Udruga „Naša djeca“ prigodnim programom obilježila desetljeće obrazovanja na hrvatskom jeziku

Objavljeno: 31.05.2013. Pregleda: 42

Nasa djeca2013-1Želimo biti oni koji, čuvajući kulturnu baštinu svoga naroda, svojim stvaralaštvom udahnjujemo duh vremena u kom živimo, riječi su kojima je otvorena svečanost povodom obilježavanja desetljeća obrazovanja na hrvatskom jeziku naslovljena „Hrvatska, bunjevačko- šokačka priča“. U skoro dvosatnom programu u Velikoj vijećnici Gradske kuće upriličenim 17. svibnja 2013. godine, prikazano je dječje stvaralaštvo kroz pjesme, igrokaze i filmove, kroz koje su organizatori, udruga „Naša djeca“, željeli ukazati na pogodnosti koje se nude djeci koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, te s porukom da za svoju djecu biraju najbolju mogućnost, potaknuti i ohrabriti roditelje da u što većem broju upišu djecu u hrvatske odjele.

Obraćajući se prisutnima, kako je rekao, ne samo kao predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, nego i kao roditelj djeteta koje pohađa nastavu na hrvatskom jeziku, dr. Slaven Bačić je istaknuo da i danas, poslije 11 godina od kako je pokrenuta nastava na hrvatskom jeziku, oni koji žele tražiti razloge zbog kojih djecu ne treba upisati na hrvatske odjele, mogu ih puno naći. Međutim, desetljeće prakse pokazuje da je mnogo više prednosti i pogodnosti.

Nasa djeca2013-2„Prve godine kada je pokrenuta nastava to je bilo zaista nešto čudno i iznenađujuće za sve, počevši od roditelja, do djece i nastavnika. Danas, poslije 11 godina, to je sasvim normalno, na koncu i sva ova djeca jesu dokaz da nastava na hrvatskom jeziku živi među nama. Navest ću samo nekoliko razloga koji su za mene kao roditelja najvažniji. Prije desetak godina, kada je počela demokratizacija društva, nama je ovo pravo zaista omogućeno i o nama ovisi hoćemo li ga koristiti. Ukoliko upišete svoje dijete na nastavu na hrvatskom jeziku imate kadar koji je, po mom mišljenju, doista iskusan. S druge strane, HNV na različite načine pomaže nastavu na hrvatskom jeziku počevši od poticaja za upis u škole, kroz pomoć u školovanju, itd. Gledajući i novčano daleko je najveći iznos sredstava kojima HNV na različite načine pomaže, primjerice prošle godine za prijevoz učenika. Ukoliko upišete dijete na nastavu na hrvatskom jeziku ostvaruju se uvjeti da ono izraste u cjelovitu ličnost, i u nacionalnom i u duhovnom pogledu. Još jedanput vas pozivam da hrabro i slobodno svjedočite svoju pripadnost hrvatskom narodu“, poručio je dr. Bačić.

Nasa djeca2013-3Govoreći o kvaliteti nastave na hrvatskom jeziku, predsjednica udruge „Naša djeca“ Nevenka Tumbas istaknula je da o tome najbolje svjedoče uspjesi i brojne nagrade koje osvajaju učenici na natjecanjima. Ona je iznijela da trenutačno 286 učenika pohađa nastavu u pet subotičkih škola i, premda malobrojni, ove godine su ostvarili vidljive rezultate na svim razinama predmetnih natjecanja. Uspoređujući s prošlogodišnjim rezultatima, ona je iznijela kako je primjerice na okružno natjecanje iz hrvatskog jezika prošle godine nagrade osvojilo troje učenika, a ove godine šesnaestero njih, dok je na republičkom nagrađeno osmero.

„Ove godine je 13 učenika nagrađeno na natjecanju iz matematike na gradskoj razini, a četvero njih na okružnoj. U Subotici ima 22 osnovne škole, u svakoj od 300 do 800 učenika, a nas je svega 286, i biti prvi u odjelu, prvi u školi, da ne kažem prvi u gradu – zaista je ogroman uspjeh“, kazala je Nevenka Tumbas.

Udžbenici strateški cilj
Boraveći u Subotici, ministar obrazovanja Žarko Obradović istaknuo je kako je strateški cilj države osigurati udžbenike svim pripadnicima manjinskih zajednica.

„Koliko je meni poznato, taj problem smo riješili. Naš je strateški cilj da svim pripadnicima manjinskih zajednica osiguramo sve udžbenike. Iz godine u godinu se broj udžbenika povećava. Potrebno je da imamo prijedlog manjinskog nacionalnog vijeća i suglasnost za sadržaj udžbenika Pedagoškog zavoda Vojvodine. Ministar samo potpisuje stručno izrečenu suglasnost“, prenosi Hrvatsko uredništvo Radio Subotice.

Prva mjesta iz biologije osvojilo je desetero učenika na gradskoj razini, a devetero njih na okružnoj, iz tehničkog obrazovanja osvojene su dvije nagrade na gradskom natjecanju, jedna na okružnom i jedan plasman na republičkom, učenici su se iz predmeta povijest također plasirali do republičkog natjecanja, iz kemije su osvojili 1. mjesto na gradskoj razini, a uspješni su bili i učenici koji paralelno pohađaju glazbenu školu – osvojili su po jedno prvo mjesto na okružnom i republičkom natjecanju, a dvoje učenika na klaviru i trubi osvojili su druga mjesta na republičkoj razini. Osim ovoga, učenici hrvatskih odjela osvajali su brojne nagrade i priznanja iz prve pomoći, likovnog stvaralaštva, te odbojke, rukometa, streljaštva. Ističući da su rezultati na natjecanju iz predmeta srpski kao nematerinski najbolja poruka roditeljima koji se plaše hoće li njihovo dijete poslije 8. razreda moći upisati nastavu na srpskom. Nevenka Tumbas je iznijela podatke prema kojima je osvojeno 6 nagrada na općinskoj razini, 4 na okružnoj i drugo, te šesto mjesto na republičkoj.

Nasa djeca2013-4„Svi ovi podaci govore o kvaliteti nastave na hrvatskom jeziku. Roditelji – hvala vam što dajete potporu, što podupirete djecu, šaljete ih na dodatni rad. Vjerujte mi, to će im se isplatiti jednoga dana. Oni su buduća inteligencija našeg grada, oni su tračak nade za opstanak našeg naroda tu, i zato vam od srca zahvaljujem“, kazala je Nevenka Tumbas poručivši roditeljima koji ove godine imaju prvašiće da su rezultati natjecanja, kao i predstavljeni program, pokazatelj raznovrsnog i zabavnog života u hrvatskim odjelima.

Inače, „Naša djeca“ je udruga roditelja čija djeca pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, što je jedini uvjet za one koji žele postati članovima.

„Naša udruga se bori za prava djece koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, i ako roditelji naiđu na neki problem tijekom školovanja, mi urgiramo višim instancijama i pokušavamo rješavati taj problem, i uglavnom ga riješimo. Tako da stojimo nekako između roditelja i drugih organizacija, a s druge strane pomažemo nastavnicima i učiteljima koji rade s djecom“, kaže Nevenka Tumbas u izjavi za „Hrvatsku riječ“, te dodaje da unatoč problemima s kojima se susreću oni ih nisu pokolebali jer, kako kaže, „naši su planovi bili veliki i u startu, a drži nas entuzijazam i ljubav prema svom rodu“.

„Jesmo li zadovoljni brojem upisane djece – nismo. S obzirom na postotak našeg naroda u gradu moglo bi biti daleko više, i zaista mislim da svi trebamo raditi na razvijanju nacionalne svijesti našeg naroda, jer mislim da je to glavni nedostatak ili problem zbog kojega se relativno mali broj djece upisuje u hrvatske odjele“, kazala je Tumbas, te dodala da osim vrhunskih rezultata na brojnim natjecanjima, ovi učenici su i među najboljima u gradu na završnim maturama.

Prijevoz od kuće do škole
Članica Izvršnog vijeća HNV-a Anđela Horvat ponovila je da se intenzivno radi na tome da u Srbiji budu tiskani svi udžbenici po ovdašnjem planu i programu, te da roditelji prvašića mogu očekivati bonove u vrijednosti deset tisuća dinara za kupnju školskog pribora. Ona je istaknula da je nastavljena suradnja s Gradom Zagrebom i Crvenim križem iz Novog Vinodolskog, gdje će i ove godine oko stotinu djece boraviti u ljetnoj školi hrvatskog jezika.
„I ove godine ćemo organizirati prijevoz za učenike koji su teritorijalno udaljeni od škola u kojima ima nastave na hrvatskom. Znači, za sve koji se opredijele za nastavu na hrvatskom, a plaše se da će im dijete morati putovati autobusom, osiguravamo taksi prijevoz od kuće do škole. To ove godine jako lijepo funkcionira, imamo 30-ak djece koju svakodnevno prevozimo. Roditelji mogu očekivati da će se to nastaviti i sljedeće godine“, kazala je Horvat.

Tekst i fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima