U Subotici predstavljena nova izdanja Leksikona podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca

Objavljeno: 12.07.2024. Pregleda: 4

Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca kapitalni je i višegodišnji projekt Hrvatskog akademskog društva, a u Subotici je u utorak, 2. srpnja 2024. godine, održano predstavljanje 15. i 16. sveska te leksikografske publikacije.
Petnaesti svezak Leksikona obuhvaća slova L, Lj i dio slova M (M-Mal) te sadržava 165 priloga. Kako je kazao glavni urednik Leksikona Slaven Bačić, i u ovome svesku obrađene su brojne značajne osobe iz prošlosti i sadašnjosti, a kada je riječ o Subotici i okolici, posebno su zanimljivi Mačkovići (arhitekt i gradski inženjer Titus Mačković, slikarica i grafičarka Angela (Angelina) Mačković, povjesničar i arhivist Stevan Mačković…) i predstavnici Malagurskih (prosvjetni i kulturni djelatnik i književnik Ivan Malagurski Tanar, glazbeni pedagog Lazar Malagurski...). Od istaknutih osoba, spomenut je i nogometaš i olimpijac Luka Lipošinović, suradnik Leksikona prof. Đuro Lončar, književnica Marija Lovrić, filmski autor Rajko Ljubić, pa i hollywodski glumac Béla Lugosi čija je majka bila iz obitelji Vojnić. Ovaj svezak obrađuje i više toponima s predznakom mala/mali: Mali Bajmok, Mala Pešta, Mala Bosna, Mali Bereg, Mali Madaroš ili Mali Palić.
Šesnaesti svezak Leksikona obuhvaća završni dio slova M (Malj – Mu) i ima blizu 272 članka. U ovom svesku subotičkoj publici zanimljive su obrađene osobe iz obitelji Mamužić, Marcikić, Matković, Merković, Miković, Milanković, Milodanović, Mukić… Tu su primjerice i natuknice o Mirgešu ili Mlaki kao i jedan broj etnografskih pojmova (maske, mastalundžije, Materice, Mikulaš, mladenci i dr.).
Ravnatelj Povijesnog arhiva Subotica Stevan Mačković naveo je kako su neke obitelji dale više generacija zaslužnih pojedinca. Tako su iz familije Mandić u Leksikonu predstavljeni učitelj i preporoditelj Mijo Mandić, njegov sin, kulturni i prosvjetni djelatnik Barnaba te unuk, arhitekt Mijo. Kada je pak riječ o Matijevićima, tu su subotički gradonačelnik Stipan Matijević i njegov sin odvjetnik Lazar Matijević. U Leksikonu su svoje mjesto našli i atletičar i partizanski borac Jovan Mikić Spartak i njegov otac, učitelj i školski nadzornik Aleksandar. Zastupljeni su i Hrvati koji nisu rođeni na ovim prostorima, ali su tu ostavili traga, poput ekonomista i sveučilišnog profesora Mije Mirkovića.
Predsjednik HAD-a Mato Groznica ukazao je kako se projektom Leksikona, koji traje već dvadeset godina, ovdašnja hrvatska zajednica legitimira u općoj hrvatskoj kulturi kao i u Srbiji. Dodao je i da se prešla polovica abecedarija, a radi se i na sljedećem, 17. svezku, koji će obrađivati slova N, Nj i O.
Svi dosadašnji svesci Leksikona dostupni su i u pdf formatu na internetskoj stranici HAD-a – www.had.org.rs

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima