„Urbani Šokci“ na Danima Matice hrvatske u Vinkovcima

Objavljeno: 07.11.2012. Pregleda: 36

urbanisokcivinkovci2012U okviru manifestacije Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji u Etnološkom odjelu Gradskog muzeja u Vinkovcima, 25. listopada 2012. godine predstavljena je zbirka pjesama „Tajanstvenosti trag" Stipana Bešlina i glazbeni CD „Svatovske pisme Šokaca u Bačkoj" čiji je nakladnik Udruga građana „Urbani Šokci" iz Sombora.

Dane Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji su trajali od 16. do 30. listopada 2012. godine, organizirali su Hrvatska matica iseljenika - Podružnica Vukovar, Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima i Gradski muzej Vinkovci.

U predstavljanju zbirke pjesama i glazbenog CD-a sudjelovali su mr. sc. Ljubica Gligorević, doc. dr. sc. Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, dr. sc. Tomislav Talanga, potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, Silvio Jergović, voditelj vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika, dr. sc. Sanja Vulić, priređivačica i urednica knjige „Tajanstvenosti trag" i Marija Šeremešić, predsjednica udruge „Urbani Šokci".

O suradnji „Urbanih Šokaca" sa Ogrankom Matice hrvatske u Vinkovcima Marija Šeremešić kaže: „S obzirom da je knjiga Stipana Bešlina bila reklamirana u Hrvatskoj matici iseljenika i Matici hrvatskoj, njihov prijedlog bio je da se u okviru Dana Matice hrvatske knjiga predstavi široj publici. Etnološka postavka u vinkovačkom muzeju bila je pravo okruženje i za prezentaciju našeg glazbenog CD-a sa svatovskim pjesmama Šokaca u Bačkoj, pa smo u Vinkovcima predstavili i taj CD. Sudjelovali su pjevačka skupina Udruge 'Tragovi Šokaca' iz Bača, koji su svatovske pjesme izveli uživo. Na taj način prezentirali su CD koji je baština jednog dijela običaja hrvatskog naroda s lijeve strane Dunava", kaže Šeremešićeva.

Gosti iz Sombora bili su ugodno iznenađeni zanimanjem za knjigu pjesama Stipana Bešlina.

„O životopisu Stipana Bešlina govorila sam ja, a o kvaliteti njegove poezije dr. Sanja Vulić", kaže predsjednica Udruge „Urbani Šokci".

Knjiga pjesama „Tajanstvenosti trag" Stipana Bešlina prije Vinkovaca predstavljena je u Zagrebu, dok je za CD sa svatovskim pjesmama ovo bilo prvo predstavljanje u Hrvatskoj.

Program Udruge „Urbani Šokci" izazvao je i veliku pozornost medija. Gostovanje u Vinkovcima bila je prigoda da se obiđe grad, muzej, gradska knjižnica. „U knjižnici smo razgledali dječji odjel, igraonicu, odjel starih knjiga gdje je velika zbirka knjiga iz XVIII. stoljeća. Bila je to prigoda da porazgovaramo o tome koliko je literatura na hrvatskom jeziku dostupna čitateljima u Somboru, Baču i drugim mjestima. Konstatirali smo da bi i takva suradnja trebala biti uspostavljena, jer mi ovdje nemamo knjižnicu odakle bi crpili informacije o novijim izdanjima u Hrvatskoj. I za Bač i za Sombor taj posjet knjižnici imao je veliki značaj", kaže Šeremešićeva.

Tekst i fotografija: Z. Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima