Udruge iz Petrovaradina i Rume nastupile u Bjelovaru

Objavljeno: 11.07.2017. Pregleda: 35

HR udruge u Bjelovaru sl.1Nakon prošlogodišnjega gostovanja Hrvatskog obrtničkog i radničkog kulturno-umjetničkog društva Golub u Novome Sadu, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina teško da je moglo zamisliti slični scenarij tijekom svoga nastupa u okviru uzvratnog posjeta Bjelovaru.

Izgledalo je kao da se ozračje iz Novoga Sada prelilo u bjelovarski Dom kulture u kojem je publika jednodušno, pljeskanjem u ritmu glazbenoga gibanja pjevačke, orkestarske i klapske izvedbe članova Jelačića, nazočila koncertu ove srijemske udruge kulture. Posjetitelje je najviše dojmio nastup instrumentalnoga odjela Društva sa skladbom Moj Srijem autora Davora Bićanića u kojoj je ispričana sudbina srijemskih Hrvata tijekom posljednjega rata.

Ništa manje ovacija dobilo je i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec iz Rume koje je neposredno prije nastupa HKPD-a Jelačić održalo svoj tamburaški koncert.

Veze Srijema i Bjelovara uspostavljene su ponajviše zahvaljujući Srijemcima koji su devedesetih godina protekloga stoljeća preselili u Hrvatsku – u bjelovarsku županiju, ali i zbog novije društveno-političke klime koja omogućava da sve više turista i KUD-ova iz Hrvatske posjećuje Vojvodinu.

HKPD Jelačić je prezentirao široki opus hrvatskih srijemskih, bačkih, dalmatinskih i drugih skladbenih djela.

Petrovaradinci su se predstavili i drugoga dana boravka, višeglasnim pjevanjem svete mise u bjelovarskoj katedrali svete Terezije Avilske na kojoj su, uz pratnju orgulja, izveli liturgijske i druge crkvene popijevke iz kraja iz kojega dolaze. Poslije svete mise, generalni je vikar biskupije, mons. Stjepan Ptiček gostima iz Rume i Petrovaradina predstavio Bjelovarsku biskupiju i katedralu, a potom bio domaćin ručka u biskupskom dvoru gdje su, u znak sjećanja na međusobni susret i druženje, razmijenjeni prigodni darovi.

Gostovanje srijemskih udruga u Bjelovaru poistovjetilo se s ovogodišnjom 130. obljetnicom djelovanja i rada HORKUD-a Golub Bjelovar.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Kralj)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Noć muzeja u Tavankutu
  • Noć muzeja u HKC Bunjevačko kolo
  • Noć muzeja u Zavodu - izložba posvećena Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima