U subotičkoj katedrali zaređen đakon Tomislav Vojnić Mijatov iz Tavankuta

Objavljeno: 16.07.2020. Pregleda: 94

redjenjeSubotički biskup mons. Ivan Pénzes zaredio je u red prezbitera vlč. Tomislava Vojnića Mijatova u subotu, 27. lipnja 2020. godine u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske. Tomislav potječe iz župe Presvetog srca Isusova u Tavankutu, gdje je posljednja mlada misa održana prije 21 godinu kada je zaređen vlč. dr. Marinko Stantić, župnik župe Marija Majka Crkve u Aleksandrovu u Subotici. Tomislav potječe iz tradicionalne katoličke obitelji sa sedmero djece gdje su ih roditelji odgajali u kršćanskom duhu, što je podrazumijevalo redovite mise, redoviti vjernički život koji nije bio vezan samo uz župu. Kako kaže Tomislav, obitelj je zaista bila kućna crkva u kojoj su uvijek bili prisutni i molitva i zajedništvo.

Propovijedati Božju riječ

Tomislav je počeo ozbiljnije promišljati o svom pozivu krajem osmogodišnje škole, kada se trebao odlučiti što i gdje nastaviti. Za malo sjemenište je čuo od starijeg kolege, župnika i odlučio se tamo upisati. Konačna njegova odluka nastala je krajem 4. razreda gimnazije kada je odlučio nastaviti putem svećeništva u Đakovu gdje se školovao šest godina. Kako sam kaže, zahvalan je osječkoj nadbiskupiji koja ga je lijepo primila, gdje je doživio susretljivost i ostvario sebe kao mladog čovjeka. Na studiju je dobio dobre temelje za daljnji nastavak u svećeničkom životu. 
„Želim prije svega biti svećenik koji će propovijedati Božju riječ bez čega nema kršćanskog života, nema naših obitelji, to je ono vrelo iz čega crpimo. Osobno me zanima socijalni nauk crkve, zanimaju me društvene teme koje nas se dotiču i problem su u našem društvu. Mislim da tu Crkva ima itekako puno toga reći bez obzira na to što smo manjina u Srbiji. Crkva može i treba poticati narod da stvara pravedno, kvalitetno društvo, jer kada mijenjamo ljude, mijenjamo i društvo u kojem živimo“, kaže Tomislav Vojnić Mijatov.
O rektorovoj nagradi koju je dobio, Tomislav s ponosom ističe:
„Sa sveučilišta koje broji oko 16 tisuća studenata bilo je izabrano 30-ak najboljih studenata s različitih fakulteta. Kolegica i ja smo bili izabrani akademske 2019./20. godine kao najbolji studenti s katoličkog bogoslovnog fakulteta. Drago mi je da sam mogao biti dio takve proslave i primanja rektorove nagrade koja se ne dodjeljuje tako često i mnogi nemaju prilliku primiti ovu nagradu, ali svojim zalaganjem i trudom sam to na neki način i zaslužio. Godine rada iza mene su učinile to da i postignem“, kaže Mijatov.  

Mlada misa u Tavankutu 

Župnik u Tavankutu Franjo Ivanković ne skriva radost što je njegov župljanin ostvario svoju želju i postao svećenikom. 
„Drago mi je da je uspio ostvariti ono što je htio, to me jako veseli, a to i jest uloga i župnika, da bude onaj koji će druge poticati, a ne sputavati. Tomislav je jako poučljiv, savjestan, marljiv, vrijedan na mnogim područjima, uvijek se na njega moglo osloniti, još od srednjoškolskih dana. Poznajem Tomislava od malih nogu, predavao sam mu vjeronauk u školi, poznajem jako dobro i cijelu njegovu obitelj. Rekao bih da je Tomislav moderni svećenik za današnje vrijeme, i duhovan, odgovorna osoba, sve najbolje mogu reći o njemu. Tijekom njegovog školovanja uvijek se moglo s njim o svemu razgovarati, rado je slušao savjete, a vrlo je samozatajan. Skroman je, previše skroman, rekao bih, mislim da je to jedna dobra kvaliteta za svećenika“, kazao je Ivanković.
Sveti red đakonata je bogoslov iz Tavankuta Tomislav Vojnić Mijatov primio u đakovačkoj katedrali na misijsku nedjelju 20. listopada 2019. godine po polaganju ruku đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đure Hranića.
Mladu misu će novi ređenik služiti u svojoj rodnoj župi u Tavankutu, u crkvi Presvetog srca Isusova u nedjelju, 12. srpnja, u 17 sati. 
„Vjerujem da će unatoč izazovima oko nas biti moguće proslaviti ovu misu zajedno s Božjim narodom, za njih prikazati tu misu, jer sam i ja kao svećenik proizašao iz Božjeg naroda, iz župne zajednice. Htio bih i njima zahvaliti na taj način, zahvaliti dragome Bogu na pozivu i na tome što nas okuplja“, rekao je Tomislav Vojnić Mijatov. 

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima