U Likovnom susretu otvorena izložba «Suvremeni hrvatski nakit»

Objavljeno: 09.04.2010. Pregleda: 48

izlozba nakita 08042010-4Nakit je, možda i više nego neko drugo umjetničko djelo, način komunikacije i zato ga vrijedi izložiti, osobito ako se radi o vrijednim umjetničkim djelima, kazala je generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici Ljerka Alajbeg otvarajući sinoć izložbu «Suvremeni hrvatski nakit» u Salonu Moderne galerije «Likovni susret».

Hrvatska odavno njeguje primijenjenu umjetnost i umjetničke predmete. Likovni izraz 16 autora čija su djela prikazana na izložbi, zajednički karakterizira sloboda kombinacija materijala i isprepletenost urbanoga i tradicijskoga.

Otvarajući izložbu generalna konzulica mr. Ljerka Alajbeg je istaknula:

izlozba nakita 08042010-5«Ideje su duboko ukorijenjene u tradiciji. Mi imamo općenito snažnu mediteransku i srednjoeuropsku tradiciju, pa i izrade nakita. Tako se tragovi svega toga vide i u ovom nakitu. Mediji kojima se autori služe su različiti. Ima tu plemenitih kovina kao i drveta i svega što ljudi stoljećima obrađuju. Na isti način su to naši umjetnici i pokazali.»

Nakit komunicira između autora, osobe koja ga nosi i treće osobe koja to sve gleda i doživljava, dodaje mr. Ljerka Alajbeg.

Ravnateljica «Likovnog susreta» Olga Šram posebno je istaknula poštovanje zanata i tradicije u obradi materijala od kojih je nakit izrađen.

izlozba nakita 08042010-7«Uraditi predmete u metalu na ovaj način danas, tehnološki je teško i zahtjevno. No, ovdje vidimo primjere koji su urađeni do savršenstva, u spoju s onim divnim profesionalnim umjetničkim i iskreno kreativnim. Autori prije svega koriste prirodne materijale, poludrago kamenje, koralje i slično radi akcentiranja svojih djela. Ona su uglavnom apstraktnog oblika, ali imaju i asocijativna obilježja.»

Posebno za cijeniti je što na ovoj izložbi imamo spoj dizajna, umjetnika, ideje i realizatora, rekla je na kraju Olga Šram.

Ovim zajedničkim nastupom želi se ukazati na nakit kao umjetničku djelatnost koja je u kontaktu sa svim umjetničkim postulatima kao i ostalo likovno stvaralaštvo, navodi među ostalim Ariana Kralj u predgovoru kataloga ove izložbe.

izlozba nakita 08042010-8Izložba «Suvremeni hrvatski nakit» postavljena je u okviru prezentacije hrvatske suvremene umjetnosti u svijetu. Izložbu je iniciralo Ministarstvo za kulturu RH u suradnji s gliptotekom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na svoj je put krenula prije dvije godine i od Praga preko Bratislave, Innsbrucka te Pečuha i Baje stigla je i u Suboticu. Poslije Subotice, izložba će biti postavljena u Novom Sadu i nakon toga kreće na svoju azijsku turneju.

Eksponati će u Subotici biti izloženi do 25. travnja, a ukoliko je netko zainteresiran za nakit može se obratiti Generalnom konzulat RH radi stupanja u kontakt s autorom.

Izložba se realizira u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Subotici, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

 

izlozba nakita 08042010-6

Autor teksta: Siniša Jurić

Članak je preuzet s web portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima