VII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu

Objavljeno: 29.08.2018. Pregleda: 31

VII. seminar bunj.stvaralastva sl.1Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta je od 16. do 21. srpnja organiziralo VII. seminar bunjevačkog stvaralaštva. Polaznici seminara stigli su iz Hrvatske, Njemačke, Meksika i Srbije. Njih četrdeset su se u pet dana oprobali u različitim radionicama, teorijskim i praktičnim vještinama. Seminar se pokazao kao prigodno mjesto za osobe koje žele više naučiti o bunjevačkoj kulturnoj baštini.

Ovogodišnja tema seminara bio je običaj Dužijanca, a u svojem programu obuhvatio je četiri tematske cjeline u kojima su se šire obrađivali pojedini elementi tradicijske kulture bunjevačkih Hrvata: ples, tamburaška glazba, tradicijski instrument – gajde i frula, slamarstvo kao izvorna likovna tehnika, a održane su i radionice šlinganja.
Na plesnom dijelu seminara, koji je vodio Ivica Dulić, prezentiran je izvorni način izvedbe bunjevačkih plesova, vrste bunjevačke nošnje te dječje sigre kod Bunjevaca. U okviru ovog dijela seminara prof. VII. seminar bunj.stvaralastva sl.2Tamara Štricki Seg održala je sate tradicijskog pjevanja na kojima su polaznici učili pjesme vezane za Dužijancu te pjesme koje se pjevaju kroz ples i u dječjim igrama. Profesorica Kata Suknović govorila je o vrstama i specifičnosti bunjevačke narodne nošnje, profesorica Ljubica Vuković-Dulić o razvojnim oblicima kruna za Dužijancu, a predsjednik Društva Ladislav Suknović o povijesti, razvitku i djelatnosti HKPD-a Matija Gubec. Jozefina Skenderović polaznike je upoznala s osnovama slamarske tehnike. Za dio seminara posvećenog tamburaškoj glazbi, odnosno temi Glazbena pratnja bunjevačkih pjesama i plesova, bio je zadužen profesor Vojislav Temunović. U sviranju tradicijskih instrumenata ove godine se osim gajdi obrađivala i frula kao instrument koji je nekada bio zastupljen među Bunjevcima. Predavač na ovom dijelu seminara bio je Augustin Žigmanov. Na radionici šlinga polaznici su mogli steći osnove ovog ručnog rada: jamice, opšling, prutiće i pun vez. Voditeljice radionice bile su Kata Suknović i Vera Bašić Palković.
I ove godine gosti predavači su bili vlč. Andrija Anišić i Marinko Piuković iz Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca. Predstavili su manifestaciju Dužijanca uz prikaz tri prigodna dokumentarna filma. Također su skrenuli pažnju na duhovnu dimenziju Dužijance.
Polaznici VII. seminara bunjevačkog stvaralaštva svoje su novostečeno znanje i vještine prezentirali na završnoj priredbi koja se održala u okviru programa zatvaranja XXXIII. saziva Prve kolonije naive u tehnici slame i Risarske večeri u povodu tavankutske Dužijance.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima