Učenici hrvatskih odjela na natjecanjima iz matematike

Objavljeno: 25.04.2017. Pregleda: 35

ucenici hrvatskih odjela na natjecanjimaUčenici hrvatskih odjela ove, ali i prethodnih godina, ostvarili su izvanredne rezultate na natjecanjima iz raznih područja. Ovom prigodom ćemo naglasak staviti na uspjehe matematičara i njihove mentore. Na okružnom natjecanju iz matematike održanom krajem ožujka učenici hrvatskih odjela OŠ Matko Vuković i OŠ Ivan Milutinović postigli su zavidne rezultate! Iz škole Matko Vuković prvo mjesto za šeste razrede osvojila je Matea Rudinski, drugo mjesto iz petog razreda zauzeo je David Kozma, a iz četvrtog razreda Andrija Mandić, treće mjesto za sedme razrede pripalo je Donni Karan, a Anamaria Tumbas iz osmog razreda dobila je pohvalu. Ana Marija Horvacki iz škole Ivan Milutinović osvojila je treće mjesto za četvrte razrede, a pripremala ju je učiteljica Ana Kopunović Legetin. Učenike Matka Vukovića od petog do osmog razreda pripremala je nastavnica Nevenka Tumbas, a nagrađenog iz četvrtog razreda učiteljica Jelena Korponaić.

Sljedeće, državno, natjecanje bit će održano za učenike šestog, sedmog i osmog razreda, ali se iz hrvatskih odjela nitko nije plasirao – najbolje plasiranoj učenici hrvatskih odjela, Matei Rudinski nedostajao je jedan bod. Prošle godine se na državno natjecanje iz Sjevernobačkog okruga plasirala jedino Anamaria Tumbas, učenica hrvatskoga odjela, što je bilo prvi puta da netko iz hrvatskih odjela ide na to natjecanje.

Osim izvanrednih rezultata na okružnom natjecanju, učenici hrvatskih odjela se ističu znanjem i talentom već na razini škole. Tako je u OŠ Matija Gubec iz Tavankuta godinama unazad jedinoplasirani na gradsko natjecanje učenik hrvatskoga odjela, a u OŠ Matko Vuković, gdje iz svake generacije ide po četiri učenika na natjecanje, ove godine su za pete razrede sva četiri mjesta zauzeli učenici hrvatskih odjela, u šestom je na prvom mjestu bila učenica hrvatskoga odjela, u sedmom također, kao i u osmom – u Matku Vukoviću su učenici hrvatskih odjela u svim razredima bili prvi na školskom natjecanju!

Motiviranje učenika

„Osvojiti nešto je više nego uspjeh, ne samo za tog učenika nego za sve naše hrvatske odjele. Unazad šest-sedam godina svake godine imamo učenike koji osvajaju prvo, drugo, treće mjesto ili pohvalu od petog do osmog razreda ne samo na oplinskom, nego i na okružnom natjecanju, ali i koji se plasiraju na okružno, što je vrlo lijep rezultat s obzirom na to da smo u postotcima jako slabo zastupljeni. Na primjer, ako uzmemo podatke s ovogodišnjeg okružnog natjecanja, u šestom razredu je od 24 učenika na natjecanju samo jedan bio iz hrvatskog odjela i osvojio je prvo mjesto. Na istom natjecanju je iz četvrtog razreda bio 51 natjecatelj, od kojih su troje bili iz hrvatskoga razreda, a od njih troje, dvoje je osvojilo nagrade – drugo i treće mjesto!“, objašnjava nastavnica matematike Nevenka Tumbas.

Tumbas je nastavnica u OŠ Matko Vuković hrvatskim odjelima već jedanaestu godinu i pod njenim mentorstvom brojni učenici su osvojili nagrade na općinskom ili okružnom natjecanju te se plasirali na državno. Samo ove godine pripremala je četiri učenika iz hrvatskih odjela za okružno natjecanje i svaki je osvojio nagradu, od prvoga mjesta do pohvale.

„Tijekom cijele godine vježbamo, a kad dođe kraj prvog polugodišta onda krenemo užurbanijim tempom. S natjecateljima se nalazim i dva-tri puta tjedno. Često im šaljem zadatke preko vibera, a oni meni odmah uslikaju odgovore… Razvili smo dobar način komunikacije, a najvažnije je reći da su djeca dobra, poslušna i da hoće raditi!“, objašnjava Tumbas kako vježba s djecom, a kod nje ne izostaje čini nam se ni motiviranja učenika: „Onaj tko osvoji prvo ili drugo mjesto na okružnom natjecanju je moj suradnik u nastavi. Unaprijed mu dajem gradivo koje treba naučiti, te mi pomaže u vježbanju sa slabijim učenicima. Na taj način ih počastvujem i motiviram za daljnji rad jer vide da nisu više na razini ostalih učenika – ipak su postigli određene rezultate.“

Tumbas ima iskustva s hrvatskim odjelima i kao majka. Najmlađe dijete joj pohađa osnovnu, dok je dvoje djece završilo srednju školu (gimnaziju) na hrvatskome jeziku te su oboje uspješno, na proračun, upisali studije, jedno u Hrvatskoj, a drugo u Srbiji.

„Da nismo zadovoljni hrvatskim odjelima sigurno muž i ja ne bismo upisali i najmlađe dijete u takav odjel. Ali onaj tko hoće da vidi, vidi daucenici hrvatskih odjela na natjecanjima 2 se u hrvatskim odjelima puno i kvalitetno radi i da se mogu postići lijepi rezultati! Također, što se vidi i iz primjera moje djece, nakon završene srednje škole može se bez problema upisati fakultet i u Srbiji i u Hrvatskoj. Često čujem kako ljudi pričaju da je opći smjer na hrvatskome jeziku slabiji od ostalih smjerova u gimnaziji. Mogu sa sigurnošću reći da to nije točno, jer pratim svoje bivše učenike i uspoređujem kakve rezultate postižu nakon završene osnovne škole. Vidim da učenici općeg smjera ne kaskaju ni po čemu za ostalim gimnazijalcima ili drugim srednjoškolcima“, govori Tumbas.

Radno ozračje

Najbolje plasirana matematičarka iz hrvatskih odjela na ovogodišnjem natjecanju je Matea Rudinski, učenica šestog razreda Matka Vuković. Matea je osvojila prvo mjesto na okružnom natjecanju za šeste razrede i kaže da joj je ovaj uspjeh poticaj da nastavi i dalje učiti matematiku te potvrda da se isplati vježbati i truditi.

„Od početka školske godine sam išla na dodatne sate iz matematike i iza ovoga rezultata stoji puno rada. Puno mi znači ovaj uspjeh.“

Matea ide na natjecanja iz matematike od trećeg razreda, a od četvrtog redovito osvaja nagrade. Da je imala bod više, plasirala bi se i na državno. Osim matematike, Matea je ove godine išla i na natjecanje iz fizike, a iz biologije je također osvojila prvo mjesto na općinskom natjecanju, dok je okružno održano 22. travnja.

Zapažene rezultate na općinskom i plasman na okružno natjecanje od trećeg razreda ostvaruje i Tavankućanin Ivan Skenderović, učenik sedmog razreda OŠ Matija Gubec. Osim što se u Gupcu najbolji rezultat na natjecanju već godinama ostvaruje iz hrvatskoga odjela, ove godine je također učenik hrvatskoga odjela Nikola Vujić bio najbolji na natjecanju Misliša na razini škole.

Nastavnik Zoran Đereg kaže da priprave za natjecanja kreću od desetog mjeseca, kontinuirano jednom tjedno, a intenziviraju se početkom siječnja:

„U siječnju i veljači pripreme su gotovo svakodnevno. Samo tako možemo doći do rezultata.“ Đereg predaje matematiku 12. godinu i radi paralelno i u srpskim i u hrvatskim odjelima, te kaže da je u hrvatskim odjelima ozračje ugodnije i da su po pravilu djeca više zainteresirana za rad:

„Dugo predajem matematiku. U početku sam radio samo na srpskom jeziku, a sad predajem i na hrvatskom. Znam kakvo je ozračje i u srpskim i u hrvatskim odjelima i uvijek je raspoloženje za rad u hrvatskim odjelima bolje. Manji broj učenika je u odjelima, ugodnija je atmosfera i djeca su više zainteresirana za nastavni sadržaj.“

Kengur bez granica

Na natjecanju Kengur bez granica ove godine kada se gleda uspjeh na svim nastavnim jezicima u svakom razredu je na prvom mjestu bio učenik iz hrvatskoga odjela. Na državnoj razini pohvalu za postignut uspjeh dobilo je pet učenika hrvatskih odjela: Iz Ivana Milutinovića Andrija Ivanković – 1. razred, dok je iz Matka Vukovića pohvalu dobila Ines Vojnić – prvi razred, Lea Vojnić – treći razred i Petar Pećerić i Lucia Mamužić – peti razred.

„Imamo izvanredne rezultate i na Kenguru. Vrlo je rijetko da netko osvoji neko mjesto ili pohvalu jer je jako velika konkurencija, a mi ove godine imamo čak pet pohvaljenih učenika“, kaže Tumbas uz napomenu da su ovi rezultati postignuti usprkos tomu što su djeca polagala test na srpskom jeziku, a ne na hrvatskome:

„I pored toga što je test bio na srpskom jeziku, što su im neki pojmovi bili strani, pogotovo najmlađima, oni su ostvarili dobre rezultate.“

Matija Gubec iz Tavankuta i OŠ Vladimir Nazor iz Đurđina ne sudjeluju na natjecanju Kengur bez granica, već na Misliši, ali ove godine nisu dobili pohvale.

Iako su hrvatski odjeli u gimnaziji opći smjer, učenici nerijetko sudjeluju i na natjecanjima iz matematike. Kako za osnovne, tako je i za srednje škole značajno natjecanje koje organizira Društvo matematičara iz Srbije i Kengur bez granica.

Nastavnica matematike hrvatskih odjela u gimnaziji Jelena Piuković kao najuspješnijeg matematičara ističe maturanta Hrvoja Benčika koji je svake godine sudjelovao na ovim natjecanjima i imao lijepe rezultate na okružnoj razini natjecanja za srednje škole.

Kako kaže Piuković, učenici hrvatskih odjela pokazuju lijepe i zapažene rezultate i na natjecanju Kengur.

Svake godine gimnazija organizira natjecanje iz matematike i fizike u povodu Dana broja pi.

„Učenici hrvatskih odjela također sudjeluju na školskom natjecanju povodom Dana broja pi. Tom prigodom formiraju se ekipe po pet učenika koji rješavaju zadatke. Lijepo je vidjeti kako s učenicima prirodno-matematičkog smjera rješavaju ne baš tako lagane zadatke. Pohvalila bih učenike koji vole natjecanja, timski rad, zanimljive i logične zadatke“, rekla je Piuković.

Kvalitetna nastava

Jasna Vojnić iz Hrvatskog nacionalnog vijeća i koordinatorica tima za izradu Strategije obrazovanja na hrvatskome jeziku u Republici Srbiji usvojene prošle godine potvrdila je veliki uspjeh učenika hrvatskih odjela na natjecanjima iz raznih područja, ali i iznijela planove i potrebu za sumiranje ovih uspjeha.

„Postojala je ideja, ali nažalost nismo uspjeli napraviti jedan sveobuhvatni bilten postignuća svih ovih 15 godina. Imamo podatke unazad pet-šest godina gdje je jasan trend visokih plasmana djece iz hrvatskih odjela. Ove godine npr. na Kengur natjecanju iz matematike, kada se gleda uspjeh na svim nastavnim jezicima, u svakom razredu je na prvom mjestu bio učenik iz hrvatskog odjela. Prošle godine također je u natjecanju iz engleskog jezika na prvom mjestu bio učenik iz hrvatskog odjela, a iza njega učenik iz bilingvalnog, srpsko-engleskog odjela. Brojni su ovakvi primjeri, no svakako nam je u planu sumirati sve uspjehe u desetogodišnjem biltenu“, rekla je Vojnić podsjećajući da HNV svake godine organizira promociju najuspješnijih učenika „kako bi se svi skupa radovali postignutim uspjesima, iskazali ponos i zahvalu za uloženi trud, a kako mentori najčešće ostanu u sjeni, ove godine planiramo i njih nagraditi.“

Prilikom izrade Strategije provedeno je ispitivanje koliko su učenici zadovoljni nastavom na hrvatskome jeziku. Učenici su kao najbolje iz nastave na hrvatskom jeziku navodili na prvom mjestu studijska putovanja kojih zahvaljujući Hrvatskoj ima u znatnom broju, a na drugom mjestu su bila natjecanja.

„Veliko zadovoljstvo koje proizlazi iz natjecanja samo govori o tome da veliki postotak učenika natječući se i doživljavaju uspjeh. Generalno gledajući, zadovoljstvo učenika i roditelja nastavom je veliko. Ono što je za nas važno jest da uz dobre temelje i ono što je percipirano kao dobro, svakodnevno činimo nove korake – otklanjamo nedostatke, usavršavamo postojeće i uz sve to imamo jasnu viziju koja nas vodi naprijed“, istaknula je Vojnić.

Antrfile

Kvaliteta se prepoznaje

„Jeste li znali da u Zari nemate nikakve kartice pogodnosti i da niti ne planiraju uvesti, a veliki broj ljudi se odlučuje za kupovini ondje usprkos cijeni i nepostojanju povlastica. Svi ovi učenici koji se prepisuju iz drugih odjela u hrvatske, a svake godine ih je sve više, upravo su dokaz kako roditelji i učenici prepoznaju kvalitetu. Uspjesi su samo jedna od vidljivijih posljedica rada na visokoj razini kvalitete u ovim odjelima“, rekla je Vojnić.

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima