U Subotici otvorena izložba slika nastalih na koloniji „Stipan Šabić 2016.“

Objavljeno: 22.05.2017. Pregleda: 45

izlozba slika stipan sabicUmjetnička kolonija Stipan Šabić, koju organizira Hrvatska likovna udruga Cro art iz Subotice, jedan je od najvećih likovnih događaja u godišnjem kalendaru manifestacija Hrvata u Srbiji. Šesti saziv ove kolonije održan je kroncem kolovoza prošle godine na Paliću, a djela nastala tom prigodom predstavljena su subotičkoj publici na izložbi koja se mogla pogledati do 22. svibnja, u galeriji Otvorenog sveučilišta. Postav je činilo ukupno 24 djela. Njih potpisuje ukupno 13 sudionika kolonije, većinom akademskih slikara iz šest europskih zemalja te Australije.

To su: Emil Dobriban i Eniko Lini Dobriban iz Rumunjske, Ankica Perge Karačić i Ante Karačić Karas iz Njemačke, Hristijan Sanev iz Makedonije, Dušan Bujišić, Goran Bujišić, Stjepan Albot i Nera Matijević iz Srbije, Ivica Mareković i Dubravko Mokrović iz Hrvatske, Andrea Balló iz Mađarske te Lillian Carland Malbašić iz Australije. Nastali su radovi dijelom inspirirani stalnim temama Kolonije, a to su: grad Subotica, vojvođanski krajolik i žetva – no ima i onih autora koji se nisu držali zadanog okvira, stvarajući prema vlastitom nahođenju.

Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović, istaknuvši heterogenost poetika i stilova zastupljenih u izloženim djelima.

„Kolonija je i ove godine imala zanimljivu strukturu, kozmopolitski duh, s obzirom na različite krajeve iz kojih su sudionici došli. Iako umjetnici stvaraju zasebno, oni pet dana na koloniji provode zajedno, gdje dolazi do razgovora i prožimanja njihovih stvaralačkih iskustava, a zanimljivo je vidjeti i to kako oni u svojim radovima vide naše okruženje“, kazao je Kopilović.

Predsjednik HLU Cro art Josip Horvat zahvalio je svima koji su pomogli organizaciju šestog saziva Kolonije, izražavajući nadu da će i ovogodišnji biti realiziran na dosadašnjoj razini.

U sklopu otvorenja izložbe nastupile su recitatorice Katarina Piuković i Lucija Ivanković Radaković te tamburaški sastav San iz Subotice.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima