Utemeljena Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame Tavankut

Objavljeno: 23.02.2011. Pregleda: 4

Početkom 2011. godine, točnije 7. siječnja, utemeljena je nova udruga kulture hrvatske zajednice u Vojvodini - Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame sa sjedištem u Donjem Tavankutu.

„Nakon 50 godina od nastanka prve slike od slame (Ana Milodanović: „Rit", 1961.) u okviru tada djelujuće Likovne kolonije u Tavankutu, te nakon 25 godina trajanja Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu, sazrela je potreba za novim načinom organiziranja i upravljanja onim što smo baštinili tijekom protekloga vremena na ovim likovnim manifestacijama", ističe predsjednica udruge prof. Ljubica Vuković Dulić.

galerija tavankut 2-mTijekom pedeset godina organiziranog kulturno-likovnog djelovanja u Tavankutu nastao je brojčano velik likovni fundus slika i predmeta od slame, kao i drvenih skulptura. Zbog dugogodišnje razmještenosti ovog fundusa na raznim lokacijama pokrenuta je inicijativa za skladištenjem istoga na jednome, primjerenijem mjestu te inicijativa za njegovu stručnu obradu (popis, selekciju, restauraciju...) i prezentaciju.

Udruga će raditi na proučavanju, očuvanju i prezentaciji ovog autentičnog likovnog izraza duboko ukorijenjenog u prošlosti, ali i sadašnjosti bunjevačkih Hrvata.

Tekst: Ljiljana Dulić Mészáros

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Srijemci Srijemu
  • Bunjevci bez granica
  • Izložba povodom 150. obljetnice rođenja kipara Roberta Frangeša-Mihanovića
  • Hosanafest 2022
  • Šokci i baština
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima