UBH „Dužijanca“ dobila turističku nagradu „Golden Interstas 2018.“

Objavljeno: 20.11.2018. Pregleda: 27

Duzijanca interstas nagradaUdruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Subotice dobitnica je međunarodne turističke nagrade Golden Interstas 2018. za organiziranje manifestacije Dužijanca. Nagrada se dodjeljuje u sklopu Međunarodne smotre turizma, filma i krajobraza Interstas u Solinu (Hrvatska), a dodjeljuje je Povjerenstvo koje čine članovi Međunarodne udruge turističkih novinara i pisaca o turizmu i Europske federacije turističkih novinara. U obrazloženju nagrade se navodi kako se „ovim jedinstvenim kulturološkim tradicijskim projektom, ove godine 108. po redu, brižno čuvajući i njegujući starinske običaje, tradicijske vrijednosti, svoju kulturu, identitet, prenoseći ih novim naraštajima, sjajno povezuje prošlost i sadašnjost sa suvremenošću. Time se snažno pridonosi izvrsnosti u doprinosu razvoja kulturnog turizma kako Subotice tako i Vojvodine u cijelosti“.

No, proglašenje ove nagrade, koju u UBH Dužijanca smatraju važnim događajem, prati nezainteresiranost Grada Subotice, iako Dužijanca važi za manifestaciju od posebnog značaja za taj grad. Naime, nagradu Golden Interstas 2018. su isprva trebali dobiti skupa Grad Subotica i UBH Dužijanca. Međutim, kako tvrde u UBH Dužijanca, Gradska uprava nije pokazala zainteresiranost za ovu nominaciju, te je Udruga samostalno aplicirala za priznanje što su organizatori i prihvatili. Također, organizatori Interstas-a su predvidjeli da i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban bude nagrađen individualnom nagradom Povelja FEST 2018. za, kako se navodi, „osobni doprinos i doprinos Grada Subotice ukupnosti razvojnih projekata, kojima se potiče bogatstvo povijesnih, tradicijskih, kulturnih, turističkih, gospodarskih... vrijednosti“. No, ni prvi čovjek Subotice nije pokazao interesiranje za nagradu koju dodjeljuje Interstas.
Predstavnicima UBH-a nagrada Golden Interstas 2018. bit će uručena na svečanosti 9. studenoga u Solinu. Udruga je također pozvana predstaviti sebe i projekt Dužijance ali za to nema financijskih mogućnosti budući da troškovi prezentacije na Interstas-u stoje oko 3.000 eura, što podrazumijeva trodnevni najam izlagačkog prostora, obvezne objave u katalogu, prijave i dodatne akreditacije, troškove puta i smještaja...
Inače, u službenu konkurenciju međunarodnog festivala turističkog filma koji se održava u sklopu Smotre Intrestas uvršten je i dokumentarni film Dužijanca redatelja Branka Ištvančića.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima