Večer hrvatskog pjesništva u novosadskoj Gradskoj knjižnici

Objavljeno: 22.10.2019. Pregleda: 41

desetljeće preprekovog proljećaPuna čitaonica Gradske knjižnice u Novom Sadu prošlog je četvrtka bila u znaku pjesama, objavljenih u zbornicima Preprekovo proljeće u proteklih deset godina, od 2009. do 2019. godine. Ovu književnu večer, naslovljenu Neprolaznost pjesničke riječi, priredilo je HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada, ujedno i organizator spomenute manifestacije.
U ime novosadske Gradske knjižnice obratila se urednica za književne programe Vesna Živković ističući značaj znamenitog kompozitora, dirigenta, orguljaša, pjesnika, likovnog umjetnika, prevoditelj i knjižničara Stanislava Prepreka koji je skoro dva desetljeća bio knjižničar čitaonice i knjižnice Vladimir Nazor u Petrovaradinu. On je također, kako je Živković navela, bio inicijator i organizator brojnih umjetničkih programa u Petrovaradinu. Dodala je i kako mu je Gradska knjižnica prije 15 godina objavila knjigu sabrane poezije i time na najposredniji način ukazala na značaj ovog izvanrednog umjetnika.

 

Književni klub

Književni klub HKUPD-a Stanislav Preprek predstavila je njegova voditeljica Ana Marija Kaluđerović. Naime, nekoliko članova te sekcije je 2009. tiskalo prvu zbirku pod nazivom Preprekovo proljeće. Zbirka je bila začetak onoga što je danas Književni klub s oko dvadesetak članova koji pišu i objavljuju svoje radove. Uredništvo Književnog kluba je 2017. počelo raditi na ediciji Preprekovi pjesnici u kojoj je zbirke svojih pjesama do sada objavilo nekoliko članova kluba.
„U teškim uvjetima rada članovi našeg Književnog kluba samo svojim entuzijazmom postizali su i postižu onaj najvažniji cilj, a to je očuvanje i širenje hrvatskog jezika i kulture uz druženje i suradnju sa svim ljubiteljima lijepe pisane riječi. Time ujedno ukazujemo da na ovom prostoru živi i hrvatski živalj, te tako doprinosimo multikulturalnosti Novog Sada“, zaključila je Ana Marija Kaluđerović.
Retrospektiva i antologija

S obzirom na to da je 2019. obilježena jubilarna deseta obljetnica Preprekovog proljeća, predsjednik HKUPD-a Stanislav Preprek Krešimir Tkalac je naveo kako takva obljetnica zaslužuje retrospektivu svega urađenog tijekom tih deset godina. To je bio i cilj ove književne večeri.
„U ovom vremenu brzih komunikacija svjedoci smo svi da se stvari brzo pojavljuju, a isto tako brzo i nestaju. Preprekovo proljeće, evo, traje već deset godina, a tijekom tih godina ono je raslo i širilo se, kako po broju sudionika tako i po kvaliteti, što je svakako vrijedno pažnje“, istaknuo je Tkalac.
Urednica zbornika Preprekovo proljeće Dragana V. Todoreskov je navela kako se radi o jednoj od etapa koja za cilj ima najavu tiskanog izdanja antologije koja će obuhvatiti rad ne samo danas aktivnih članova Književnog kluba nego i onih članova koji iz različitih razloga više nisu s njima.
„Ovom večeri napravili smo desetogodišnju retrospektivu poezije koja je do sada objavljivana u zbornicima Preprekovo proljeće, ali da ta retrospektiva rezultira zapravo antologijom najljepših i najboljih pjesama koje su članovi kluba do sada objavili“, navela je Todoreskov.
Stihove pjesama ovom su prigodom čitali pojedini pjesnici, ali i glumice Maja Brukner i Olja Vojnović. Realizaciju događaja pomogla je Gradska uprava za kulturu Novog Sada.

Izvor: Hrvatska riječ (Kristina Ivković Ivandekić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima