Uskrsni koncerti subotičkog Katedralnog zbora „Albe Vidaković“

Objavljeno: 29.04.2017. Pregleda: 45

koncert zbora albe vidakovicU subotičkoj katedrali Svete Terezije Avilske 23. travnja održan je Uskrsni koncert. U programu su sudjelovali Katedralni zbor Albe Vidaković, Katedralni zbor Sveta Terezija, solisti Emina Tikvicki (mezzosopran) i vlč. Dragan Muharem (bas), te mr. Kornelije Vizin za orguljama. Ansamblom je ravnao katedralni orguljaš i zborovođa Miroslav Stantić. Program koji je slijedio tematiku svetog vazmenog trodnevlja i Uskrsa, obuhvatio je djela širokog stilskog spektra, od renesanse do skladbi nastalih u 21. stoljeću.

Tako su se na programu našle skladbe Gallusa (Evo kako umire pravednik), Pitonia (Laudate Dominum), Liszta (O ifj uk, lányok), Halmosa (Kyrie iz Misse e sole), Albe Vidakovića (Magnificat), Milana Asića (Vazmeni psalam i Omnia omnibus), Stanislava Prepreka (Isuse, Bože moj), Atlije (Velik je Gospod Bog) i Antonića (Terra tremuit).

Značajno je reći da su program obogatile i dvije skladbe nastale za potrebe ovog zbora koje su za ovogodišnje vazmeno trodnevlje napisali član zbora Bela Anišić i zborovođa Miroslav Stantić, studenti glazbenih akademija u Novom Sadu, odnosno Beogradu. Skladbe Oče, u ruke tvoje i Ubi caritas Miroslava Stantića, te Prijekori Bele Anišića ovim su obogatile liturgijsku i koncertnu literaturu katedralnog zbora. Koncertom se katedralni zbor prisjetio i 100. godišnjice rođenja Milana Asića, čiji je cjelokupni opus sakralne glazbe nastao za potrebe Katedralnog zbora Albe Vidaković.

Koncert s istovjetnim programom je dva dana prije, 21. travnja, održan i u crkvi Presvetog Trojstva u Selenči. Naime, na poziv selenčanskog župnika Siniše Tumbasa Loketića, koji je i na ovaj način želio obogatiti uskrsno raspoloženje svojih župljana, zbor je u punoj crkvi priredio koncert. Brojna publika kako u Selenči, a unatoč hladnom vremenu i u Subotici, prepoznala je uzlaznu putanju katedralnog zbora, kako tehnički i interpretativno, tako i po stilskom izvođenju te nagradila zbor i soliste dugim pljeskom, na što je zbor uzvratio s dva bisa.

Izvor: Hrvatska riječ (N. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima