Udruga građana Urbani Šokci održala svoju redovitu manifestaciju Dani hrvatske kulture u Somboru

Objavljeno: 01.12.2023. Pregleda: 45

Udruga građana Urbani Šokci iz Sombora priredila je u subotu, 17. studenoga 2023. godine, svoju redovitu manifestaciju Dani hrvatske kulture u Somboru. Ovom manifestacijom obilježeno je 15 godina rada ove udruge, a tim povodom tiskana je monografija U zrnju godina. Na 337 stranica monografija donosi detaljan pregled svih aktivnosti Urbanih Šokaca uz veliki broj fotografija. Autorica je predsjednica udruge Marija Šeremešić.
Udruga građana Urbani Šokci osnovana je na inicijativu dijela šokačkih obitelji koje žive u Somboru radi očuvanja baštine, šokačkog govora, književnosti i kulturne tradicije. Udruga je dobila naziv prema književnom programu koji je održavala Udruga Šokačka grana iz Osijeka – Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci na kojem su sudjelovali i Hrvati iz Vojvodine. Udruga se bavi istraživačkim radom i nakladništvom, održava znanstvene skupove, književne večeri, izložbe, te surađuje sa šokačkim udrugama u Podunavlju, Gradu Somboru, Hrvatskoj i Mađarskoj. Udruga je osnovana 2008. godine, a već 2009. priređen je program Dani hrvatske kulture u okviru manifestacije Šokci i baština. Narednih godina program Dana hrvatske kulture u Somboru činili su koncerti, književni programi, tematske izložbe u Gradskom muzeju u Somboru.
Od 2010. godine Udruga građana Urbani Šokci organizirala je sa Šokačkom granom iz Osijeka međunarodne okrugle stolove. Od 2016. godine udruga samostalno organizira Međunarodni okrugli stol O Šokcima je rič. S tih okruglih stolova objavljeno je pet zbornika radova. Od 2008. godine Urbani Šokci surađuju s Udrugom Pasionska baština, a od 2016. i s Udrugom Zornica nova iz Pečuha. Uz potporu Grada Sombora Urbani Šokci nekoliko godina organizirali su program Lijepa riječ, Szép szó, Schones Wort u kome su mladi različitih zajednica predstavljali kulturu i tradiciju svojih naroda.
Od 2008. pa sve do ove godine Urbani Šokci sudjelovali su s ostalim šokačkim udrugama u manifestaciji Šokci i baština, a nekoliko puta bili su i domaćini. Članovi udruge sudjeluju u programu KUD-a Hrvata Bodrog iz Monoštora Divanim šokački.
Udruga je izdala i dva nosača zvuka: Običajne božićne pisme Monoštora i Svatovske pisme Šokaca Bačke, a tiskano je i 14 knjiga Marije Šeremešić i drugih autora.
U povodu obilježavanja 15. obljetnice rada udruge počasnim članicama proglašene su dr. sc. Silvija Ćurak i dr. sc. Emina Berbić Kolar, znanstvenice s osječkog sveučilišta. Predsjednica Urbanih Šokaca Marija Šeremešić uručila je zahvalnice pojedincima i institucijama koje su pomogle rad udruge, a među dobitnicima zahvalnice su dobili i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, Središnji državni za Hrvate izvan Republike Hrvatske, NIU Hrvatska riječ, KUD Hrvata Bodrog iz Monoštora.
U programu ovogodišnjih Dana hrvatske kulture sudjelovali su učenici odjela tambure iz Monoštora, Kraljice Bodroga i Bodroški bećari KUD-a Hrvata Bodrog iz Monoštora, folklorna skupina HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora i glumci Dramskog studija Sanjari iz Sombora.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima