Udruge Naša djeca i Stopa proslavile obljetnice

Objavljeno: 02.12.2016. Pregleda: 29

udruge nasa djeca i stopa 1S velikim ponosom na sve ono što su uradili, udruga Naša djeca iz Subotice i Hrvatsko katolička udruga za zaštitu prava djece i mladih Stopa, u subotu, 19. studenoga, organizirali su u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo večer pod nazivom Tu smo za vas. Bila je to proslava 15 godina od ponovnog uspostavljanja nastave na hrvatskom jeziku u Srbiji, te 10 godina Ljetne škole duhovnosti i kulture, koja se održava u različitim mjestima na Hrvatskom primorju (dosad su to bili – Veli Lošinj, Krk, Zaostrog, Prvić i Cres).

Ovom prigodom udruge su ugostile goste iz Kutjeva, Benkovca i Salzburga, koji su dosad pomagali izvannastavne aktivnosti učenika koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Prema riječima predsjednika Udruge Stopa, Mihajla Skenderovića, osnovna zamisao ove manifestacije je „da skupa provedemo vrijeme i upoznamo sve naše donatore s našim unutarnjim djelovanjem u radu udruga koje realiziraju ovaj projekt ljetnih škola“.

Prvo su nastupila djeca iz hrvatskih odjela pjevajući pjesmu Mirjane Jaramazović, Nedam da mi moje gaze, obučeni u nošnju koja je uudruge nasa djeca i stopa 2 vlasništvu udruge Naša djeca, a koju je izradila Nada Sudarević. Uslijedio je kratki film pod nazivom Naša djeca postaju sol zemlje, koji je prikazao što je sve do sada urađeno u sklopu udruga. Nazočnima se obratila Jasna Vojnić, jedna od članica udruge i dužnosnica HNV-a, te majka troje djece koja također pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Nakon nje na binu je stupio Joža Dragić iz Salzburga. On i skupina mladih su došli iz Župe Blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Dragić je rekao da je oduševljen aktivnostima ovdašnje hrvatske zajednice, veseljem ljudi te postignućima.

Premijerno je prikazan i kratkometražni film Rič u režiji Srđana Simjanovića, ostavivši lijep dojam na gledatelje. U njemu učenici hrvatskih odjela kazuju pjesmu Saranijo bi je ko caricu Milovana Mikovića.

Nakon filma, folklorci HKC-a Bunjevačko kolo su odigrali splet bunjevačkih plesova, a potom je nastupio ženski tamburaški ansambl Garavuše iz Kutjeva. Uslijedili su fešta i domjenak za sve sudionike te učenike osmog razreda, srednjoškolce i studente koji su pohađali ili pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Uz izrađen foto kolaž, mladi su se mogli prisjetiti svih zajedničkih trenutaka koje su skupa proveli na raznim događajima i putovanjima.

Osim Subotice, gosti Salzburga, Benkovca te Kutjeva (koje je doveo vlč. Marijan Đukić), posjetili su i Tavankut, gdje su imali prilike vidjeti glasovite slike u tehnici slame i Etno salaš Balažević.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (A. Dević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima