Udruge kulture u doba korone (II.)

Objavljeno: 05.05.2020. Pregleda: 40

skok kucaPo mišljenju pojedinih stručnjaka, kada je pandemija koronavirusa u pitanju, na početku smo njenog kraja i na kraju tunela nazire se svjetlo. No, još uvijek je neizvjestan datum ukidanja izvanrednog stanja, a još je neizvjesnije i još je veća nepoznanica kako će se od tog trenutka odvijati svakodnevni život. I što se društvenih odnosa tiče, kao i aktivnosti i djelovanja na svim poljima. Kultura je, više puta je to potvrđeno, uvijek prva na udaru i u ovom se području najviše osjete posljedice nedostatka novca, a u ovom slučaju izvanrednih okolnosti. Kao i sve druge, tako i udruge kulture, kada se izvanredno stanje ukine, čeka ne mali posao i brojni izazovi. Kako one trenutno funkcioniraju i kakve će posljedice na njihov daljnji rad imati ovo razdoblje bez aktivnosti, čitajte u nastavku prošloga petka započete teme. 

Rad u vrijeme stagnacije

Vodstvo i članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Vladimir Nazor iz Sombora, vodeći računa i pridržavajući se uvjeta koje je donijelo izvanredno stanje, prilagodili su svoje aktivnosti, a sve one koje podrazumijevaju grupni rad su obustavljene. Predsjednik ovog društva Mata Matarić navodi za naš tjednik kako se Nazorovci snalaze i što i kako rade u ovim izazovnim vremenima:  
„Konzultacije članova Izvršnog odbora s voditeljima sekcija oko konkretnih zadaća obavljaju se po potrebi telefonskim putem, a za iznesene probleme se pronalaze moguća rješenja. Tradicionalna uskrsna radionica organizirana je virtualno i sve je prezentirano na Facebook stranici Društva. Napravili smo plan i dogovor sa starijim članovima kako oni mogu pridonijeti virtualnim aktivnostima, što će do izlaska novog broja Hrvatske riječi također biti vidljivo na FB stanici. Aktivnosti u novonastaloj situaciji fokusirali smo na pomladak. Kako su mladi u više sekcija imali znatan broj nastupa u zemlji i inozemstvu krajem prošle godine, a u suglasnosti s njihovim voditeljima, napravili smo plan, odnosno podijeljene su teme po kojima bi oni opisali svoje dojmove s putovanja, naslikali ih, pisali o neostvarenim putovanjima i kako ih zamišljaju, o Uskrsu u izolaciji, o sjećanjima na prošle Uskrse, kao i općenito što očekuju od svojih angažmana u Hrvatskom domu nakon izolacije.“
Dogovoreno je, kako kaže, da se ovo vrijeme posebno iskoristi za daljnji rad na digitalizaciji, odnosno nastavku projekta započetog 2018. godine pod nazivom „Nazor – čuvar tradicije somborskih Hrvata“. 
„Pred samo uvođenje izvanrednog stanja uspjeli smo održati prezentaciju i izložbu prve faze ovog jedinstvenog projekta, a tijekom ovog vremena, kao i kada ono prođe, radi se na izradi digitalne platforme, unosa i tehničke obrade ogromne građe našeg Društva.“
Što se tiče pomoći starijim članovima, ona je organizirana pojedinačno, i, prema riječima Matarića, tu nema znatnih problema. 
Odmah po proglašenju izvanrednog stanja HKPD Đurđin iz Đurđina prekinulo je svoje redovite aktivnosti i do daljnjeg su otkazane probe folklorne i tamburaške sekcije. Što se tiče pružanja humanitarne pomoći potrebitima, predsjednica Društva Marica Stantić kaže kako ovakve akcije nisu organizirane, prije svega zbog toga što nemaju svoje prostorije za rad. Međutim, članovi individualno pomažu svojim najbližima i susjedima.
Budući da nema okupljanja članstva, sve aktivnosti su zamrznute i u KPZH-u Šokadija iz Sonte. Jedino se, kaže njezin predsjednik Zvonko Tadijan, obilazi Šokačka kuća kako bi se oko nje obavili neophodni poslovi. Budući da je njihovo članstvo prestaro ili premlado (djeca osnovnoškolskog uzrasta), angažiranost po pitanju pružanja humanitarne pomoći je, dodaje on, prepuštena inicijativi pojedinih članova.
Članovi HKD-a Hrvatski kulturni centarBeograd, u kojem naravno također nema događanja, u telefonskom su kontaktu oko planova kako propušteno, odnosno ono što je moralo biti otkazano nadoknaditi kao i razgovora glede budućih aktivnosti kada se ovo završi.
„Naše članove, putem maila, Facebooka i internetske stranice Društva (hkcbeograd.co.rs) obavještavamo o događanjima u Udruzi. Većina su stariji od 65 godina i privremena zatvorenost u kući nam svima jako teško pada, ali su naši mlađi članovi uvijek tu da pomognu kada im se obratimo“, kaže predsjednica Društva Ljiljana Crnić.
Starije članice HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega vrijeme izvanrednog stanja koriste za izradu nošnji i tkanje, dok oni mlađi, prema riječima predsjednika Društva Milorada Stojnića, stoje na raspolaganju svima kojima je pomoć potrebna.
„Sve aktivnosti su obustavljene i u HKC Srijem – Hrvatski dom u Srijemskoj Mitrovici te će se s velikim planovima predviđenim za ovo proljeće morati sačekati“, kaže predsjednik ove udruge Krunoslav Đaković. 
Izražavajući nadu da će donatori imati razumijevanja i produljiti rokove za realizaciju projekata, on ističe kako će s financijama stajati bolje, jer neće biti putovanja i sredstva će se trošiti samo za osnovnu režiju.

Izazovi i moguće teškoće 

Izvjesne posljedice zbog zastoja u radu neke će udruge osjetiti više, a neke manje. Tako, osim nemogućnosti nastavka započetih aktivnosti i projekata, predsjednica đurđinskog HKPD-a Marica Stantić kao mogući problem navodi teškoću ponovnog okupljanja članova u folklornu sekciju. 
S druge strane, glede članstva ne strahuje predsjednik sonćanske Šokadije Zvonko Tadijan, ali nije ni u potpunosti bezbrižan:
„Problemi nastaju u dijelu da ne znamo koje ćemo od naših planiranih stalnih programa uspjeti realizirati. Pomalo smo već navikli na probleme financijske prirode, no i pored svega vjerujem da ćemo raditi na našem kapitalnom projektu Šokačke kuće, Šokačkoj večeri i ostalom, barem u drugoj polovici godine.“
Zbog iznenadnog i neočekivanog izvanrednog stanja, drugi put je somborskim Nazorovcima odgođeno putovanje u Zagreb.
„Planirano putovanje u Zagreb u razdoblju od 16. do 18. travnja, na proslavu 150. obljetnice OŠ Sesvete, odgođeno je drugi put. Prvi put u prosincu prošle godine zbog štrajka prosvjetnih radnika. Na put su trebali sa svojim programom ići mladi glumci, mladi folkloraši i učenici koji slušaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture“, kaže Mata Matarić, dodajući kako je prekinut i 29. Memorijalni šahovski turnir Prof. Franja Matarić. Uz uvjerenje da će naknadno sigurno biti održan, on poziva članove da ostanu doma, a još bolje, na salašu.  
Predsjednica beogradskog HKD-a Hrvatski kulturni centar Ljiljana Crnić smatra da ih prilično može unazaditi otkazivanje predstava i gostovanja iz Hrvatske koja su, uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Veleposlanstva RH u Beogradu, trebala biti realizirana u ožujku i travnju.
„Nadam se da će nakon završetka ove pandemije, koja nas je sve omela u radu, naša Udruga nastaviti tamo gdje je stala. Da ćemo uspjeti ostvariti plan koji smo zacrtali za ovu godinu i da ćemo isto tako dobiti sredstva za nove projekte koje planiramo uraditi. Za članstvo se ne bojim, dovoljno smo svjesni i strpljivi, a također ga i obnavljamo. Jedino je malo tužno što mladi nisu mnogo zainteresirani za sve ono što stariji rade. No, priličan broj ih je aktivno po sekcijama i vjerujem da će mnogo toga uraditi da naša Udruga nastavi uzlaznom putanjom, u čemu ćemo im svi pomoći. Ujedno se nadam da će dužnosnici iz naše matične domovine imati razumijevanja, kao što su uvijek imali, i da će nam izaći u susret pri novim aplikacijama koje smo poslali kako bi financijska sredstva i ove godine bila dodijeljena. Jasno nam je svima da će biti malo teže jer je sve stalo, ali kada je u pitanju kultura, uvijek su bila teška vremena i za nju se uvijek davalo malo“, ističe Crnić i zahvaljuje svima koji im pomažu. 
Prekid rada bereškog HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević utječe, kao i kod drugih udruga, na nemogućnost održavanja manifestacija i realiziranja ugovorenih gostovanja, a najveći problem su financije budući da je, prema riječima Milorada Stojnića, ovo četvrti mjesec kako nisu dobili nikakva sredstva za rad, a koja su neophodna, među ostalim, i za održavanje Šokačke kuće – muzeja kao i za plaćanje računa koji, iako je izvanredno stanje, i dalje stižu.
Osim što su do daljnjeg odgođeni svi folklorni nastupi i manifestacije srijemskomitrovačkog HKC-a Srijem – Hrvatski dom, i pitanje je kada će biti održani, Krunoslav Đaković navodi kako će sigurno biti velikih problema u realizaciji projekata.
„Imali smo puno planova sa školom tambure, hrvatskim jezikom za srednjoškolce. Sve je to sada zaustavljeno. Svakako će biti potrebno neko vrijeme da svi dođu u prethodnu formu za nastupe čak i kad ovo prođe. S nastupima se uvijek mora dosta unaprijed planirati tako da nisam siguran hoćemo li ih uopće imati ove godine. Moram ipak reći da će sve ovo proći, imali smo i težih vremena za hrvatsku zajednicu u Srbiji pa smo ih pregurali“, kaže Đaković.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima