Umjetnička večer Nele Skenderović u Subotici

Objavljeno: 31.03.2023. Pregleda: 135

Nela Skenderović iz Subotice već više desetljeća djeluje u različitih područjima umjetničkog stvaralaštva: najpoznatija je kao glazbena autorica (skladbe, aranžmani, tekstovi pjesama), a manje poznato, bavi se i pisanjem poezije i proze te fotografijom. Na Svjetski dan poezije, u utorak 21. ožujka 2023. godine, Književno-teatarski kružok HKC-a Bunjevačko kolo (čija je članica) priredio je večer NELAčežnja za susretom na kojoj je predstavljen dio njezina raznorodnoga stvaralaštva.

Svestrani angažman

Nelin obrazovni put išao je na dva kolosijeka: jedan je bio onaj standardniji vezan uz naobrazbu u području poljoprivrede (srednja Prehrambeno-tehnološka u Subotici i Poljoprivredni fakultet u Zagrebu – smjer ratarstvo), a drugi onaj glazbeni: osnovnu i Nižu muzičku školu, odsjek flauta u klasi prof. Mátyása Lévaija završila je u rodnom gradu, a kao izvanredna studentica studirala je na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu. Specifičnosti tamburaške glazbe upoznala je kao članica Subotičkog tamburaškog orkestra od 1990. do 1992. godine.
Po povratku u Suboticu, zapošljava se u firmi Agroseme Panonija, ali započinje i svoj javni angažman u području glazbe. Po osnivanju Teološko-katehetskog instituta u Subotici, dvije godine predaje predmet liturgijska muzika. Vodi zborove i obuku tamburaša. Vodila je omladinski zbor u HKPD-u Matija Gubec u Tavankutu, kao i zbor župe Isusova Uskrsnuća. U Đurđinu je formirala i vodila komorni ansambl Musica chorda te bila voditeljica zbora pri KUD-u Ravnica u Maloj Bosni. Dulje od desetljeća vodila je obuke sviranja tambure pri hrvatskim kulturnim društvima u Đurđinu, Tavankutu, Maloj Bosni, Bajmaku, Lemešu, Aljmašu (Bácsalmás, Mađarska).
Od 90-ih godina bavi se i novinarstvom: na radijima (Radio Subotica, Radio Marija) i u periodici (Žig, Hrvatska riječ, Nove subotičke novine). Aktualna je urednica revije Dužijanca.

Glazba, književnost, fotografija

O različitim aspektima njezina stvaralaštva, nadahnuću i sličnim temama s Nelom su u utorak razgovarali članovi KTK-a Zoltan Sič i Darko Baštovanović. U glazbenom dijelu, skupa sa svojom vjernom suradnicom, vokalnom solisticom Antonijom Dulić, Nela je izvela dvije pjesme iz svojega opusa, a čitani su i njezini stihovi i odlomci iz proznih zapisa (za što su bile zadužene Nevena Baštovanović, Bernadica Ivanković i Katarina Ivanković Radaković). Večer je estetski uobličena i Nelinim fotografijama u pozadini.
Za Nelu Skenderović umjetničko je stvaralaštvo, kako kaže, jedini način da određena iskustva i emocije proživi i izrazi.
„To nastojim sublimirati, uobličiti, da to dobije dodatnu vrijednost, prosto da taj neki impuls koji imam izađe iz mene. Uvijek kada sam uspijevala napraviti neko djelo koje je dobro, koje se sviđa i drugima i meni, postojao je neki unutarnji glas koji je čekao da mu dam zvuk. Mislim da je grijeh da se taj glas ne poštuje, makar kakav krajnji proizvod bio, bolji ili lošiji. Svi smo jedinstvena bića i ima u svakome nešto što nitko drugi ne bi mogao uraditi. Moje stvaralaštvo ne nastoji dati neke poruke drugima. Po meni, ne možemo utjecati mnogo na druge, već ako bivamo ono što jesmo, i ako to drugi prepoznaju, to je najbolji utjecaj", kaže Nela.
Kao autorica, nalazi se uvijek iza scene i ta joj uloga, kako navodi, odgovara. Toj ulozi će se i vratiti, a kako je doživjela večer njezina stvaralaštva u Klubu HKC-a kaže:
„Puno mi znače povratne reakcije koje sam dobila, nisam to očekivala. Mislim da je i ambijent bio odličan. Negdje sam pročitala kako je grijeh ići po svijetu i ne reći što si vidio. U tom smislu, potrudit ću se da priredim knjigu pjesama za objavljivanje".
Književno-teatarski kružok HKC-a već je i ranije priređivao večeri na kojima su predstavljali stvaralaštvo svojih članova ili razgovarali o nekim temama iz kulture.
„U našem Klubu imamo ljude koji njeguju svoje talente ili su izgrađeni u umjetničkom smislu, a imamo i mlade ljude koje treba potaknuti da stvaraju, da se upute u kreativno putovanje svojom unutarnjošću. Stoga i organiziramo ovakve večeri. Nela u kontinuitetu kvalitetno radi u na području kulture i umjetnosti u hrvatskoj zajednici, i to radi jako dobro. Ona stvara u više područja i ovo je bila prilika da to predstavimo na jednom mjestu", kaže voditeljica KTK-a Nevena Baštovanović.

Izvor: Hrvatska riječ (I. P. S. / D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima