U Šidu održana manifestacija „Srijemci Srijemu“

Objavljeno: 14.07.2014. Pregleda: 33

Srijemci Srijemu2014-1U dvorištu župne kuće u Šidu 27. lipnja 2014. godine održana je manifestacija Srijemci Srijemu, manifestacija srijemskih udruga koja se drugu godinu zaredom održava u Srijemu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća i u suorganizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, te ove godine i mjesnog HKD-a Šid. Inače, inicijativa za utemeljenje zajedničke manifestacije svih hrvatskih udruga u Srijemu potekla je iz potrebe jačeg povezivanja srijemskih udruga, te boljeg i organiziranijeg prezentiranja hrvatske kulturne baštine srijemskih Hrvata, koju danas njeguje devet kulturno-umjetničkih i prosvjetnih udruga.

Srijemci Srijemu2014-4Program je počeo služenjem svete mise povodom crkvenog goda i blagdana Srca Isusovog u crkvi Presvetog Srca Isusovog. U euharistijskom slavlju pokraj domaćina župnika Nikice Bošnjakovića sudjelovali su svećenici iz Srijemske biskupije, a propovijedao je vlč. Zdravko Čabrajac, župnik u Beočinu. „Sama misao da Bog koji nas ljubi i uživa zbog našeg postojanja, potiče nas da svojim malim djelićem to i uzvratimo. ’Učite se od mene, jer ste ponizni otvorena srca’, taj citat nam govori da trebamo učiti od jednog, Božjeg autoriteta, koji se ne pojavljuje u ljudskom liku. Kao vjernici sa svih strana došli smo da oplemenimo i ispunimo prvu zadaću kršćana a to su Isusove riječi: moji ste učenici ukoliko budete imali ljubavi jedni za druge“, istaknuo je vlč. Čabrajac.

Srijemci Srijemu2014-5Svečanost je nastavljena u dvorištu župne kuće bogatim kulturno-umjetničkim programom hrvatskih kulturnih udruga iz Srijema. Prije početka kulturnog dijela programa, skupu se obratio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić, koji je tom prigodom izrazio veliko zadovoljstvo zbog održavanja druge po redu manifestacije Srijemci Srijemu. „Drago mi je što smo održali riječ od prošle godine kada je ova manifestacija po prvi put održana u Srijemskoj Mitrovici i kada smo rekli da ćemo tu tradiciju nastaviti i ubuduće. Ono što mi je mnogo važnije i zbog čega osjećam veliku sreću jest to da je ovo zajednička manifestacija HKD-a u Šidu, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i HNV-a i svih hrvatskih kulturnih udruga ovdje u Vojvodini i mislim da je upravo u tome bit. Mi, Hrvati u Vojvodini i Republici Srbiji, uvijek moramo inzistirati na zajedništvu i da stalno ne naglašavamo ono što nas razdvaja, jesmo li Bunjevci, Šokci, Bosanci, Hercegovci, Dalmatinci. Jer ako se počnemo svađati i dijeliti još dodatno, Subotičani protiv Somboraca, Somborci protiv Tavankućana, Tavankućani protiv Srijemaca, Srijemci protiv Šokaca, onda je to brži put u naš siguran nestanak i našu bržu asimilaciju, a to nitko od nas ne želi“, rekao je Slaven Bačić.

Srijemci Srijemu2014-6Nazočnima se obratio i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić. „Ovaj veliki skup ovdje govori o tome, kako malo može biti i veliko, a veliko zbog toga što su ovdje došli svi čelnici hrvatskih institucija koji djeluju u Vojvodini i Republici Srbiji da pomognu Šid i da se Srijemci napokon iskažu u svojoj punini, kao i da nastave održavati ovakve manifestacije i u budućnosti s potporom hrvatskih institucija“, rekao je Đurić.

Skupu se obratio i župnik u Šidu i Sotu vlč. Nikica Bošnjaković: „Želim vam svima zahvaliti što ste došli ovdje iz jednog glavnog razloga, a to je podržati, ohrabriti HKD Šid koji slavi četvrtu godišnjicu svoga djelovanja. Želim zahvaliti i prvom predsjedniku HKD-a Šid Josipu Hodaku, kao i vodstvu tog društva. Ovaj događaj je kruna njihovog zalaganja, a hvala dragom Bogu na svima vama koji ste došli stvoriti uvjete da budete sunce, mjesec i zvijezde i da osvijetlite nas ovdje i budete s nama“, istaknuo je vlč. Bošnjaković.

Pokraj velikog broja gostiju koji su došli uživati u programu, na manifestaciji su bili nazočni i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, ravnatelj Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, podtajnik za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Mato Groznica, ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ivan Karan, kao i mnogi svećenici Srijemske biskupije.

Srijemci Srijemu2014-3Mjesto kalvarije, ali i uskrsnuća
„Svim onim organizacijama koje se odvaže organizirati, HNV je tu da pomogne“, kazao je među ostalim u svojem obraćanju predsjednik HNV-a Slaven Bačić. „Kada sam prije četiri godine prvi put došao u Šid i upoznao župnika, koji je, mogu slobodno reći, jedan od najgorljivijih i najagilnijih svećenika koje sam sreo, kada sam vidio kako je počeo obnavljati vašu crkvu i kada smo zajedno dogovorili s diplomatskim konzularnim predstavnicima Republike Hrvatske da predsjednik Ivo Josipović dođe ne samo na mjesto kalvarije, nego i na mjesto nade i uskrsnuća Hrvata u Srijemu, shvatio sam da je to mjesto upravo Šid. U Šidu u kome je hrvatska zajednica bila zastrašujuće mala, nikada jaka, ali zahvaljujući nizu okolnosti, ona se uzdigla zajedničkim djelovanjem pomoći koje su HNV i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata pružili ovom društvu kako kroz materijalnu potporu, što kroz razne seminare i programe, gdje su članovi društva išli u Republiku Hrvatsku obučavati se“, rekao je Slaven Bačić.

Srijemci Srijemu2014-2A mnogobrojnoj publici te večeri, plesom, pjesmom i glazbom predstavili su se: HKD Šid sa svojom starijom i mlađom skupinom folkloraša i izvedbama tamburaškog orkestra, HKPD Tomislav iz Golubinaca s tamburaškim orkestrom i vokalnim solistom Mirkom Peršićem. Nastupio je i mješoviti pjevački zbor iz Zemuna kojega čine članovi tamošnjih udruga Društva hrvatske mladeži i Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić. Publika je imala prigodu vidjeti i čuti i nastupe folkloraša HKD-a Ljuba iz Ljube, tamburaški orkestar HKPD-a Matija Gubec iz Rume i tamburaški orkestar i folkloraše HKC-a Srijem iz Srijemske Mitrovice. Nastupili su i pjevački zbor i klapa HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina, a kao specijalni gosti programa predstavili su se i članovi HKPD-a Matija Gubec uz Tavankuta s plesovima i pjesmama bunjevačkih Hrvata. Na skupu su bili nazočni i predsjednici HKUD-a Sveta Barbara iz Vrdnika i udruge Ravnica iz Hrtkovaca koja je u osnutku. Srijemci Srijemu2014-7

Svim sudionicima na kraju programa predsjednik HKD-a Šid Josip Hodak uručio je zahvalnice i poželio da se ova manifestacija nastavi još dugi niz godina i da svaki put bude brojnija i bogatija, što i jest cilj, kako organizatora tako i svih sudionika te večeri.

Tekst i fotografije: Suzana Darabašić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima