U Sonti održan 83. „Grožđebal“

Objavljeno: 18.09.2014. Pregleda: 37

Grozdjebal2014-1Jedna od najstarijih u Vojvodini i Srbiji, tradicionalna folklorno–turistička manifestacija „Grožđebal 2014.“ održana je od 12. do 14. rujna 2014. godine u Sonti 83. put. Po tradiciji, u vikendu prijelaza ljeta u jesen ova svečanost se organizira u slavu grožđa, novog vina i početka jeseni, a u crkvi sv. Lovre zahvaljuje se Bogu za sve plodove.

Po provjerenim podacima prvi „Grožđebal“ organiziralo je „Muško pivačko društvo“, koje je djelovalo pri crkvi, daleke 1928. godine. Poslije II. svjetskog rata organizaciju manifestacije preuzima omladinska organizacija, a od 1969. godine tada novoformirani OKUD „Ivo Lola Ribar“.

Grozdjebal2014-3Na dan održavanja „Grožđebala“ Sonta je oduvijek bila puna gostiju iz okolice, pa i iz malo udaljenijih mjesta. Ove godine manifestacija je bila trodnevna. Prvi dan bio je posvećen djeci, drugoga dana održano je natjecanje pjevača amatera i otvorena je izložba nošnji i ručnih radova, a u nedjelju, na središnjim događajima, okićeni fijakeri i vatrena kola provezli su sudionike kroz selo, a potom je na ljetnoj pozornici Doma kulture održano i simboličko vjenčanje kneza i kneginje. Misu zahvalnicu u crkvi sv. Lovre slavio je sonćanski župnik vlč. Josip Kujundžić.

Grozdjebal2014-5U večernjem programu članovi folklorne sekcije OKUD–a „Ivo Lola Ribar“ izveli su dio tradicionalnih grožđebalskih običaja, KPZH „Šokadija“ splet šokačkih pjesama i igara iz Sonte, a gosti iz Belog Manastira i Stapara pjesme i spletove igara iz raznih dijelova Srbije. Publiku su odličnom svirkom i pjesmom zabavili i članovi TO „Sonćanski biseri“.

Ovogodišnji knez i kneginja bili su dvadesetjednogodišnji radnik Dragan Duraković i osamnaestogodišnja učenica Mateja Matin.

Tekst i fotografije: I. Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima