„Večeri i noći Ilije Žarkovića“ u Golubincima

Objavljeno: 20.11.2018. Pregleda: 29

veceri i noci Ilije ZarkovicaU spomen na svog istaknutog člana, književnika, rokera, tamburaša i osnivača udruge, HKPD Tomislav iz Golubinaca organiziralo je i ove godine manifestaciju Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara.
Žarković je preminuo 2009., a udruga je manifestaciju u njegovu čast pokrenula godinu dana kasnije kako bi mu se Tomislav, ali i sami Golubinci odužili za svestrani rad na polju kulture.

Izuzetan i neprevaziđen

Na ovogodišnjoj manifestaciji nastupili su članovi Omladinskog tamburaškog orkestra HKPD-a Tomislav, Tamburaški sastav Ladan špricer i mladi talenti. Svoje i Ilijine stihove govorio je Mato Groznica, a gost večeri bio je novinar, publicist i recitator Ratomir Rale Damjanović.
„Bio sam dobar drugar s Ilijom, imali smo zajedničkih tema i uglavnom smo pričali o literaturi i muzici“, istaknuo je Damjanović. „On je u tome bio neprevaziđen i bio je izuzetna ličnost, obrazovan čovjek, tolerantan s puno razumijevanja za sve i umio je svaki razgovor oplemeniti nekim svojim znanjima. Prije sedam godina na ovoj manifestaciji pročitao sam poemu koju sam posvetio Iliji. U podnaslovu te poeme je stajalo da je posvećena muzičaru koji je svirao bolje i od samog Boga. Ove večeri predstavit ću svoje stihove za svog druga, jer mislim da smo mi sada zajedno. On negdje u nebeskom orkestru svira nebeske simfonije, a ja u zemaljskom svijetu proslavljam njegovo bivstvovanje na zemlji, proslavljam ono što je on uradio. Mislim da Golubinci prave zaista veliku, lijepu i rijetku svečanost kojom pokazuju da poštuju svoje stvaraoce i svoje sugrađane, koji su davali sebe i svoj talent svom narodu.“

Zadužio Golubince i Srijem

„Ilija Žarković Žabar je mnogo zadužio ovo Društvo i hrvatsku zajednicu u Golubincima, ali i čitav Srijem, s obzirom na to da je u srcu bio Srijemac«, kazao je predsjednik HKPD-a Tomislav Vlatko Ćaćić.
„Već devet godina je prošlo kako nas je Ilija napustio i mogu reći da nam mnogo nedostaje u Društvu s njegovim vedrim duhom i s njegovim kompozicijama koje je stvarao. Ilija je bio prvi roker u Srijemu. Njegova grupa Asteroidi je ‘žarila i palila’ po čitavom Srijemu. Kada je prestao svirati za njih, prihvatio se tambure i prvi je počeo sa školom tambure. Mnoge je obučavao, kako iz njegovog orkestra, tako i mlađe generacije. Kako bi ih odgovarajuće obučio napisao je knjigu Škola tambure za početnike. Čak i moja djeca koja su završila i srednju i muzičku školu, a kćer mi je završila Akademiju i danas dirigira našim orkestrom, veliku zahvalnost duguju Iliji. Rano nas je napustio i postoje još mnogi njegovi zapisi koje nije objavio i iskreno se nadam da će njegova obitelj to uspjeti uskoro objaviti“, dodaje Ćaćić.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima