XX. izložba Božićnjaci u Subotici

Objavljeno: 09.01.2017. Pregleda: 28

izlozba bozicnjaka 1Katoličko društvo Ivan Antunović, u okviru Etnografskog odjela Blaško Rajić priredilo je XX. izložbu Božićnjaci u predvorju subotičkog Otvorenog sveučilišta. Posjetitelji su mogli vidjeti plodove rada žena koje su od brašna i vode napravile Betlehem na kolaču. Izloženi su božićnjaci iz Subotice te iz okolnih naselja Tavankuta, Male Bosne, Đurđina i Žednika. Uz božićnjake, izložene su i slike Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice i Likovno-slamarskog odjela Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta.

Sve se raduje

„Svečanim božićnim kruhom, božićnjakom, kao da je sam Isus ušao u kuću. Zato je božićnjak na blagdanskom obiteljskom stolu zauzimao počasno mjesto. Od Badnje večeri do Nove godine resio je stol, da podsjeća ukućane na radost Božića. Središnje mjesto zauzima od tijesta oblikovan lik maloga Isusa i Gospe, svetoga Josipa. Iz sredine božićnjaka se uzdizalo drvce na čijem je vrhu bila zvijezda. I to je drvo bilo od tijesta, a grane su mu ukrašene ptičicama i cvjetovima. Na božićnjaku je bilo mjesta i za pastira, govedara. Tu su i domaće životinje i ptice iz seljačkog dvorišta, ali i sunce, mjesec i zvijezde. S bunjevačkim Hrvatom se tako raduju njegovi ukućani i sva stvorenja. Sve poznaje živoga Boga. Svi su ti kipići i svi ukrasi od tijesta. Sve je plod rada ljudskih ruku. Sve se raduje Božiću“, odlomak je iz pisma koje je napisao predsjednik Katoličkog društva mons. Stjepan Beretić o božićnjaku prigodom njegovog uručivanja predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Svečani Božićni kruh, božićnjak, prethodnih godina krasio je stol kardinala Josipa Bozanića, bio je izložen uizlozba bozicnjaka 2 etnografskom muzeju u Zagrebu, a našao se i među stotine jaslica u Rimu.

Uprisutnuti Boga

Izložbu Božićnjaci 9. prosinca otvorila sestra Nada Ivanković koja je tom prigodom rekla kako želi da ovi božićnjaci „uprisutnjuju Isusa, malog Boga u našim obiteljima, u našem narodu, u cijelome svijetu.“

S. Ivanković dodala je da se nada da nikada neće ponestati ideja, inspiracija i volja kako bi božićnjaci i dalje bili svjedočanstvo vjere u Boga i ljubavi prema tradiciji.

U ime Društva Antunović, vlč. Dragan Muharem zahvalio se svim onima koji su svojim rukama u ove božićnjake „utkale srce i vjeru našega naroda“ te istaknuo da se može reći, makar i simbolički, da se ovim događajem završila Dužijanca jer je kruh pred nama.

Nazočne je pozdravio i Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša uputivši svima Božićnu čestitku.

Otvorenje izložbe uljepšala su djeca iz vrtića Marija Petković – Sunčica koja su uz pratnju odgojiteljice Marine Piuković otpjevala nekoliko pjesama.

„Zahvaljujući trudu brojnih žena i djece i ove godine stolove brojnih obitelji krasit će božićnjaci koji svjedoče da će taj lijepi običaj bunjevačkih Hrvata biti sačuvan i u budućnosti“, zaključila je program voditeljica Ana Piuković.

Prvu izložbu ovakve vrste Etnografski odjel organizirao je 1997. godine u subotičkom Hrvatskom kulturnom centru. Osim izložbi, priređuju se i radionice gdje se djeca, mladi i svi zainteresirani mogu okušati u ovoj božićnoj vještini. Izložba je priređena uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća i Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

 

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima