Uskrsni koncert Collegium Musicum Catholicuma

Objavljeno: 23.05.2012. Pregleda: 39

Na 6. vazmenu nedjelju, 13. svibnja, u subotičkoj prvostolnici upriličen je uskrsni koncert zbora Collegium musicum catholicum iz Subotice pod ravnanjem Miroslava Stantića i orguljaša mr. Kornelija Vizina. Izvedena su sakralna djela suvremenih hrvatskih skladatelja - Nikše Njirića, Mate Lešćana, Blaženka Juračića, Anđelka Klobučara, Šime Marovića, Anđelka Igreca, a napose Stanislava Prepreka, u godini 30. obljetnice njegove smrti.

Nakon uvodnih riječi katedralnog župnika mons. Stjepana Beretića, koncert je započeo koralnim preludijem za orgulje „Uskrsnu Isus doista" Nikše Njirića. Zbor je potom izveo skladbe: „Prinesi Bogu" i „Već zora rumen prosipa" Mate Lešćana, zatim Šime Marovića „In te Domine speravi" i „Veliča duša moja".

Veliki sin vojvođanske ravni Stanislav Preprek predstavljen je spletom zborskih i orguljskih djela, u kojima se zrcali osebujni stil i umjetnička inteligencija. Iz njegovih 11 preludija na koralne teme za orgulje interpretirani su „Veni Sancte Spiritus" i „Resurrexit" a napose je bila dojmljiva Preprekova „Improvisata za orgulje". Zbor je potom izveo „O Sunce spasa Isuse" te „Zdravo Marijo", skladbu za sopran i alt.

Osim u Preprekovim, slušatelji su mogli uživati i u skladbama Anđelka Igreca „Gle, kako je dobro" i „Svetost svoju pokaži nad nama" te Anđelka Klobučara „Svet i blagoslovljen" iz papinske mise. Na kraju je izvedena suvremena i harmonijski dojmljiva skladba „Christus vincit" Blaženka Juračića, kojom je okrunjen uskrsni koncert.

Interpretativna sugestivnost uobličena u ugodnom i neprovokativnom zvuku te nadasve sjajan dijalog zbora i orgulja, dojam je koji je zasigurno dopro do uha prisutnih. Ovim koncertom subotičkog zbora Collegium musicum catholicum, smještenog gotovo pred sam kraj uskrsnog vremena, željelo se ukazati na neoslabljeni zanos te trajnost uskrsne radosti, kako izriče zborna molitva 6. vazmene nedjelje.

Tekst: Dragan Muharem
Fotografija: IKA

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima