X. Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja u Baču

Objavljeno: 21.09.2022. Pregleda: 39

Udruga građana Tragovi Šokaca iz Bača priredila je 3. Rujna 2022. godine, deseti seminar Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja u Didinoj kući u Baču. Pomalo već zaboravljena umijeća – kako se češlja i u nošnju šokačkih Hrvatica odijeva prezentirale su predsjednica UG Tragovi Šokaca Stanka Čoban i njezina sestra Mira Milošević. Modeli su bile cure, žene srednjih godina i bakice iz Bača i okolice, Monoštora, Sonte, Selenče, čak i Subotice.

A ljepotu tog ruha, oglavlja i nakita posjetitelji su mogli vidjeti navečer na reviji. Uz ovu, priređena je i revija koja spaja tradicijske detalje s modernim odijevanjem i nakitom žena. Za ovu reviju bile su zadužene članice udruge Vrijedne ruke iz Vinkovaca.

Deset godina

Bačka manifestacija koja se bavi očuvanjem i prezentacijom tradicijske kulture šokačkih Hrvata proslavila je desetljeće svoga postojanja.
„Za deset godina manifestacije naučili smo češljati tradicijske frizure djevojčica, djevojaka, mladenki, izradili smo ‘brundžuk’ za mladu udanu ženu, zavijali smo i mlade i malo starije žene u ‘konđu’ i ‘šamiju’, povezivali smo maramu bakama. Naučili smo mlade kako se pravilno počešljati, spremiti, ‘zaviti’. Učili smo tradicijske napjeve, i to one koji su se pjevali početkom prošlog stoljeća baš u Baču. Svake godine išli smo u Tuzlu na Gradovrh u Bosnu te naše sunarodnjake odatle ovdje dočekivali. Ponosili smo se našim ruhom na revijama i seminarima na kojima smo sudjelovali“, rezimirala je Stanka Čoban.

Potporu ovoj manifestaciji uputili su u svojim pozdravnim govorima predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin, ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov, zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, a pročitano je i pismo potpore kojega je poslao zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić.

Knjige i glazba

Bogat program upotpunjen je predstavljanjem dviju knjiga: Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore više kutosice Etnografskog muzeja u Zagrebu mr. sc. Katarine Bušić (o knjizi je govorila profesorica etnologije i povijesti Danijela Kegalj iz Zagreba) te Šamija i bajka predstojnika Franjevačkog samostana u Baču fra Josipa Špehara. Također, bilo je i glazbe i plesa, između dviju revija nastupili su gosti – KUD-a Kolo iz Vukovara koje se bavi njegovanjem hrvatske tradicije i običaja s područja Srijema i Slavonije.

Tijekom manifestacije dijeljen je promotivni materijal kampanje Znam tko sam kojom se u susret popisu stanovništva ovdašnji Hrvati potiču na izjašnjavanje o svojoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima