U Subotici predstavljena knjiga „Horvacki Bačka 1901-1939“ Dražena Prćića

Objavljeno: 14.05.2015. Pregleda: 42

Horvacki Backa-naslovnica-mNajnoviji, četrnaesti po redu roman subotičkog pisca i novinara Dražena Prćića Horvacki Bačka 1901-1939 predstavljen je 11. svibnja 2015. godine, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Riječ je o romanu koji donosi priču o osnivaču i igraču prve postave nogometnog kluba Bačka Martinu Horvackom (ujedno i autorovom pradjedu), uz svojevrsni hommage spomenutom klubu i bačkistima te lokalpatriotski podtekst kojim je Prćić nastojao opisati pojedine događaje u Subotici u prva četiri desetljeća XX. stoljeća.

„U knjizi sam želio podsjetiti na jedan svijet bez kojeg nas danas ne bi bilo. Suština ove knjige je da ljudi moraju imati nešto što vole, čuvaju i njeguju. A Bačka je u jednom dijelu svog postojanja bila simbol Subotice“, kazao je Prćić ovom prigodom.

 

Predstavljanje Horvacki BackaSU2015-1Godine 1936. i 1939. za autora bile su posebno ključne zbog važnih događaja u gradu. „Godine 1936., među ostalim, održana je proslava 250 godina dolaska Hrvata Bunjevaca na ove prostore, prolazak Olimpijskog plamena kroz Suboticu, a bilo je i puno drugih događaja. Godina 1939. je uzeta zato što je to godina u kojoj je Bačka nastupila u najvišem rangu natjecanja, u tadašnjoj prvoj ligi u zapadnoj skupini, koja se zvala Hrvatskoslovenska liga“, kaže Prćić.

Na promociji je bila nazočna i 92-godišnja Ana Mučalov, kćer Martina Horvackog koja je i sama jedan od likova Prćićeva romana.

O knjizi, s posebnim osvrtom na njezine aspekte koji se bave poviješću, govorio je ravnatelj Povijesnog arhiva Subotice Stevan Mačković. „U svojem četrnaestom romanu Dražen Prćić je zašao u jednu novu sferu. U pitanju je roman neklasičnog žanra, to nije ni klasičan povijesni roman, nije niti obiteljska drama, već mješavina triju priča, odnosno triju tema. Kako nam naslov ukazuje, u romanu se govori o Martinu Horvackom i njegovoj obitelji, govori se o nogometnom i atletskom klubu Bačka, a ima i povijesnih elemenata koje je autor na svoj način pokušao dočarati“, kazao je Mačković.

Predstavljanje Horvacki BackaSU2015-3Govoreći o povijesnim događajima i osobama u romanu Horvacki Bačka 1901-1939 Mačković je istaknuo kako se u njemu pojavljuju sportaš Nikola Matković, gradonačelnici Ivan Ivković Ivandekić i Marko Jurić... „Mislim da će svi oni koji uzmu ovu knjigu u ruke moći na jedan poseban način doživjeti međuratno razdoblje u Subotici i upoznati se s elementima koji se najčešće sreću u nekim drugim, ozbiljnim historiografskim radovima. Svakako je to zanimljiv pokušaj da se to povijesno razdoblje sagleda i na ovakav način“, naveo je Mačković.

U okviru promocije prikazan je i dokumentarni film Šandora Lifke iz 1926. godine o proslavi 25. obljetnice postojanja NK Bačka. U glazbenom dijelu programa nastupio je Subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem Marijane Marki koji je među ostalim izveo i himnu BačkePivaj Bačka veselo koju je otpjevao Antun Letić Nune.

Predstavljanje Horvacki BackaSU2015-2

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima