U Rumi održan koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a „Matija Gubec“

Objavljeno: 03.07.2014. Pregleda: 38

Obljetnica Jurca2014-1Cjelovečernji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a „Matija Gubec“ iz Rume, kojim je obilježeno 111 godina postojanja Društva, kao i 50 godina glazbeno-umjetničkog rada Josipa Jurce, održan je 7. lipnja 2014. godine, u Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi. Bila je to glazbena večer na kojoj su izvođene gotovo isključivo skladbe Josipa Jurce, a počelo je pjesmom „Rumo lepotice“.

Kakav je bio ugođaj na subotnjem koncertu govori i činjenica da je na njemu nastupilo čak devet vokalnih solista i solistica, da je koncert trajao preko dva sata i da je publika gromkim pljeskom na kraju pokazala što je mislila o nastupu tamburaša s rumskoga Brega. Od vokalnih solista nastupili su: Dunja Divić, Katarina Atanacković, Dušan Stupar, Bogdan Dejanović, Zoran Lepšanović, Željko Tovilo (inače rumski župnik), Marija i Ivan Ratančić, kao i Vlada Kanić.

Ugođaj je sjajno upotpunjavao i voditelj programa Boško Negovanović, koji je u svojim osvrtima govorio o glazbenim počecima Josipa Jurce, igrankama u dvorani Druge mjesne zajednice i Doma JNA u Rumi, orkestrima u kojima je svirao, poznatim pjevačkim imenima s kojima je nastupao i svirao.

Prikupljeno 45.930 dinara
Ulaz na koncert je bio slobodan, ali je Upravni odbor HKPD-a „Matija Gubec“ odlučio ispred ulaza u dvoranu organizirati prikupljanje dobrovoljnih priloga za postradale u nedavnim poplavama. Ovom prigodom sakupljeno je 45.930 dinara koji će biti uplaćeni na odgovarajući račun Vlade Republike Srbije.

Obraćajući se nazočnima, slavljenik Josip Jurca zahvalio je svima koji su proteklih godina pratili i podržavali njegov rad, a osobito članovima Velikog tamburaškog orkestra, svojoj obitelji, kao i vjernoj publici koja svake godine dolazi na koncerte.

Na kraju koncerta tamburaški orkestar je skupa sa svim vokalnim solistima izveo pjesmu „Moj kićeni Srem“, koja je postala i svojevrsna himna ovog društva i orkestra. No, prije toga je predsjednik HKPD-a „Matija Gubec“ Pavle Škrobot podijelio prigodne darove, a Josipu Jurci umjetničku sliku uime uprave i svih članova.

Osim velikog broja Rumljana, na koncertu su bili nazočni i predstavnici hrvatske diplomacije, Hrvatskog nacionalnog vijeća i lokalne samouprave.

Tekst i fotografija: N. Jurca

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima