U Monoštoru obilježen jedan od najznačajnijih dana u životu župe tijekom godine - Zavitni dan

Objavljeno: 23.10.2012. Pregleda: 51

zavitni dan monostor2012-1U Monoštoru je 13. listopada 2012. godine obilježen jedan od najznačajnijih dana u životu župe tijekom godine - Zavitni dan, baziran na čudnovatome događaju ratne 1944. godine. Utemeljen je za župnikovanja Matiše Zvekanovića. Povod utemeljenju su bile prijeteće ratne okolnosti 1944. Bilo je odlučeno od strane vojnog vodstva da će partizansko-rusko topništvo sravniti Monoštor, u cilju onemogućavanja neprijateljskim trupama da se utabore u ovom mjestu i nastave borbu. Naređena je evakuacija sela, mještani su se skrivali po obližnjim salašima, a veliki broj starih i onih koji se nisu htjeli odvojiti od svojih imanja, ipak je ostao u selu.

Na inicijativu župnika seljani su se svi okupili u crkvi. Župnik je zaiskao od Boga i Gospe pomoć za selo na koje se imalo sručiti veliko zlo. I župnik i seljani molili su Boga i Gospu tijekom cijele noći da ih poštedi velikog zla. Sutradan, molba im je bila uslišena: odluka je povučena, selo neće biti uništeno, a Monoštorci su se zavjetovali da će svake godine 13. listopada prekinuti sa svojim poslovima, te odvojiti vrijeme da svetom misom točno u podne zahvale Bogu i Gospi za spasenje.

zavitni dan monostor2012-2Od tada se u Monoštoru na taj dan mještani sjećaju, možemo reći: „ponovnog rođenja svoga sela", a u župnoj crkvi se okupljaju na misnom slavlju. Toga dana se na balkone crkve (ovdje se balkoni zovu 'tavani') stavljaju raznobojne šokačke 'ponjave', tj. šokački ručni rad. Postavljaju se kao spomen na onu noć, 13. listopada, koju su vjernici zajedno sa župnikom Matišom proveli u molitvi, a na prozore crkve postavili su ponjave kako se ne bi izvana vidjelo svjetlo u crkvi, budući da su bili ratni dani, u kojima je bilo zabranjeno bilo kakvo okupljanje u kasne sate.

I ove godine, u subotu, na Zavitni dan, veliki broj vjernika iz sela, kao i gostiju iz drugih mjesta, prisustvovao je svečanoj podnevnoj svetoj misi, a na njenom kraju crkvu su posjetili i turisti. Glavni misnik bio je vlč. dr. Marinko Stantić iz Sombora, dragi gost koji je nadaleko poznat i po velikim uspjesima u pomaganju mladima s problemom ovisnosti, te njihovom vraćanju na pravi put.

zavitni dan monostor2012-3Povodom ovogodišnje svečanosti vlč. Goran Vilov, monoštorski župnik, iskazao je svoju radost zbog činjenice da se Monoštorci i ovaj 68. put, rado okupljaju na svetoj misi radi obilježavanja ovog dana u zahvalnost Majci Božjoj što je spasila njihovo selo.

Uz crkvenu proslavu Zavitnog dana ide i seoska, s kulturno- umjetničkim programom. Vlč. Vilov istaknuo je značaj ovog dvojakog obilježavanja 13. listopada, jer se na oba ova načina utemeljuje i učvršćuje tradicija ovog velikog događaja.

Inače je običaj da se nakon završetka mise ispred crkve zadrže vjernici te uz glazbu tamburaša zaigraju u kolu. Ove godine, na žalost, sve vremenske prognoze najavljivale su kišu, pa kola nije bilo, ali je navečer to višestruko nadoknađeno.

 

Istoga dana je u dvorani za tjelesni odgoj OŠ „22. oktobar" kulturno-umjetničkim programom također proslavljen Zavitni dan. Tijekom svečanog programa nastupile su udruge: KUD ogranak „Seljačke sloge" iz Posavskog Brijega, KUD „Josip Šošić" iz Tenje, KUD „Matija Gubec" iz Tavankuta, te domaćini iz KUDH-a „Bodrog".

zavitni dan monostor2012-4

Dragi gost na proslavi bio je novi konzul Republike Hrvatske - Dragan Đurić. Ovo je bila zaista najljepša moguća prilika za njegov posjet Monoštoru, a i gost i domaćini iskazali su nadu u sigurna nova viđenja i međusobnu suradnju. Među gostima bili su i mnogi uglednici - prijatelji Bačkog Monoštora, kao i predstavnici kulturno-umjetničkih društava iz okoline. Tijekom programa promovirana su i nova platna-kulise slike čiji je autor monoštorsko-somborski slikar Stipan Kovač - Malanka. Živopisnim plesovima proslavljen je ovaj dan, a za sudionike i goste organizirana je i večera uz neizbježne tamburaše.

Tekst i fotografije: Zdenka Mitić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima