Uspjeh dramske sekcije HKUD-a „Vladimir Nazor“

Objavljeno: 28.05.2019. Pregleda: 32

hkud nazor logoNa nedavno održanoj Zonskoj smotri amaterskih dramskih društava u Crvenki dramska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor plasirala se na Festival tradicijskih formi koji će biti održan u listopadu u Jaši Tomiću. Za najbolju glumicu večeri proglašena je Nazorova glumica Klara Oberman. Somborci su na Zonskoj smotri sudjelovali s komedijom Matora dica čiji je autor Marjan Kiš. Nakon premijere u listopadu prošle godine predstava je doživjela nekoliko izvođenja, kako u okolici tako i u Hrvatskoj, a Nazorovce čekaju nova gostovanja, ali i rad na novoj predstavi koju pripremaju za jesen.

Nagrade

Pisana u prepoznatljivom stilu Marjana Kiša, komedija Matora dica dobro je „legla“ somborskim glumcima. Usprkos promjeni redateljice i same glumačke postave uspjeli su za dva mjeseca pripremiti predstavu koja na prvu dopire do gledatelja, čemu je sigurno pridonijela i činjenica da je Kiš tekst i pisao za Nazorove dramce.
„Rad smo počeli s redateljicom Ljiljanom Tomić-Markovinović, a nakon njenog odlaska otišao je i dio glumaca. Nismo, poslije toga, odustali od predstave i uspjeli smo za nešto više od dva mjeseca pripremiti premijeru“, kaže Jolika Raič, koja je preuzela redateljsku ulogu.
Nakon premijere u listopadu prošle godine uslijedila su gostovanja u Rešetarima, Sonti, Bajmaku, natjecanje na općinskoj i zonskoj smotri, a svako to izvođenje bila je prigoda za uigravanje glumačke ekipe, nadograđivanje likova i scene. Rezultat je uspješan nastup na Zonskoj smotri i plasman na Festival tradicijskih formi. Dramska sekcija plasirala se na Festival tradicijskih formi u Jaši Tomiću, a glumica Klara Oberman je nagrađena za svoj glumački doživljaj trostruke udovice.
„Za ulogu u predstavi Matora dica dobila sam dvije nagrade. Prva je bila na našem Međunarodnom susretu amaterskih dramskih društava kada sam nagrađena za najbolju žensku ulogu. Druga na natjecanju u Crvenki za najbolje glumačko ostvarenje večeri. Nagrade doživljavam kao priznanje za trud koji sam uložila. Naravno, ponosna sam na svoje nagrade, ali nije to samo moje priznanje već priznanje za naš zajednički trud. Glumac ulogu mora iznijeti ne samo riječima već i mimikom i gestom. I normalno je onda da se gledatelji nasmiju, nagrade vas pljeskom, a od pljeska nema za glumca veće nagrade“, kaže Klara Oberman.
„Raduju me dobre kritike koje sam dobila u Crvenki od selektora. Što je njegova ocjena? Pa rekao je da su moja pojava i nastup pravo osvježenje na sceni. Na sceni zato što to volim i najveće priznanje mi je kada poslije predstave netko od gledatelja pohvali moju glumu. Svakako da nagrade gode i upotpunjuju sve to, ali i pohvale onih za koje igramo meni su kao da sam dobila neku nagradu“, kaže Sofija Vuković.
„Rekao bih da je ovo jedna ansambl predstava, uloge su tako podijeljene da je svatko dobio ulogu koja najviše odgovara njegovom glumačkom izričaju. Poslije premijere krenuli smo na gostovanja i gdje god da smo bili gledatelji su dobro reagirali“, kaže pročelnik dramske sekcije Šima Raič i najavljuje naredna gostovanja u Osijeku, Viljevu, pregovore o gostovanju u Gudovcima.

Godine na pozornici

Usporedo s gostovanjima, Nazorovi glumci rade i na novoj predstavi, a premijeru najavljuju za jubilarni X. Međunarodni festival amaterskih dramskih društava. Za taj jubilej odabrali su komediju Oporuka, po motivu opere Giacoma Puccinija u adaptaciji Ivice Janjića.
„To je jedna od naših najuspješnijih predstava i zato je želja da je za ovaj mali jubilej obnovimo. Većina glumaca iz prve Oporuke i danas je u dramskoj sekciji, što svakako olakšava rad“, kaže redateljica Jolika Raič.
Okosnica Nazorove dramske sekcije uigrana je ekipa, koja je na okupu više od deset godina.
„Prije ovog redateljskog pothvata u dramskoj sekciji glumila sam 16 godina. Dva puta sam pohađala seminare Stvaranje kazališta Nine Kleflin i tu se nekako javio moj interes za režiju. Je li u pripremi predstave najteže podijeliti uloge? Da, ukoliko ne poznajete glumce. Ali mi se već toliko poznajemo da dobro znamo kome što od uloga leži. No, zadaća redatelja nije samo to. Treba osmisliti i postaviti scenu i bezbroj puta vraćati istu scenu ukoliko je potrebno. Nije to uvijek zahvalno, ali nekada je potrebno da bi se dao karakter jednoj ulozi, izvukao maksimum iz glumca“, kaže Jolika Raič.
Glumački staž dug 13 godina iza sebe ima Zvonimir Lukač, koji je usporedo s glumačkim radom jedno vrijeme vodio i dramsku sekciju kao pročelnik, a njegova ideja je i Međunarodni festival amaterskih dramskih društava.
„Nisam brojao uloge, ali sigurno ih ima 12-13. Volim uloge koje glumcu daju mogućnost da ih nadogradi; tu se bolje snalazim nego u nekim strogo zacrtanim ulogama“, kaže Lukač.
Dio stalne glumačke postave je i Antun Kovač, pučki pjesnik i član Nazorovog pjevačkog zbora. „Nikada nisam mislio da ću biti i glumac. Prvo zato što sam sramežljiv, a drugo jer ne volim učiti tekst, ali eto tu sam godinama. Nisam nikada ni pomislio da ću biti u dramskoj sekciji, a tek da ću biti i nagrađivan, ali desilo se i jedno i drugo“, kaže Kovač.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima