„Čudesni svijet prirode“ potaknuo na čitanje

Objavljeno: 30.11.2010. Pregleda: 49

zadivljujuceSara Dulić, učenica sedmog razreda Osnovne škole „Ivan Milutinović" i Katarina Skenderović, također iz sedmog razreda Osnovne škole „Matko Vuković", dvije su pobjednice na ovogodišnjem Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja koji organiziraju Knjižnice Grada Zagreba, koji je ove godine nosio naziv „Čudesni svijet prirode".

Međunarodna godina biološke raznolikosti, 2010., donijela je zanimljive teme učenicima viših razreda osnovnih škola koji su tu temu imali za obraditi i pripremiti se za pitanja za ovaj kviz, koji ima cilj poticati čitanje kod starijih osnovaca diljem Hrvatske. On se održava u okviru Mjeseca hrvatske knjige, koji traje od 15. listopada do 15. studenoga. I djeca hrvatskih odjela svake godine sudjeluju u kvizu uz pomoć subotičke Gradske knjižnice koja ih priprema za ovo natjecanje u znanju.

Veliko je zanimanje osnovaca za Nacionalni kviz za poticanje čitanja, kaže informatorica na hrvatskom jeziku u Gradskoj knjižnici Bernadica Ivanković.

„Ove je godine na kvizu za poticanje čitanja sudjelovalo oko 130 učenika hrvatskih odjela iz Subotice, Tavankuta, Male Bosne i Đurđina, dakle iz svih škola koje imaju nastavu na hrvatskom jeziku. Djeca su imala zadaću popuniti upitnik, ali tek nakon pročitane dvije knjige što nalažu pravila natjecanja. Naslovi knjiga su 'Zadivljujuće tajne prirode' i 'E-istraživač Zemlja'."

eistrazivacSara Dulić učenica je sedmog razreda Osnovne škole „Ivan Milutinović" u Subotici. Ona kaže kako ju je natjecanju privukla zanimljiva tema.

„Privuklo me je to što je knjiga o prirodi i njezinim ljepotama i svidjelo mi se. Već sam ranije čula za ovaj kviz, a nastavnica hrvatskog nam je u odjel donijela pristupne papire. Skupa smo s cijelim razredom čitali i pregledavali te knjige."

U pratnji Bernadice Ivanković naše dvije pobjednice nagrade su primile na završnoj svečanosti zatvaranja Međunarodnog sajma knjiga «Interliber» u Zagrebu.

U Gradskoj knjižnici odlučili su ove godine dodijeliti i šest utješnih nagrada. Riječ je o knjizi Ante Sekulića „Bački Bunjevci i Šokci" koju je dobilo šest učenika osnovnih škola u Tavankutu, Đurđinu, Maloj Bosni i Subotici.

Tekst: Siniša Jurić

Tekst je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima