Uspješan nastup Male scene Hrvatske čitaonice na Danima hrvatskoga pučkog teatra u Hercegovcu

Objavljeno: 05.03.2013. Pregleda: 50

Hercegovac2013-1-mMeđunarodni festival kazališnog amaterizma, svetkovina hrvatske riječi, kazališni izričaj iseljenja i domovinske Hrvatske, izvorni scenski govor, veza s hrvatskim korijenima…, samo su neke od rečenica koje su se čule u Hercegovcu, gdje su 22. i 23. veljače 2013. godine po devetnaesti put zaredom održani Dani hrvatskog pučkog teatra. Organizator ove jedinstvene kazališne manifestacije bila je Hrvatska čitaonica Hercegovac uz suorganizatorstvo Hrvatske matice iseljenika te s pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Hercegovac.

Hrvatska čitaonica iz Subotice po prvi puta je sudjelovala na ovim susretima posvećenim pučkom teatru, koji okupljaju amaterska društva hrvatskih manjinskih zajednica iz susjednih zemalja. Tako se Mala scena predstavila predstavom „Tamburaški oproštaj autora i redatelja Marjana Kiša, a igrali su i kazališni amateri Igrokazačkog društva Petrovo Selo iz istoimenog mjesta u Mađarskoj, Picollo teatra iz Starog Grada, Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik iz Travnika u Bosni te domaćini Pučka scena Hrvatske čitaonice iz Hercegovca.

Hercegovac2013-3-mOtvorivši XIX. dane hrvatskog pučkog teatra Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, izrazio je veliku radost što može biti prisutan istaknuvši da nas samo kultura može spajati, kako stvaranje kulturnih proizvoda, tako i uživanje u njima. Stoga je ovaj festival od velikog značaja, dodao je Knezović.

U sklopu festivala održana je i radionica za sve sudionike – glumce pod vodstvom poznate redateljice Nine Kleflin iz Zagreba te likovna radionica za djecu, koju je vodio Igor Vujatović.

Svaku od ukupno pet predstava koje su prikazane tijekom dva dana vikenda, pogledalo je dvjestotinjak gledatelja koji nisu štedjeli dlanove da nagrade glumce za njihovu dobru izvedbu.

Iako su prvi puta bili na ovom festivalu, Subotičani su pobrali najbolje kritike, te su pristigli pozivi za gostovanja u Bosni, Mađarskoj i Hrvatskoj. Do tada očekuje se nastup naših glumaca u Subotici.

Tekst: I. B.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima