Vedran Jegić plesač iz Subotice

Objavljeno: 05.07.2024. Pregleda: 16

Na nedavno održanom prvenstvu Srbije u latinoameričkim (LA) plesovima subotički plesač Vedran Jegić je, u paru s Gabriellom Fehér Szebényi, osvojio 1. mjesto na kvalifikacijskom turniru i potom 2. mjesto u natjecateljskoj konkurenciji DP Stariji seniori 2 LA. Vrijedan sportsko-plesni rezultat bio je povod za priču o natjecateljskoj disciplini koja je, od nedavno, uvrštena i u olimpijsku obitelj.

Plesni početak

‚‚Još kao dijete počeo sam ići na folklor, isprva kod Antuša i Zage, a potom u Bunjevačko kolo gdje mi je Sandra bila koreograf. Za tih nekoliko godina sam, učeći narodne plesove, stekao potrebnu koordinaciju pokreta i držanje tijela, što mi je, svakako, kasnije mnogo koristilo kada sam se počeo baviti sportskim plesom", otkriva nam Vedran svoje plesne početke i nastavlja: ‚‚I onda, negdje prije petnaestak godina, javila mi se jedna prijateljica i rekla kako se bavi plesom, ali joj nedostaje partner. Satove je počeo držati Svetozar Dimović, jedan od najjačih koreografa u Subotici, a potom sam nastavio kod Ane i Igora u A clubu, te potom Fiesti, natjecateljskom klubu čiji su se članovi natjecali u nekadašnjoj asocijaciji IDSF (International Dance Sport Federation), a koja se danas zove WDSF (World Dance Sport Federation). U biti, moje intenzivnije bavljenje plesom započinje kod Zolike u Bačkoj Topoli. Nažalost, i taj je klub potom zatvoren, ali se u međuvremenu Svetozar vratio u Suboticu i u baletskoj školi Raičević osnovao plesni klub. Od tada sam aktivan plesač".

Državno prvenstvo 

Jegić se trenutno natječe u tzv. Senior 2 starosnoj natjecateljskoj kategoriji jer njegova partnerica Fehér Szebényi ima 45 godina.
‚‚Ja sam po godinama još uvijek u Senior 1 kategoriji i zbog njenih godina smo nastupili u ovoj starijoj skupini. Državno natjecanje je održano u Novom Beogradu u sportskoj dvorani Ranko Žeravica. U našoj starosnoj konkurenciji nije bilo baš previše parova, jer seniorska konkurencija u Srbiji nije baš previše masovna. U natjecateljskom programu plesali smo svih deset standardnih plesova (samba, rumba, ča-ča-ča i dr.) u našoj izabranoj natjecateljskoj pjesmi i na koncu, osvojili 2. mjesto", pojasnio je Vedran Jegić.

Treninzi i garderoba

Natjecanja nisu često, ali zato redovito vježbaju, ponekad i tri sata u kontinuitetu.
‚‚Jako je teško preći svih deset zadanih, standardnih plesova i onda se najčešće koncentriramo na 5+5 i nastojimo ih maksimalno uvježbavati. Osobno najviše volim plesati uz dobru glazbu, ali mi je nekako najbliži španjolski melos, a prije svega passo doble jer zahtijeva striktniji odnos prema ritmu i glazbi. Ali volim i dinamičnije plesove poput sambe ili ča-ča-ča. Opet, primjerice salsa i ostali kubanski plesovi su široko popularni zbog svoje slobode u interpretaciji, dok su naši obvezni plesovi mnogo više discipliniraniji i zahtjevniji", kaže Jegić.
Odjevni predmeti u kojima plešu spadaju u tzv. scensku garderobu i šivani su po specijalnim standardima.
‚‚Ženske haljine se, primjerice šiju na tzv. body, jer bi se u suprotnom zbog siline i zahtjevnosti pokreta naprosto iskidale. Moj sako ima posebno ojačanje na ramenima, jer je neophodan strogi, ravan stav u ovom dijelu tijela koji oslikava gracioznost neophodnu za jedan savršeni ples. Cipele moraju biti izuzetno lagane i fleksibilne, od antilop kože koja dopušta potrebitu razinu klizanja. Za razliku od ostalih dijelova opreme one se najlakše nabavljaju jer se vrlo povoljno mogu kupiti preko internetske ponude", rekao je na koncu Vedran Jegić.

Izvor: Hrvatska riječ (D. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima