U Somboru predstavljena knjiga pjesama Stipana Bešlina

Objavljeno: 07.03.2012. Pregleda: 41

Udruga „Urbani Šokci" iz Sombora priredila je knjigu pjesama Stipana Bešlina iz Bačkog Monoštora, a predstavljanje je održano 16. veljače u Somboru. U zbirci „Tajanstvenosti trag" nalazi se 71 pjesma, a dvadesetak njih su pjesme davno izgubljene zbirke „Tamna cesta" i prvi put su objavljene. Iako je živio samo 21 godinu ovaj mladi pjesnik ostavio je značajan trag u hrvatskoj književnosti, ali se o njemu malo govorilo i pisalo.

„Iz današnje perspektive nismo u stanju procijeniti koliko je hrvatska književnost izgubila smrću dvadesetogodišnjeg Bešlina. Nedvojbena je činjenica da je Bešlin bio naš veliki pjesnički talent i niti jedan naš pjesnik s toliko godina nije uspio objaviti svoje pjesme u najuglednijim hrvatskim časopisima tog doba. Možda smo njegovom preranom smrću izgubili pjesnika koji je mogao biti najbolji hrvatski pjesnik druge polovice XX. stoljeća", rekla je profesorica kroatistike dr. sc. Sanja Vulić.

O Stipanu Bešlinu na predstavljanju je govorila Marija Šeremešić, predsjednica udruge „Urbani Šokci".

„Stipan Bešlin je rano preminuli hrvatsko-šokački pjesnik. Rođen je 1920. godine u Bačkom Monoštoru. Poslije završene osnovne škole u Bačkom Monoštoru, 1930. godine počeo je pohađati Državnu gimnaziju u Somboru kao pitomac karmelićanskog malog sjemeništa. Na početku petog razreda gimnazije, 10. studenog 1934. godine, Rješenjem Ministarstva prosvjete u Beogradu isključen je iz svih srednjih škola u Kraljevini Jugoslaviji, s pravom polaganja privatnih ispita izvan Sombora. Optužen je da je uvrijedio kralja Aleksandra Karađorđevića, koji je ubijen u Marseillu u Francuskoj. Bešlin je peti razred gimnazije položio u Vukovaru. Daljnje školovanje nije nastavio, jer je obolio od tuberkuloze. Preminuo je 1941. godine u jeku rata. Pokopan je na monoštorskom groblju", kaže Marija Šeremešić.

Pisati pjesme Bešlin je počeo vrlo rano, a prva pjesma mu je objavljena 1933. godine u đačkom listu „Krijes". Bila je to pjesma „Molitva Gospi". Narednih godina surađivao je u više časopisa i novina kao što su „Subotičke novine", „Subotička danica", „Klasje naših ravni", ali i zagrebačkim časopisima „Hrvatska revija", „Hrvatska prosvjeta" i „Suvremenik". Bešlin je pripremio zbirku pjesama „Tamna cesta", predao je uredniku u Zagrebu, ali je ta zbirka izgubljena u danima rata i ne zna se njen sadržaj.

O pjesmama u zbirci „Tajanstvenosti trag" Stipana Bešlina na predstavljanju je govorila profesorica kroatistike dr. sc Sanja Vulić.

„Poziv da surađujem na pripremi ove knjige za mene kao istraživača bio je izazov i vrlo rado sam preuzela rukopise, kako bih malo bolje izučila kakav je zapravo pjesnik bio Stipan Bešlin. Čitajući njegove pjesme i upoznavajući se s njegovom sudbinom sve manje sam bivala ravnodušna, jer mi se otkrila jedna sudbina koja, vjerujem, ni jednog čovjeka ne može ostaviti ravnodušnim. Stipana Bešlina doživljavam kao pjesnika tragične sudbine, kao moralnog mladića velikog srca. Već s 13 godina počeo je objavljivati pjesme, a iako je tek izašao iz dječačke dobi on, kao odrastao, piše pjesme za djecu", kaže Sanja Vulić.

Na predstavljanju knjige pjesama Stipana Bešlina „Tajanstvenosti trag" recitatori udruge „Urbani Šokci" govorili su Bešlinove pjesme, a članice udruge „Tragovi Šokaca" iz Bača otpjevale su nekoliko Bešlinovih crkvenih pjesama koje su same skladale.

Tekst i fotografije: Zlata Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima