X. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu

Objavljeno: 20.08.2021. Pregleda: 49

X seminar bunjevačkog stvaralaštvaSrpanj je mjesec u kojem HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira veliki broj programa, pa tako i Seminar bunjevačkog stvaralaštva, koji je ove, 2021. godine, u terminu od 12. do 17. srpnja, održan deseti puta. Cilj seminara je sve zainteresirane, s naglaskom na voditelje sekcija drugih KUD-ova, upoznati s kulturnom baštinom bunjevačkih Hrvata na sjeveru Bačke. Ovogodišnji fokus bio je na običaju kraljica.

Radionice i predavanja

Seminar obuhvaća niz edukativnih segmenata, od kojih su tri osnovne grupacije: tradicijski ples (voditelj Ivica Dulić), tamburaška glazba (voditelj Vojislav Temunović) i umjetnička tehnika slamarstva (voditeljice Jozefina Skenderović i Dobrinka Babijanović). Uz ovo su vezane i radionice – tradicijskog pjevanja (voditeljica Tamara Štricki Seg), tradicijskih instrumenata (voditelj Augustin Žigmanov) i gastro radionica (u kojoj su se ove godine izrađivali ukrasi za torte od prženog šećera a voditeljice su bile Marija Rukavina i Ana Šujić).
Teorijski dio nudi predavanja: Kata Suknović govorila je bunjevačkoj nošnji, Ljubica Vuković Dulić o povijesti bunjevačkih Hrvata, a Ladislav Suknović o povijesti i aktivnostima HKPD-a Matija Gubec.
Ove godine okupilo se 35 polaznika iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a najviše u radionicama plesa i pjevanja (16) te tambure (10).
„Nakon prošle godine koja je bila obilježena koronavirusom, imamo veći broj polaznika, ali još to nije blizu onoga kad smo imali i preko njih pedeset. Nedostaju nam polaznici iz Hrvatske i Mađarske u značajnijem broju. No, ipak možemo biti zadovoljni kako je protekao jubilarni, deseti seminar“, kaže voditelj jedne od radionica i koordinator seminara Ivica Dulić.

Dojmovi polaznika

Ivan Vidić koji radi kao folklorni voditelj u Čapljini, Metkoviću i Širokom Brijegu kaže kako je za bunjevačke plesove znao preko interneta i drugih KUD-ova te da ih je sada imao priliku izravno upoznati.
„Sadržaj seminara je zanimljiv. KUD-ovi u kojima sam ja aktivan ove plesove ne igraju, nadam se da ćemo ih svladati i prenijeti u te krajeve, jer, kako predaja kaže, Bunjevci su podrijetlom iz Hercegovine i okolice. Tako da se nadam da ćemo u Tavankut doći i dogodine“, kaže on.
Seminar je polazila i Gabrijela Širić iz HKUD-a Fra Petar Bakula iz Posušja.
„Drugi puta sam u Tavankutu. Suradnja s HKPD-om Matija Gubec počela je 2016. kada je tu bila Udruga gospodarstvenika iz Posušja, preko njih smo ostvarili kontakt. Potom smo gostovali s našim Društvom 2018. godine, a sada smo na seminaru. Trebali smo doći još prošle godine, ali nismo mogli zbog situacije s koronavirusom. Tradicija bunjevačkih Hrvata iz Bačke mi se dosta sviđa, nošnja je drukčija od naše, pjesme su lijepe. Puno toga smo naučili kroz ples i pjesme, predavanja iz povijesti, o narodnim nošnjama. Inače, mi u našem KUD-u radimo projekt da postavimo bunjevačke plesove s nošnjom“, kaže ona.
Mario Gunić iz bajmačkog KUD-a Jedinstvo – Egység kaže kako će mu stečena znanja i vještine koristiti i kasnije u radu.
„Prijenosom znanja čuva se i održava tradicija. Prvi puta sam ovdje, iz našeg KUD-a su bili i prošle godine. Pohađamo radionice plesa i pjevanja. Ekipa je dobra. Neke stvari nisam znao do sada, neke sam naučio. Budući da u našem KUD-u radim s djecom, ovaj seminar smatram korisnim“, kaže Gunić.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima