou ispred Muzeja Art Plus, smještenog na lokaciji nasuprot izvorišta, okupilo se stotinjak štovatelja umjetnosti i Dunava. Ana Tudor, amaterska slikarica koja dio godine živi na otoku Hvaru u Hrvatskoj, dio u svojoj rodnoj Sonti u Srbiji, smjestila je cijeli tok Dunava na platno dugo ravnih tisuću metara, jedinstveno u svijetu.

Predstavljanje Anine kilometarske slike Dunava ispred Muzeja Art Plus polazna je točka u projektu zaštite okoliša i prirode duž rijeke od izvora do ušća u Crno more. U okviru projekta, slika će biti prikazana u desetak podunavskih gradova u više država (Njemačkoj, Slovačkoj, Austriji, Rumunjskoj…), a u Srbiji 11. kolovoza u Beogradu.

Pozornost publike

Ovaj događaj koji nastoji uskladiti kulturu i ekologiju privukao je lijep broj posjetitelja u nedjelju. Ana Tudor je bila sretna, osjetila je da je u središtu pozornosti ne samo građana Donaueschingena, nego i brojnih posjetitelja iz okolice. Domaćini su učinili puno u promidžbi ovoga događanja. Protokolarni dio izložbe otvorio je i, spletom pjesama iz svih država kroz koje teče Dunav, zatvorio saksofonski zbor glazbene škole. Umjetnička škola je organizirala cjelodnevne radionice za djecu i tinejdžere, a najatraktivniji za posjetitelje bio je trenutak kad se na kratko vrijeme u rad uključila i Ana.
Ambijent su dopunili brojni prolaznici, koji su umjesto sjedenja na osunčanom platou odabrali šetnju širokom stazom uz koju je prije toga petnaestak volontera organizacije za zaštitu divljih životinja (WAP), predvođenih menadžerom Mariom Kümmelom, postavilo cijeli kilometar Anine slike. Uz dobro ozvučenje uživali su, kako u vizualnim dojmovima koje je na njih ostavljao ovaj veličanstveni produkt Aninog kista vođenog srcem i iskustvom, tako i nadahnutim riječima gradonačelnika Donaueschingena Erika Paulya, Yoris Niess iz AWP-a, direktorice Muzeja Art Plus Simone Jung i na koncu, na tečnom njemačkom jeziku, Ane Tudor.

Ekološka poruka

„Velika mi je čast što sam dio današnjeg događanja u našem gradu. Ugostili smo umjetnicu koja je svojim monumentalnim djelom u jednom momentu spojila i svima nam predstavila kulturu i Dunav. Donaueschingen je grad kulture i grad zaljubljenika u prirodu i okoliš. Na putu prema Crnom moru, ova rijeka i njezina staništa veličanstvene flore i faune sve više su ugroženi zbog nemara čovjeka. Čovjek bi se morao zbog toga zabrinuti i učiniti nešto za očuvanje ugroženih vrsta, a Ana nam je pokazala kako i što. Ponosni smo što je Ana danas s nama, ponosni smo što se početak ove velike akcije odvija u Donaueschingenu. Pred nama je jedna velika zadaća, renaturalizacija sutoka Brigach i Breg i stvaranje poplavnih područja Dunava izvan gradskih vrata, u čemu će nam Anina slika biti najljepše nadahnuće“ , rekao je, među ostalim, Pauly.
„Dunav je na cijeloj duljini od 2467 kilometara postao ranjiv tijekom svih ovih tisućljeća i potrebna mu je zaštita: to je prioritetni cilj moje organizacije i najobimnija predviđena akcija, ne samo na riječima u povodu Međunarodnog Dana Dunava, nego svakodnevno, na svim njegovim dijelovima. Za tu akciju će nam biti potrebna ogromna sredstva i stoga smo jako zahvalni svim našim donatorima, a osobito ljudima poput Ane Tudor, koji su možda i nesvjesno, postali naši najatraktivniji promotori“, rekla je Franziska Lohse iz AWP.

Potpora obitelji

„Ovo je neopisiv doživljaj. Nijemci su nam pokazali kako se cijeni umjetnost. Svi, od gradonačelnika pa nadalje, pristupali su mi s punim uvažavanjem. Dirnuli su me i susreti s puno ljudi iz našeg govornog područja koji su ovdje na sezonskom ili trajnom radu. Sada sam prepuna dojmova, prepuna emocija, stalno mi se plače. Posljednje četiri godine živjela sam asketski, zapostavila sam obitelj, zapostavila sam zdravlje, ali sam u svemu imala punu podršku moje obitelji. Tako me je prisustvom na izložbi iznenadila i kćerka Magda s djecom, nisam ni znala da će doći, njihov dolazak bio mi je najdraži događaj i najveća potpora“, rekla je u povratku u Sontu Ana Tudor.

Izvor: Hrvatska riječ (Ivan Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima