Virtualna konferencija o projektima hrvatskih manjinskih zajednica

Objavljeno: 17.12.2020. Pregleda: 36

Konferencija sudionici sviU organizaciji Hrvatske matice iseljenika, 16. prosinca 2020. godine, održana je virtualna konferencija na temu Republika Hrvatska i projekti hrvatskih manjinskih zajednica – spone koje nas povezuju, što je nadomjestak tradicionalnom Forumu hrvatskih manjina, koji se nakon četvrt stoljeća održava na ovaj, virtualni način. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Hrvatske matice iseljenika i manjinskih zajednica. Moderator skupa bio je Marin Knezović, rukovoditelj Odjela za hrvatske manjine u HMI.
Sudionicima skupa obratio se predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a potom su riječi pozdrava uputili državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić.

Uvodno izlaganje održao je dr. sc. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, naglasivši kako je poruka ovog skupa i dosadašnjeg rada, i Republike Hrvatske i hrvatskih manjinskih zajednica izvan Republike Hrvatske – globalno hrvatsko zajedništvo. On je, kao i gospodin Milas, potvrdio kako je „među nama stvoreno povjerenje i partnerski odnos“. Nakon prezentacije, u kojoj su predstavljeni projekti i programi koje podržavaju Središnji državni ured i Hrvatska matica iseljenika, i predstavnici hrvatskih manjinskih zajednica govorili su o svojim postignućima i izazovima s kojima se susreću.
Predsjednica Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić je predstavila stanje ove, u Republici Srbiji „nove“ manjine, rekavši kako je usprkos brojnih poteškoća, niz važnih projekata uspješno realizirano zahvaljujući potpori Republike Hrvatske, napose Središnjeg državnog ureda. Ona je istaknula kako je najvažnije raditi na institucionalnom i kadrovskom snaženju kako bismo tako mogli dovršiti započete velike projekte i što više mladih osnažiti i uključiti u rad hrvatske zajednice. Iznimno je važna i politička potpora koja Hrvatima jamči stabilnost i sigurnost. Kada je riječ o izgradnji infrastrukture hrvatskih manjinskih zajednica za nas nema dileme – je li sve u betonu – nama je važno izgraditi i imati prostore jer programe i sadržaje mi imamo, a treba nam mjesto okupljanja i djelovanja. Ona je zahvalila na potpori matičnoj domovini, napose Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, uz čiju je pomoć hrvatska zajednica uspjela kupiti Šokačke kuće u Vajskoj i Beregu, a otvaraju se i nastavljaju radovi na drugim započetim projektima.
Katarina Čeliković, menadžerica kulturnih aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, je istaknula dobru suradnju na području znanosti sa sveučilištima u Republici Hrvatskoj i Mađarskoj, veliku i kvalitetnu nakladničku djelatnost Hrvata u Srbiji. Dobru suradnju njeguju i mjesne udruge kulture, nastupajući na brojnim manifestacijama u Hrvatskoj. Izazov je kako se medijski predstaviti budući da su Hrvati prešućeni ne samo u Srbiji već i u Hrvatskoj. Stoga su važni dobri međudržavni odnosi koji stvaraju pozitivnu klimu i tako se relaksiraju nacionalni odnosi.
U radu Konferencije sudjelovali su još Stanko Horvat, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, Radoslav Janković, predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj, Petar Hategan, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj, Petar Tyran, urednik Hrvatskih novina, Ana Vuksanović, tajnica HNV-a Crne Gore, Antonio Sammartino, zaklada Agostina Piccoli, Đanino Kutnjak, predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, Snježana Jurišić, voditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika te Dubravka Severinski, načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske.  

ZKVH

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima