XXII. saziv Međunarodne likovne kolonije „Bunarić“ u Subotici

Objavljeno: 10.09.2018. Pregleda: 31

likovna kolonija Bunaric 2018Likovna kolonija Bunarić u Subotici održava se od 1996. godine u organizaciji Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo. Ove je godine održan njezin XXII. saziv koji je okupio osamnaestero slikara iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, s kojima je skupa radilo i dvadesetak domaćih slikara, članova Likovnog odjela HKC-a.

Vidljivi rezultat njihova trodnevnog rada (od 4. do 6. kolovoza) je čak 80 slika, čitava plejada stilova i slikarskih tehnika – od realističnih do apstraktnih, od ulja na platnu do akvarela… Kako nije bilo zadane teme, motivi i teme nastalih djela su različiti, ali su dijelom vezani uz panonsko područje, a samim time i žetvu i ravničarski krajolik budući da se kolonija održava u sklopu programa subotičke žetvene svečanosti Dužijance.

Amateri i akademci

Predsjednik Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo Željko Vidaković izražava zadovoljstvo XXII. sazivom kolonije.
„Kolonija okuplja većinom amaterske slikare, ali je bilo i pet-šest akademskih slikara. Neki slikari su stvarali jedan, a većina dva rada. Smatramo da ima vrlo uspjelih slika nastalih na ovogodišnjem sazivu, iako će stručnjaci, akademski likovni umjetnici ili povjesničari umjetnosti tek kasnije dati svoje mišljenje o njima“, kaže Vidaković.
Kolonija je održana od 4. do 6. kolovoza, a slikari su, osim u sjedištu kolonije, u HKC-u Bunjevačko kolo, stvarali i u ambijentu marijanskog svetišta Bunarić, po kojem kolonija i nosi ime. Osim stvaranja i razmjene likovnih iskustava, svaka je kolonija, pa tako i ova, bila prilika za druženje, te u „slobodno vrijeme“ i upoznavanje mjesta u kojem se boravi.

Likovna susretanja

Akademski slikar Stjepan Albot iz Novog Slankamena rado je viđen gost na bunarićkoj koloniji. „Ove sam godine naslikao dva rada. Jedna je slika tematski vezana za Dužijancu, naslikao sam krstine, a druga je pejzaž koji sliči ovim krajevima. Moje slikarstvo je realistično. Slikari su po prirodi stvari pozitivni ljudi, pa je i naše druženje na kolonijama ugodno. Provodimo nekoliko dana zajedno, družimo se, upoznajemo… Neke sudionike već poznajem s ranijih saziva“, kaže Albot.
Od gostiju iz inozemstva susreli smo Zlatka Krstića iz udruge amaterskih slikara Likar iz Osijeka. „Iz udruge Likar bilo nas je troje na ovoj koloniji, a uz nas, još dvoje slikara iz Hrvatske. Tu sam drugi puta, kolonija je dobro organizirana, dobri su domaćini. Rado se odazivam pozivima iz Subotice, ali i od drugih kolonija. Stvarao sam u tehnici akvarela, a uradio sam dvije slike s motivima središta grada Subotice“, kaže Krstić.
U sklopu kolonije održana je i „neformalna“ pjesnička večer na kojoj su svoju poeziju kazivale sudionice kolonije – Ljiljana Crnić, Divna Lulić Jovčić i Snežana Kujundžić, te glazbena večer na kojoj je nastupio vokalni solist Marko Križanović u pratnji Jovice Stojanovića.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima