U Subotici održan redoviti susret predstavnika hrvatskih udruga kulture

Objavljeno: 10.01.2014. Pregleda: 48

Susret s udrugama 12-2013-1S ciljem sumiranja ove, te priprema za iduću, 2014. godinu, Hrvatsko nacionalno vijeće je u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata organiziralo redoviti radni susret predstavnika ovdašnjih hrvatskih udruga kulture. Susret je održan 13. prosinca 2013. godine, u prostorijama Hrvatske čitaonice u Subotici, okupivši predstavnike 23 od ukupno 40 udruga. Na susretu je evaluirana manifestacija „Srijemci Srijemu“, usuglašavan je kalendar manifestacija za 2014., a bilo je riječi i o obilježavanju značajnih obljetnica hrvatskih velikana u Vojvodini, kao projektu koji se nastavlja i tijekom iduće godine. Na početku susreta, ispred organizatora nazočne je pozdravio predsjednik HNV-a dr. sc. Slaven Bačić.

Manifestacija „Srijemci Srijemu“ održana je po prvi puta u svibnju 2013. godine i značajna je po tomu što je okupila sve hrvatske udruge koje djeluju u Srijemu. Ovo je prvi puta da je na ovoj vrsti sastanaka rađena evaluacija jedne manifestacije. Govoreći o ovoj manifestaciji, član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu Andrej Španović naglasio je kako udruge trebaju nastupati skupa, čime se manifestira zajedništvo ovdašnjih Hrvata, a da kadrovski snažnije udruge trebaju pomagati slabije. U tom kontekstu, istaknuta je važnost potrebe da se na skupnim regionalnim manifestacijama predstavi i neka od hrvatskih udruga iz drugog kraja Vojvodine, čime bi se jačale veze, te razvijala svijest o raznolikosti kulturnog prostora ovdašnjih Hrvata.

Susret s udrugama 12-2013-3U cilju što bolje organizacije manifestacija bilo je riječi i o važnosti njihove snažnije medijske promidžbe kako bi rad udruga bio prezentiran i potencijalnoj publici izvan hrvatske zajednice. „Čule su se i kritike i pohvale, što nam je pokazatelj za ubuduće. Kritika je dobrodošla, jer trebamo težiti tomu da se stalno razvijamo, da naše manifestacije budu što profesionalnije organizirane, iako radimo u skromnim financijskim i kadrovskim uvjetima“, izjavio je za HR Andrej Španović.

Na susretu je predstavljen kalendar stalnih manifestacija za 2014. godinu, kojega je temeljem upitnika ranije poslanog udrugama sačinila Ljiljana Dulić-Mészáros iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Prema ovoj evidenciji, prijavljeno je oko 150 manifestacija koje će udruge organizirati iduće godine. Riječ je o manifestacijama različitog umjetničkog karaktera, veličine i značaja (od lokalnih do pokrajinskih). Ovom je prigodom ukazano na pojedine „preklapajuće“ datume većih manifestacija, te dogovoreno da se oni usuglase, budući da u slučaju manifestacija ovakvog tipa udruge gostuju jedne kod drugih.

Susret s udrugama 12-2013-4Izrada ovoga kalendara je, po riječima Katarine Čeliković iz ZKVH-a, pokazala kako su udruge počele vrlo dobro planirati svoje manifestacije, budući da se uzajamno dogovaraju kako ne bi došlo do preklapanja termina. U izjavi za HR Katarina Čeliković je naglasila važnost financijskih sredstava u kontekstu organiziranja manifestacija, posebice onih zahtjevnijih. „Svi ovi datumi su vrlo usko povezani s priljevom novčanih sredstava, jer ako udruga u prvoj polovici godine ne dobije nikakav novac, ne mogu započeti organizaciju neke ozbiljnije manifestacije. Stoga, imamo puno manifestacija lokalnog karaktera, poput jednodnevnih likovnih kolonija, književnih večeri, onih manifestacija koje udruge mogu realizirati oslanjajući se na vlastite snage. Naime, značajan dio financijskih sredstava je došao na sam kraj godine, te su radi plaćanja troškova vezanih za manifestacije – od smještaja, do reprezentacijskih troškova, mnogi ulazili u dugove kako bi realizirali svoje planirane programe“, kaže Katarina Čeliković.

Susret s udrugama 12-2013-2Predstavljen je i projekt „Godina hrvatskih velikana u Vojvodini“ za iduću godinu, kako bi se, po riječima Katarine Čeliković iz ZKVH-a, što veći broj udruga i pojedinaca uključio u obilježavanje ovih značajnih obljetnica. Iduće godine će tako biti obilježena 100. obljetnica rođenja svećenika, skladatelja i muzikologa Albe Vidakovića, 100. obljetnice smrti književnika Antuna Gustava Matoša i Stjepana Grgića Krunoslava, 90. obljetnica rođenja nuklearnog fizičara Gaje Alage, 175. obljetnica rođenja književnika Blaža Modrošića, 225. obljetnica rođenja književnika, prevoditelja, odvjetnika, inženjera, pedagoga i gradskog senatora Ivana Nepomuka Ambrozovića, 50. obljetnica smrti književnice Marice Vujković, 120. obljetnica rođenja pripovjedača, publicista, glazbenika i jezikoslovca Josipa Andrića, te 75. rođendani književnika Petka Vojnića Purčara i kulturnog i sportskog djelatnika Ljudevita Vujkovića Lamića. „U ovom projektu očekuje nas suradnja ovdašnjih udruga, ali i udruga i pojedinaca iz Hrvatske i Mađarske. Tako će u obilježavanju obljetnice Matoša biti uključena i udruga iz Tovarnika, a kod pojedinih obljetnica i Hrvati iz Mađarske. Imamo vrlo dobra iskustva u dosadašnjem radu na ovom projektu i na tim osnovama planiramo nastaviti rad i u 2014. godini“, kaže Katarina Čeliković iz ZKVH-a.

Tekst: D. B. P.
Fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima