U Subotici održana središnja proslava Dužijance 2014.

Objavljeno: 20.08.2014. Pregleda: 42

Duzijanca sredisnja2014-1Dužijanca je izrasla u dičnu proslavu, zahvalu Bogu i pohvalu čovjeku. Središnja proslava Dužijance održana je u subotu i nedjelju, 9. i 10. kolovoza 2014. godine u Subotici.

Slavlje je započelo u subotu, u katedrali-bazilici sv. Terezije, večernjom molitvom iz Časoslova te dočekom biskupa dubrovačkog, mons. Mate Uzinića, koji je bio glavni gost i predvoditelj Mise zahvalnice. Pjevanu Večernju predvodio je katedralni zbor „Albe Vidaković“ pod ravnanjem Miroslava Stantića.

„S jedne strane zahvaljujemo Bogu, a s druge, puni smo zahvalnosti prema čovjeku. Zato Dužijancu slave sklopljene ruke, al’ je slavi i tamburica i kolo“, riječi su mons. Stjepana Beretića koji je na večernjoj misi uveo nazočne u slavlje zahvale. Tako je i bilo. Prvo su sklopljene ruke slavile Boga, a potom su svi zajedno uživali u igri, plesu, mladosti i običajima.

Duzijanca sredisnja2014-15Nakon Večernje, biskup dubrovački je u pratnji svog generalnog vikara Petra Palića i svojih domaćina mons. Stjepana Beretića i mons. Andrije Anišića, predsjednika Udruge „Dužijanca“, prisustvovao prigodnom kulturno-umjetničkom programu na Gradskom trgu. U okviru toga programa mons. Beretić je predstavio bandaša Petra Skenderovića i bandašicu Kristinu Ivković, koji su ove godine bili središnje osobe Dužijance 2014. „Risari“, sudionici Takmičenja risara, položili su vijenac na spomenik „Risaru“ i na spomen-bistu Blašku Rajiću koji se nalaze u parku pored Gradske kuće, a potom su na bini prikazali u živoj slici kako je nekada na salašima izgledao završetak žetve te pogodba s gazdom za nagradu u žitu za obavljen posao.

Duzijanca sredisnja2014-3Slijedio je izbor tri para pratitelja bandaša i bandašice. U izboru tri najljepša para sudjelovale su dvadeset tri djevojke i osam mladića obučenih u bunjevačku narodnu nošnju. Poseban žiri je izabrao tri najljepša para, a to su Ivana Dulić i Aleksandar Dulić, Ana Ivanković Radak i Jasmin Blatnjak te Nađa Kovač i Marin Piuković.

Duzijanca sredisnja2014-10-mIstu večer održana je i smotra folklora na kojoj su nastupila brojna kulturno-umjetnička društva iz zemlje i inozemstva. Subotičkoj publici predstavili su se gosti iz Bosne i Hercegovine: KUD „Linđo“ iz Neuma i KUD „Daire“ iz Sarajeva; gosti iz Republike Hrvatske: KUD „Dika“ iz Slatine, KUD „Slavko Janković“ iz Šiškovaca, KUD „Ivanić“ iz Ivanić grada, KUD „Lipa“ iz Semeljaca; gosti iz Grčke - Udruga kulture „Nei Epivates“. Istu večer nastupile su i folklorne skupine OKUD „Mladost“ iz Subotice; HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, UUT „Talentum“ iz Subotice i HKC „Bunjevačko kolo“, također iz Subotice. Tamburaška večer ove godine nije održana zbog dana žalosti, koji je bio proglašen u Subotici 8. kolovoza zbog tragično preminule Tijane Jurić.

Duzijanca sredisnja2014-13Euharistijsko slavlje koje tvori jezgro Dužijance predvodio je u nedjelju dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, uz suslavlje subotičkog biskupa mons. dr. Ivana Penzeša, te katedralnog župnika mons. Stjepana Beretića i svećenika Subotičke biskupije. Božju riječ su na misi čitali bandaš i bandašica, evanđelje je otpjevao Dragan Muharem, urednik „Zvonika“. Na misi je pjevao katedralni zbor „Albe Vidaković“ pod ravnanjem Miroslava Stantića. Molitve vjernika predmolili su mladi u narodnim nošnjama, u prikazanoj procesiji svi bandaši i bandašice pokazali „krune“, kao simbole Dužijanci koje su održane u njihovim mjestima, a biskupu Uziniću su darovali njegov biskupski grb koji mu je darovala katedralna župa, a izradila ga je slamarka Anica Horvacki.

Duzijanca sredisnja2014-14U prigodnoj propovijedi biskup Uzinić je među ostalim rekao: „Radosno vas sve pozdravljam u ovoj katedrali sv. Terezije Avilske, majci crkvi vaše biskupije… Radujem se što sa svima vama mogu slaviti ovu Kristovu nekrvnu žrtvu, ovu žrtvu zahvale za ovaj grad, ovu biskupiju i sve ljude u njoj, za bake i djedove, očeve i majke, djecu i mlade, za ovogodišnji završetak žetve, za vaša rodna polja i vaše salaše. Donosim vam pozdrave grada Dubrovnika i svoje dubrovačke biskupije, koju miluje sinje more i štite kameni miri i tvrde stine, a koja na svom području čuva uspomene i zemne ostatke jedne žene, koja je u svojoj malenosti bila velika, bl. Marije Petković, koja je proseći za svoj samostan i siromašne djevojke u njemu pravo u ovim vašim krajevima naišla na otvoreno srce i darežljivost vaših predaka. Tu otvorenost vašega srca osjećam i ja, dok zajedno sa svima vama danas Gospodinu zahvaljujem za sve vas, za ovu vašu svečanost, za vašu ustrajnost, za vašu hrabrost i vašu postojanu vjeru“.

Duzijanca sredisnja2014-12Misnom slavlju prethodio je blagoslov i ispraćaj bandaša i bandašice Petra Skenderovića i Kristine Ivković iz kolijevke Dužijance, župne crkve sv. Roka, gdje je bandaškom paru, kao i svim seoskim bandašima i bandašicama, svečani blagoslov podijelio mons. dr. Andrija Anišić, župnik spomenute župe i predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

Nakon misnog slavlja u svečanom mimohodu kroz grad sudionici Dužijance uputili su se prema središnjem trgu, gdje su bandaš i bandašica gradonačelniku Subotice Jenőu Maglaiju predali kruh. U povorci je osim bandaškog para i malog bandaša i bandašice Dominika Kujundžića i Katarine Ivanković Radaković, te seoskih bandaša i bandašica, konjanika, karuca, risara, kraljica, djece iz vrtića, sudjelovalo i 14 kulturno-umjetničkih društava iz zemlje i inozemstva.

Duzijanca sredisnja2014-6-m

Duzijanca sredisnja2014-2Gradonačelnik Jenő Maglai primio je kruh i pokazao ga nazočnima na sve četiri strane svijeta, te se obratio riječima: „Na ovaj način smo simbolički označili da imamo najznačajniji resurs, a to je hrana i za ovu i sljedeću godinu. Ovim činom šaljemo poruku da je naša zajednica vrijednim radom ostvarila osnove za daljnje napredovanje“, rekao je Maglai i dodao, kako je ovo pokazatelj da mukotrpan rad uvijek donosi plodove, te da pojedinac koji je pokoran i zajednica koja vjeruje u Boga i sebe može ići naprijed i biti uspješna.

Duzijanca sredisnja2014-5-m„Još jednom se pokazalo, bez obzira na izražene sumnje ‘nevjernih Toma’, da se Dužijanca može vrlo uspješno organizirati. Da je ona postojana, da i dalje postoje ljudi, koji imaju volju i snagu, koji neće podleći političkim pritiscima. I ove godine su organizatori vrlo uspješno odradili svoj posao, bez obzira na sve poteškoće i oko vremenskih neprilika i oko materijalno-financijske situacije. Tu smo danas na glavnom trgu i svi slavimo zajedno. Možda nas je Bog stavio na kušnju da vidi hoćemo li ustrajati i biti dostojni naših predaka. Sva ova iskušenja koja smo pretrpjeli u prethodnom periodu trebaju nas ojačati, a posebno organizatore ove manifestacije, te nam dati novu snagu i vjeru da je naše zalaganje ispravno, da zajednički rad i trud uvijek doprinose zajednici i donose rezultate. Isto tako Dužijanca treba sačuvati svoje istinske i iskonske vrijednosti. Stup podrške treba biti i jest Katolička crkva, koja je od početka podržala ovu manifestaciju i uzela je pod svoje okrilje“, rekao je gradonačelnik te čestitao i zahvalio organizatorima na uspješnoj organizaciji svih manifestacija.

Duzijanca sredisnja2014-4-mU popodnevnim satima bandaš i bandašica sa župnikom župe sv. Roka i direktorom Organizacijskog odbora Dužijance Marinkom Piukovićem posjetili su grob Blaška Rajića na koji su položili vijenac od žita i cvijeće u znak zahvalnosti za dar Dužijance, s molitvom da i on iz neba moli da Dužijanca još dugo živi i usavršava se na radost hrvatskog naroda i milog mu bunjevačkog roda.

Duzijanca sredisnja2014-11Slavlje Dužijance završilo je „Bandašicinim kolom“ na Gradskom trgu. To veselje svečano su otvorili bandaš i bandašica, a osim njih koji su sve pozvali sve u kolo, brojnim sudionicima toga veselja obratio se i mons. Andrija Anišić u ime Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, koji je okupljenima predstavio gosta Dužijance, dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića, a predstavio je i Organizacijski odbor Dužijance 2014. zahvalivši svim članovima i njihovim brojnim pomagačima na uspješno i lijepo organiziranoj Dužijanci. U svom obraćanju prisutnima biskup Uzinić je izrazio veliku radost što je mogao biti sudionik Dužijance, a svoje dojmove sažeo je u riječ: „Prekrasno“.

Duzijanca sredisnja2014-7-m

Tekst: Andrija Anišić i Ž. V.
Fotografije: Hrvatska riječ i Subotica.com

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima