Uspjeh Subotičkog tamburaškog orkestra

Objavljeno: 25.08.2023. Pregleda: 61

Subotički tamburaški orkestar ponovno je na međunarodnoj sceni pokazao da je najbolji među najboljima dobivši u petak, 11. kolovoza 2023. godine priznanje Grand prix i to u kategoriji instrumentalnih izvođača. Naime, subotički tamburaši, pod dirigentskom palicom Marijane Marki, sudjelovali su na 37. Festivalu i natjecanju umjetnosti Zvijezde Praga 2023. u glavnom gradu Republike Češke – Pragu.
Po riječima dirigentice Marijane Marki, orkestar je u Češkoj gostovao od 10. do 13. kolovoza 2023. godine, a za ovaj nastup su se pripremali već dulje vrijeme. „Nismo znali što možemo očekivati od ovog Festivala i koliko oni poznaju tamburu kao instrument. To nam je bio izazov u koji smo se upustili i spremno krenuli. Program je bio slobodnog karaktera do 15 minuta i prilikom izbora kompozicija smo gledali da je to nešto što je u svijetu glazbe poznato. Očito je da im se svidjela naša izvedba", priča Marki i pojašnjava kako su za svoj nastup dobili diplomu i statuu od češkog kristala, te su svi članovi orkestra dobili medalje.
Na repertoaru koji su izveli subotički tamburaši bile su kompozicije Laka konjica Franca fon Supea i Ciganske melodije Pabla Sarasatija u kojoj je solo prim svirala Ivana Mačković. Njoj su, nakon nastupa, po riječima dirigentice, mnogi prilazili, čestitali i s njom se fotografirali. Ujedno su, kako je napomenula Marki, tijekom boravka u Pragu uspostavljene nove veze i poznanstva, te su dobiveni pozivi za nove nastupe. Festival je sačinjen od nekoliko podkategorija: tri osnovne su plesna, instrumentalna i vokalna kategorija, a svaka je unutar imala još svoje podkategorije. Nakon festivala oni najbolji su imali završni svečani koncert u praškom Brodvej kazališu (njih osam), gdje su i dodijeljene nagrade, a tada su uručena i tri Grand prix priznanja. U kategoriji instrumentalne glazbe ovo značajno priznanje dobio je Subotički tamburaški orkestar, u kategoriji plesa plesna skupina iz Indonezije, a u vokalnoj kategoriji solistica iz Jermenije. Tako je Subotički tamburaški orkestar nakon pauze u vrijeme korona virusa ponovno stupio na međunarodnu scenu, a uspjeh se vidi iz postignutih rezultata. Odlazak orkestra u Češku su pomogli Ministarstvo kulture Republike Srbije i anonimni donatori.
Subotički tamburaški orkestar je osnovan 1977., te od tada neprekidno radi s djecom, mladima i odraslim članovima isključivo svirajući tamburaške instrumente. Brojni su nastupi i nagrade iza ovoga orkestra, no valja spomenuti kako je orkestar u proteklih 46 godina postojanja nastupao diljem Vojvodine, u Srbiji, Hrvatskoj, Izraelu, Belgiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji i po bivšem SSSR-u, te sada i u Češkoj.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima