XIV. Susreti društava „Matija Gubec“ u Fojnici

Objavljeno: 02.10.2016. Pregleda: 39

susreti drustava matija gubec 1Susret kulturno-umjetničkih društava koji nose ime Matije Gupca, vođe seljačke bune u hrvatskom Zagorju, ove je godine organiziran po četrnaesti put, 24. rujna, u Bakovićima kod Fojnica u Bosni i Hercegovini. Na ovim se susretima svake godine okupe udruge iz triju susjednih zemalja: Hrvatske, u kojoj djeluje najviše društva s ovim imenom – iz Zagreba, Gornje Stubice, Donjeg Miholjca, Ilače, Sotina i Slavonskog Kobaša, potom iz Bosne i Hercegovine – iz Bakovića kod Fojnice te iz Srbije – iz Rume i Tavankuta.

Udruga iz Rume predstavila se Velikim tamburaškim orkestrom i to s tri pjesme koje je otpjevala vokalna solistica Društva Marija Ratančić. Društvo iz Tavankuta predstavilo se sa svojom folklornom skupinom, odnosno prepoznatljivim spletom bunjevačkih igara.

Dogodine u Rumi

Program susreta započeo je sastankom predstavnika okupljenih društava na kojem je, među ostalim, dogovoreno da će se petnaesti susreti održati u Rumi. Nakon sastanka organiziran je mimohod do franjevačkog samostana Svetoga Duha gdje su sudionici susretasusreti drustava matija gubec 2 posjetili crkvu i muzej u sklopu samostana koji govori o povijesti Hrvata srednje Bosne i samog kraja Fojnice. U sportskoj dvorani srednje škole održan je svečani program uz nastup društava. Ovogodišnji susreti održani su, uz potporu brojnih sponzora, uz pokroviteljstvo Katice Čerkez, ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Srednjebosanskog kantona i predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, Marinka Čavare.

Potpora domaćinima

Značaj ovog susreta za Kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec iz Bakovića veći je stoga jer oni proslavljaju 80 godina postojanja i rada. Društvo je utemeljeno 1932. godine, a registrirano 1936. u savezu KUD-ova u Sarajevu. Jedini prekid rada imali su tijekom ratova. Većinu današnjeg članstva Društva sačinjavaju učenici osnovnih i srednjih škola s prostora općine Fojnica. Iza sebe imaju brojne nastupe na smotrama folklora, susretima društava, kako u BiH, tako i izvan zemlje, u Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj.

Prema riječima Branimira Miličevića, predsjednika KUD-a iz Bakovića, ovakvi susreti imaju veliki značaj za hrvatski narod na području Fojnice jer im pokazuju da nisu sami u misiji očuvanja hrvatske kulture i identiteta te da nisu zaboravljeni.

 

                                                                                                                                                                  Izvor: Hrvatska riječ (I. D. / N. J.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima