Uskrsna izložba Kreativne sekcije Hrvatske čitaonice „Fischer“ iz Surčina

Objavljeno: 25.04.2018. Pregleda: 41

uskrsna izlozba surcinKreativna sekcija Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina nedavno je obilježila prvu obljetnicu svoga rada. Tijekom svog djelovanja u okviru tog odjela okupili su se brojni članovi, koji se u čitaonici okupljaju jedanput tjedno, izrađujući razne rukotvorine a radove izlažu prigodom vjerskih blagdana. Uskrs im je bio inspiracija i za njihove nove radove, koje su predstavili u prostorijama Čitaonice na izložbi nakon svete mise na Cvjetnicu, 25. ožujka.

„Žene ambiciozno rade i na ovoj izložbi ponovno su pokazale svoju kreativnost i maštovitost. S radošću su ih izrađivale i izložile. Osnovna ideja je bila da se pojača radost iščekivanja Uskrsa, a posljednji tjedan u iščekivanju našeg velikog blagdana na ovaj način dobija još veći značaj“, ističe predsjednica udruge Fischer Katica Naglić.
Najraznovrsniji radovi koji simboliziraju uskrsni blagdan bili su izloženi tog dana. Svijeće kao simbol vječne svjetlosti, zečići, pilići i šarena jaja kao simbol novog života, rukotvorine izrađene raznim tehnikama, samo su neki od izloženih radova.
„Postigli smo svoje ciljeve a to je da se probude kreativni potencijali, a i naša druženja su sve ljepša. Okupljanjem na našim susretima mi malo prkosimo brigama i skupljamo pozitivnu energiju, dobre misli i dobra osjećanja“, kaže voditeljica Kreativne sekcije Veronika Živanović.
Izložba će u Surčinu biti otvorena sedam dana, a nakon toga članice sekcije iz Surčina gostovat će u župi u Zemunu gdje će izložba biti otvorena 8. travnja. Novac od prodaje svojih rukotvorina iskoristit će da pomognu rad svoje sekcije i Udruge.
Kao i za ostale vjernike, tako i za župljane u Surčinu, proslava Uskrsa predstavlja veliku radost. Sa župljaninom Stjepanom Volarićem razgovarali smo o običajima u povodu obilježavanja ovog velikog blagdana.
„Ono što nas sve u Surčinu raduje to su pripreme za Uskrs. Sve pripreme želimo uraditi na vrijeme i kako treba. Šunku kuhamo već u subotu, jaja šaramo na Veliki petak, a ono što nas sve raduje to je što naše kćeri, snahe, supruge, bogati uskrsni doručak donose na blagoslov u crkvu. Taj događaj je najsvetiji i njega ne može ništa zamijeniti. Jer taj uskrsni doručak ostaje kao jedna trajna uspomena. Običaji vezani za ovaj blagdan nikada se nisu mijenjali i nastojimo ih zadržati. To je jedna veličina koja nas drži ovdje i okuplja i u Crkvi i u našoj udruzi“, ističe Volarić.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima