Veliko bunjevačko-šokačko prelo u Hrvatskom domu u Somboru

Objavljeno: 18.02.2013. Pregleda: 38

Bunj-sokacko prelo SO2013-0Dobra glazba, veselo raspoloženje, pjesma i ples do duboko iza ponoći. Tako bi se u nekoliko riječi moglo opisati Veliko šokačko-bunjevačko prelo u Somboru. Bio je to 76. put da HKUD „Vladimir Nazor“ organizira prelo, 9. veljače 2013. godine. Dvorana Hrvatskog doma bila je puna gostiju, neki su na prelu bili po prvi puta, a većini je prelo događaj koji se nikako ne propušta. Naročito je prelo važno za obitelji bunjevačkih Hrvata s okolnih somborskih salaša. Dolazili su na prelo i u vremena kada se do Sombora pješačilo kilometrima, često prtio i visok snijeg, pa kako neće danas kada je sve to brže i jednostavnije.

Prije nego li je počela sama preljska zabava u službenom dijelu prela goste su pozdravili predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor“ Mata Matarić i drugi uzvanici.

Bunj-sokacko prelo SO2013-1„Večeras imamo izuzetnu čast da su među nama, mogu reći, najugledniji gosti iz hrvatske diplomacije, vojvođanske Vlade, kulturnih udruga, crkveni velikodostojnici. Ovo pokladno slavlje našeg naroda temelji se na drevnim obiteljskim običajima, koji se po 76. puta održavaju u našem društvu. Ova dugovječnost poručuje da se nismo odrekli niti pedlja njegovanja kulturne baštine nas bunjevačkih Hrvata, koju su nam ostavili naši preci, a da je mi prenosimo na nova pokoljenja. Činjenica da ni najmlađi sudionik prvoga prela iz 1936. godine nije živ, govori o dugovječnosti tradicije održavanja masovnog skupa članova društva i naših gostiju“, kazao je Matarić.

Ovogodišnjem prelu u Hrvatskom domu nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak.

„Impresivna je brojka 76. proslave jednoga društva, koje njeguje nešto, što nije suživot, već život u jednom multietničkom prostoru. Želim vam još 176 godina, želim vam mnogo sreće i uspjeha i želim da i dalje nastavite ovako raditi“, poručio je veleposlanik Kuprešak.

Osim njega uzvanici na prelu bili su i generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić, konzuli savjetnici u konzulatu u Beogradu Valentina Šarčević i Darko Sabljak, pokrajinski tajnik za gospodarstvo, zapošljavanje i ravnopravnost spolova Miroslav Vasin, gradonačelnik Sombora Nemanja Delić, vijećnica Gradskog vijeća Snežana Periškić.

Bunj-sokacko prelo SO2013-2Prelo je bilo prigoda da dio svog programa predstave folklorna sekcija i pjevački zbor „Vladimira Nazora“. A onda su mikrofone uzeli gosti iz Kutine, klapa „Škrlet“. Osnovana je 2006. godine u sklopu KUD-a „Moslavina“ iz Kutine. Naziv je dobila po izvornoj moslavačkoj sorti grožđa od koje se dobiva izvrsno bijelo vino - škrlet. Subotičku „Ravnicu“ ne treba posebno predstavljati, a upravo subotički tamburaši najveći su „krivci“ za dobro veselje na ovogodišnjem prelu. S gostima iz Kutine, bez ranije pripreme, otpjevali su zajedno nekoliko dalmatinskih i tamburaških pjesama. Ovome nisu odoljeli ni uzvanici, pa se prvi muzičarima na bini pridružio Željko Kuprešak. Na kraju su pjesmu „Ja sam rođen tamo na salašu“ zajedno pjevali veleposlanik, konzul, pokrajinski tajnik, gradonačelnik i predsjednik „Nazora“. Redale su se poslije toga pjesme, hvatalo se u kolo. Oni najuporniji izdržali su do jutra.

sahranjivanje begesaSO2013U Somboru sahranili begeš
U Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu „Vladimir Nazor“ organiziralo je 12. veljače 2013. godine, pred Čistu srijedu, stari običaj „sahranjivanja begeša“. Od Čiste srijede počinje korizma i nema nikakvih slavlja ni veselja, pa se simbolično sahranjuje i oplakuje begeš. Tako su folkloraši „Vladimira Nazora“ prije ponoći sahranili i oplakali svoj begeš. Na sreću samo do Uskrsa.

Tekst i fotografije: Zlata Vasiljević

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima