XII. susret KUD–ova „Matija Gubec“

Objavljeno: 24.07.2014. Pregleda: 49

Susret Gubec2014-SotinSada već tradicionalni skup društava iz triju država – Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije – koji nose naziv „Matija Gubec“, ove je godine održan u Tavankutu. Drugi put kao domaćini Tavankućani su 12. srpnja 2014. godine organizirali dvanaesti susret ovih društava, a u okviru programa otvorenja Etno salaša Balažević i Svjetskog kongresa slame.

Predsjednik tavankutskog društva Ladislav Suknović povodom ovih susreta naglasio je: „Prijavili smo se da budemo domaćini XII. susreta kud-ova kako bismo našim dragim gostima pokazali svu raskoš i bogatstvo što Tavankut ima, a prigodom otvorenja Etno salaša Balažević. Ono što smo konstatirali jest da su ovi susreti izuzetno značajni, što potvrđuje 12 godina susretanja zaredom, jer imati jedan projekt ovog tipa je od velikog značaja za cijelu regiju, kao i za hrvatsku zajednicu općenito. Plan i cilj jest da se ova mreža kulturno-umjetničkih društava iskoristi, kroz određenu projektnu suradnju, prvenstveno na regionalnom planu, gdje bi društva iz Hrvatske, imajući u vidu njihovo iskustvo u pristupnim IPA fondovima, bila kotač u projektnim aktivnostima. Mislim da bi mogli pomoći nama koji smo iz Vojvodine, tu prvenstveno mislim na Rumu i Tavankut, te društvu iz Bosne i Hercegovine koje također djeluje u teškim uvjetima. Činjenica je da su susreti opravdali svoju bitnost, a s druge strane je sada na svima nama, predstavnicima i članovima ovih institucija, da unaprijedimo našu suradnju“.

Susret Gubec2014-Bakovici

Susret Gubec2014-G.Stubica

 

Susret Gubec2014-Ilaca

Društva pod nazivom „Matija Gubec“ iz Hrvatske su došla iz Zagreba, Gornje Stubice, Slavonskog Kobaša, Donjeg Miholjca, Sotina i Ilače, iz Bosne i Hercegovine iz Bakovića kod Fojnice, te s područja Vojvodine iz Rume i Tavankuta. Domaćin idućih susreta 2015. godine bit će Slavonski Kobaš, a 2016. društvo iz Bakovića.

Susret Gubec2014-Ruma

Susret Gubec2014-Tavankut

Tekst i fotografije: I. D.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima