U Zagrebu predstavljena knjiga Hrvatska duša Srijema

Objavljeno: 30.06.2023. Pregleda: 52

U organizaciji Kulturnog centra Dubrava i Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata u Zagrebu je 17. lipnja 2023. godine u Velikoj dvorani Kulturnog centra Dubrava održano predstavljanje druge knjige Zvonimira Pažina Hrvatska duša Srijema.
Knjiga je izašla prije mjesec dana u Biblioteci Srijemski Hrvat Zajednice protjeranih, a u ime nakladnika prisutne je pozdravio njen predsjednik Ivo Martinović, podsjetivši da je Zajednica osnovana 1991. u glavnom gradu Hrvatske, kada su Hrvati iz Vojvodine u velikom broju bili prisiljeni napustiti svoj zavičaj u kojem su stoljećima živjeli kao autohtono stanovništvo te svoje utočište pronaći u matičnoj državi.

Bolna sudbina

Martinović je kazao kako knjiga na 328 stranica, kroz četiri cjeline, govori o Srijemu i njegovoj prošlosti i, naravno, o egzodusu srijemskih Hrvata.
„U prvoj cjelini je opisan kratak pregled povijesti Srijema, u drugoj je opisana povijest 47 naselja istočnog Srijema u kojima su u značajnoj mjeri živjeli Hrvati. Treća cjelina je posvećena Zajednici protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, dok posljednja cjelina nosi naslov Molitva za Srijem, što je u suštini emotivni oproštaj autora od hrvatskog Srijema, ali istovremeno i opomena da su hrvatski tragovi u Srijemu duboki, neizbrisivi, da se neće zaboraviti vrijeme u kojem su, kako je napisao sam autor, „naselja Srijema morala pretrpjeti bolnu sudbinu samo zato što su u njima živjeli neki koji se nisu svidjeli nekima", rekao je Martinović.
Urednik Biblioteke Srijemski Hrvat Mato Jurić podsjetio je kako se Zajednica u sklopu svojih brojnih aktivnosti bavi i nakladničkom djelatnošću te da je do sada izdala preko 30 naslova. Nastala je iz potrebe poticanja i jačanja identitetske spoznaje stanovništva Srijema, Bačke i Banata, koje je tijekom XIX. i XX. stoljeća bilo sustavno izloženo zatiranju vjerskih, nacionalnih i kulturnih osjećaja.
„Ove godine planiramo, osim ove Zvonimira Pažina, objaviti još tri knjige: Krvavi tragovi velikosrpske ideologije na kraju XX. stoljeća autora Zlatka Pintera te dvije knjige Ljubice Kolarić Dumić Moje srijemske priče – Zašto Kukujevci? – drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje, i Uz baku je raslo moje djetinjstvo – treće izmijenjeno i dopunjeno izdanje", rekao je Jurić.

Putovima povijesti

Knjigu Hrvatska duša Srijema predstavio je njezin urednik Zlatko Žužić, ustvrdivši kako je Pažin, svjestan činjenice masovnog egzodusa srijemskih Hrvata, ali i ostalog nesrpskog stanovništva u ranim 90-im godinama prošlog stoljeća, uložio puno truda, znanja i vremena, „kako bi sjećanjima obilazio napuštena gnijezda slobode, putovao po požutjelim papirima i mirisima davnina koji se iz njih osjetio, promišljeno i oprezno prodirući u prošlost svoga Srijema. Pri tom je bio svjestan opasnosti koja se ne krije samo u tom povratku u prošlost, jer ponekad i sama prošlost neumoljivo pruža mračne kandže prema sadašnjosti, u kojoj su mnogi Srijemci, osim svoje iskrvarili i krv svojih predaka".
„Ploveći tako najskrivenijim putevima povijesti otvorio je brojna pitanja i rane koje još uvijek previše bole, unio više svjetla u već potamnjele zakutke sjećanja svojih Srijemaca čija su sjećanja poslužila kao neprocjenjivo vrijedan dodatak ostalim povijesnim izvorima svog rodnog zavičaja, natopljenog krvlju i mučenog ratovima", rekao je Žužić i naglasio kako je posebna vrijednost knjige činjenica da se Pažin, pišući je, koristio isključivo argumentima i činjenicama.
Na kraju predstavljanja Zvonimir Pažin zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana, kao i svima koji su pomogli u realizaciji njezine promocije.
Ulomke iz knjige čitala je Nina Smetko.

Izvor: Hrvatska riječ (Ivana Andrić Penava)

Foto: Boris Ćavar

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima