U Subotici održano Prelo Mladeži

Objavljeno: 05.03.2014. Pregleda: 48

Prelo mladezi2014-0-mSedmo po redu Prelo Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini održano je u 14. veljače 2014. godine, u dvorani „Zorica“ u Subotici. Skupu je prisustvovalo 350 mladih Hrvata iz: Subotice, Sombora, Srijemske Mitrovice, Tavankuta, Đurđina, Monoštora, Vajske, Plavne, Bođana, Zemuna, Odžaka, Male Bosne, Žednika, Bača, Bikova, Rume, Petrovaradina, Verušića, Mirgeša i Berega, te 50 gostiju koji su svojom nazočnošću uveličali ovaj skup. Svečani program prela otvorio je ženski tamburaški sastav „Đurđinske cure“, dok se za dobru zabavu do kasno u noć pobrinuo tamburaški sastav iz Hrvatske „Ringišpil“. Program je vodila Karla Rudić.

Za razliku od prijašnjih šest prela, na kojima je predsjednik Mladeži DSHV-a bio Siniša Skenderović, a dopredsjednica Josipa Vojnić Tunić, ovo sedmo po redu prelo imalo je novo vodstvo na čelu s Mladenom Petrešom kao predsjednikom i Mariom Vrseljem kao dopredsjednikom. Novi predsjednik Mladeži DSHV-a Mladen Petreš, prije nego što je proglasio prelo otvorenim, podsjetio je sve prisutne na njihovu nacionalnu, kulturnu i vjersku pripadnost i zamolio ih da nastave čuvati to što imaju.

Prelo mladezi2014-3-mDr. sc. Bojan Pajtić, zamjenik predsjednika Demokratske stranke, koja predvodi koaliciju u sklopu koje će DSHV nastupiti na parlamentarnim izborima 16. ožujka, u riječima koje je uputio prisutnima obrazložio je da je cilj DS-a osigurati mjesto Hrvatima u parlamentu Srbije, kako bi mogli utjecati na sva ona pitanja koja su važna za očuvanje identiteta, kulture, obrazovanja i informiranja na hrvatskom jeziku. Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji DS-a i DSHV-a, hrvatska zajednica dugi niz godina ima svog zastupnika i imat će i ovaj put, Petra Kuntića, naglasio je Pajtić. Također, on je izrazio i zadovoljstvo što prisustvuje održavanju ovakve manifestacije, jer ona dokazuje da je razbijen strah i da je učinjeno puno toga kako bi Vojvodina postala mjesto u kome se pripadnici različitih zajednica druže, vesele i žive zajedno.

Prelo mladezi2014-2-mSimpatizere i članove DSHV-a pozdravio je i predsjednik ove stranke Petar Kuntić, podsjetivši ih na važnost svakog glasa na izborima. Potom je zahvalio Siniši Skenderoviću, Verici Kujundžić i Josipi Vojnić Tunić na aktivnom stranačkom angažmanu proteklih godina i na radu i zalaganju prilikom organiziranja svih prela do sada, kao i ovoga na kojem su sudjelovali posljednji put kao pripadnici Mladeži DSHV-a.

Prelo mladezi2014-4-mZahvale su bile upućene i glavnom gostu prošlogodišnjeg prela – Milanu Bandiću, koji ove godine nije bio prisutan, ali je Ninoslava Zeković, kao predstavnica Grada Zagreba, primila dar zahvale za platinastog sponzora prela. Zlatni sponzor prela bila je Vukovarsko-srijemska županija, srebrni sponzor – domaći poduzetnik Stanko Krstin, dok je brončani sponzor bio Grad Osijek.

Među uvaženim gostima, mladima se obratio i Dragan Đurić, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, poručivši im kako predstavljaju ne samo budućnost Hrvata u Vojvodini, nego i cijele Pokrajine.

Prelo mladezi2014-1-mS obzirom na brojnost i sudjelovanje mladeži iz svih krajeva Vojvodine, ova manifestacija je prije svega pokazala kako će prela još dugo biti stup suradnje hrvatskih zajednica u Vojvodini i Srbiji, istaknuo je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. sc. Slaven Bačić.

Osim već spomenutih, Prelu Mladeži DSHV-a su prisustvovali i dr. Oliver Dulić, član Predsjedništva Demokratske stranke, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije s Juricom Hrgovićem, županijskim tajnikom na čelu, Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, vlč. Dragan Muharem, župnik župe Presvetog Trojstva u Maloj Bosni te gosti iz Kluba demokratske omladine Subotica s Daliborom Karadžom na čelu.

Tekst: Jelena Dulić
Fotografije: Subotica.info

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima