Uskrsni koncert u Novom Sadu

Objavljeno: 19.05.2023. Pregleda: 57

U župnoj crkvi Imena Marijina u Novom Sadu 7. svibnja 2023. godine održan je uskrsni koncert u sklopu spomena za sve tragično nastradale žrtve oružanih napada u Beogradu i Mladenovcu. Dvojezični molitveni spomen, na hrvatskom i mađarskom jeziku predmolio je župnik ove župe mons. Attila Zsellér, a sudjelovali su i ostali svećenici koji službuju u njoj: župni vikari Nebojša Stipić, Ákos Horváth i Dezső Serfőző, te župnik i kapelan iz temerinske župe sv. Rozalije Tibor Szöllősi i Dávid Sáfrány.
Nagovorom se na hrvatskom jeziku vjernicima i posjetiteljima obratio župni vikar Stipić, a na mađarskom jeziku vikar Horváth. „U ovozemaljskom hodu do Nebeskog Jeruzalema prate nas mnoge poteškoće, padovi, gubici, tragedije. Tako je čovječanstvo još jednom palo pod jarmom grijeha i Zloga u nezapamćenoj tragediji za naš narod u Beogradu i Mladenovcu“, kazao je Stipić i dodao: „Kao djeca Uskrsa i Uskrsloga, u tuzi koja obavija našu dušu, u strahu i trepetu za živote naše i živote naše djece, u pomračini razuma, mimo svake logike, mimo svakog očekivanja, s Bogom sakupljamo snagu da ipak zapjevamo Aleluja. Dok nam izgledna budućnost izmiče pred očima našim – jer djeca jesu budućnost – tužna srca žarko molimo Tebe, Bože: da se Tebi vratimo, da se Tebi opet okrenemo, da Tvoje riječi opet čujemo. Ne daj nam Kajinovu sudbu, nego milu Abelovu žrtvu“.
Vlč. Stipić je također zamolio vjernike i publiku: „U ambijentu sućuti i molitve, ali i slavljenja Kristova uskrsnuća, znajući kako je pobijeđena smrt, kako će na koncu biti nadoknađen svaki gubitak, otvorimo svoja srca. Sve vas, prisutne, molim da umjesto pljeska bude tišina i molitva“.
Na koncertu, čije je održavanje u ovoj crkvi u uskrsnom vremenu postala tradicija, sudjelovao je domaći mješoviti župni zbor Laudanti kojim je ravnao kantor i zborovođa ove župe David Bertran. Kao solistica nastupila je sopranistica Milica Majstorac, na violini Ilija Bogdanović, a za orguljama Apolonia Detari i David Bertran. Izvedene su skladbe inspirirane Isusovim uskrsnućem, te marijanske, autora: Perana, Younga, Stajića, Prepreka, Bacha, Crnkovačkog, Lešćana, Brucknera, Lengsteimera, Adamiča, Handela, Cossetta i Leha.
U dnu velikoga raspela u svetištu crkve bilo je upaljeno 17 svijeća u znak isto toliko nevino stradalih u ubojstvima u Beogradu i okolici Mladenovca 3. i 4. svibnja 2023. godine.

Izvor: Hrvatska riječ (M. T.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima